Zo krijg je die darmen weer gezond!

Op mijn eerdere blog over mijn diastase heb ik enorm veel reacties gekregen. Nooit geweten dat zoveel vrouwen na hun zwangerschap(pen) hier last van hebben. Ik heb inmiddels heel internet doorgespit en zelfs mijn docent van de opleiding hierover benaderd en het verhaal blijft dat er niks aan te doen is.

Dus voor vele zal het dilemma wel of geen operatie blijven bestaan. Ik ben inmiddels van mening dat als je geen krachtsverlies, pijn of cosmetische bezwaren hebt, je jezelf kunt afvragen of een operatie wel  noodzakelijk is. Een vriendin van me zei laatst dat ik het maar moet zien als een souvenirtje van mijn kinderen.

Mooi gezegd en helemaal waar, al zou ik soms willen dat ze me een ander souvenirtje hadden gegeve Maar, eerlijk gezegd, kan ik met die gedachte wel leven en ben ik wel aan het kijken hoe ik dat souvenirtje wat kleiner/compacter kan maken.

Mijn irritatie over mijn buikje is eigenlijk pas iets van de laatste jaren. Waarom had ik dat eerder dan niet? Ik denk dat ik daar (voor mezelf) inmiddels het antwoord op heb. Jaren geleden was ik een fanatiek hardloopster. Daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt, omdat ik me meer op de krachttraining ben gaan richten.

Sinds kort ben ik weer (wel minder fanatiek) aan het hardlopen en ik heb het idee dat mijn bolling minder aan het worden is. Waar zou dat aan kunnen liggen? Het viel me op dat ik na het eten vaak last heb van een opgezette buik. Dat zullen velen, ook zonder diastase, vast herkennen. Het voedsel wat je neemt komt in je darmen en daar gebeurt vervolgens zo veel dat dat van grote invloed is op je gestel en je buik. Door het hardlopen gaat je lichaam in zijn totaliteit harder werken en gaat je hartslag en energieverbruik omhoog. Je lichaam heeft dus meer voedingsstoffen en energie nodig en dus gaan ook je darmen harder werken. Dit komt de gezondheid van de darmen en je stoelgang ten goede.

Daarnaast heeft bewegen een positief effect op de stofjes in je hoofd die ervoor zorgen dat je je lekker voelt, zoals serotonine. Serotonine zit namelijk niet alleen in je hoofd, 90% van de serotonine in het lichaam zit in de darmen. Dat stress en de werking van de darmen elkaar beïnvloeden weten wetenschappers al heel lang. Nu blijkt er ook een wisselwerking te zijn tussen de hersenen en PDS. Ik herken dit absoluut. Als ik de kinderen corrigeer of me ergens over opwind dan voel ik dat ook direct in mijn buik en zet deze meteen op.

Een goede werking van de darmen valt of staat dus bij een goede gezondheid. Het is dus belangrijk dat onze darmflora in optimale conditie is.

Maar wat is darmflora?

De darmflora is de verzamelnaam voor de bacteriën die leven in de darmen, waarvan de meeste in de dikke darm. Ons lichaam is niet in staat zelf al het voedsel goed te verteren, we werken daarom met bacteriën samen. Bij het werk dat de bacteriën in de darmen doen komen stofjes vrij die onze darmen prikkelen om hun peristaltische bewegingen te maken. Door deze kneedbeweging schuift het resterende eten steeds een stukje verder richting de endeldarm, de uitgang. Daarnaast heeft dit proces ook een gunstig effect op het darmslijmvlies, dat gezonder wordt en dus beter zijn werk kan doen.

Hoe houden we een gezonde darmflora?

Vezels zijn van essentieel belang voor een goede darmflora. Vezels zijn deeltjes die zitten in plantaardige voeding. Het lichaam heeft moeite met deze deeltjes, maar de bacteriën zijn er juist gek op, zij vermenigvuldigen zich en zorgen zo voor een nog gezondere darmflora.

Er zijn twee soorten vezels, fermenteerbare of oplosbare en niet-fermenteerbare of niet-oplosbare vezels. De eerste groep wordt in de darmen door de bacteriën afgebroken. Uit deze vezels worden nog voedingsstoffen opgenomen, maar er blijft ook nog materiaal over dat voor zachte ontlasting kan zorgen. Deze vezels vinden we vooral in groente, fruit en peulvruchten.

De tweede groep, niet-fermenteerbare vezels, wordt niet afgebroken. Deze vezels zijn vooral nuttig voor een goede ontlasting. We vinden deze harde vezels in graanproducten, zoals volkorenbrood, muesli, havermout en zemelen etc. Beide groepen vezels zijn nodig voor een evenwichtige voeding en goede darmflora en stoelgang.

Naast vezels is vocht ook heel belangrijk voor een goede darmwerking. Extra water of kruidenthee drinken maakt direct verschil. Meer hierover kun je lezen in het boek “Je bent niet ziek, je hebt dorst”. Wat alcohol betreft is het goed om te weten dat dit het slijmvlies in de maag en de slokdarm kan irriteren en daar zelfs, bij grotere hoeveelheden, de kans op kanker kan vergroten. Alcohol zou dus alleen met mate genuttigd moeten worden.

Mocht je grote problemen hebben dat is een probiotica supplement ook een fijn hulpmiddel. Kefir is een drankje dat ook een weldaad voor je darmen kan zijn. Hierover horen wij vaak enthousiaste verhalen en je vindt hier het recept.

Je zou dus kunnen zeggen dat vezelrijke voeding, voldoende vocht en voldoende (intensieve) beweging aangevuld met wat hulpmiddeltjes zoals Kefir of probiotica zorgen voor een betere darmwerking met als resultaat dat je algehele gezondheid en immuunsysteem een boost krijgen en in geval van een diastase de bolling van je buik gereduceerd wordt. Misschien dat de overweging voor een BWC (buikwandcorrectie) dan helemaal niet eens gemaakt hoeft te worden.

Succes 🙂

 

blank
Susan

Susan is mama van drie en geeft voorlichting op sportclubs over voeding en beweging. Sinds kort geeft ze ook kookworkshops voor kinderen en ouders. Klik hier voor haar persoonlijke pagina!