Zoete aardappel recept: Zoete aardappel salade (gezond en lekker)

Zoete aardappel (of zoete bataat) is razend populair aan het worden. Tot voor kort was de gezonde aardappel nog redelijk onbekend en in weinig supermarkten te vinden. Afgelopen jaar ben ik de gezonde zoete aardappel steeds vaker tegen gekomen in zijn biologische variant.

Veel oudere bevolkingsstammen wereldwijd weten al lang dat zoete aardappel gezond is. Het was in Okinawa (Japan) bijvoorbeeld het beste krachtvoer dat er vroeger te krijgen was. Er was daar zelfs een uitdrukking die klonk als: ‘Krijg je wel genoeg zoete aardappel binnen?’ Deze uitdrukking is te vergelijken met onze vraag: ‘Gaat het goed met je?’

Je kunt zoete aardappelen op vele manieren eten, rauw, als knabbel of in salades maar ook gebakken en gekookt. Hier vind je vast mijn favoriete zoete aardappel recept: Zoete aardappel bieslook salade!

Wat heb je nodig? (Twee personen)

  • 500-600 gram zoete aardappel
  • Kokosolie
  • Vers bieslookplantje
  • Biologische crème fraiche (klein) (Of een scheut biologische volle yoghurt of kwark)
  • Suikervrije mosterd (bijvoorbeeld van: Tons)
  • 1 Komkommer
  • Gedroogde peterselie
  • Citroensap
  • Zwarte peper, Zeezout

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de zoete aardappelen in dunne plakjes en doe ze in een ovenschaal.
  • Strooi wat gedroogde peterselie, peper en zout over de aardappelen en meng er een eetlepel kokosolie doorheen. Zet 20 minuten in de oven
  • Roer de aardappels een keer door en zet nog eens 15 minuten in de oven op 125 graden (ipv 175).
  • Maak ondertussen een sausje. Knip flink wat bieslook in kleine stukjes en meng deze samen met een grote theelepel mosterd en een scheutje citroensap door de crème fraiche. (Beetje extra zout en peper erdoor heen kan ook). Zet de saus in de koelkast.
  • Haal na 15 minuten de zoete aardappelen uit de oven en schep ze over op een ander bord. Zet dit bord minimaal een uur in de koelkast.
  • Wanneer je wilt eten haal je de zoete aardappelen uit de koelkast, mengt het met wat bieslook, mosterd saus en snijd de komkommer in 8 langwerpige stukken voor ernaast. (4 per persoon).

Het is echt heerlijk en het vult je voor een hele avond! Omdat zoete aardappel zo gezond is kun je dit recept wekelijks maken. Wanneer je het ‘s ochtends of ‘s avonds maakt kun je het de volgende dag ook eten. Wat extra sla erbij maakt het recept nog completer. Als je liever geen crème fraiche eet kun je deze vervangen door een biologische volle yoghurt. (Griekse of Bulgaarse)

Dit recept is glutenvrij, suikervrij, vegetarisch en toch heel erg lekker. De aardappel en bieslook zijn zeer voedzaam, komkommer werkt sterk ontzurend en de mosterd heeft nog meer voordelen.