19 november Wereldtoiletdag, om even bij stil te staan!

Deze week vraag ik jullie aandacht voor Wereldtoiletdag op 19 november. Jaarlijks wordt er op 19 november stil gestaan bij alle mensen op de wereld die niet beschikken over voldoende sanitaire voorzieningen. Ik vind dit een prachtig initiatief, aangezien veel mensen geen idee hebben wat gebrek aan hygiëne aan de gezondheid van mensen kan aanrichtten. In mijn studententijd heb ik gewerkt voor Artsen Zonder Grenzen, waarbij het onderwerp sanitaire voorzieningen centraal stond. Je zou eens moeten weten hoeveel kinderen onder de 5 jaar oud jaarlijks sterven door een gebrek aan schoon drinkwater, toiletpapier en hygiëne. Deze gebreken veroorzaken diarree, de doodsoorzaak van 800.000 jonge kinderen per jaar. Dat zijn meer dan 25.000 volle schoolklassen.wereld toiletdag

In veel landen doen mensen buiten hun behoeften. Ontlasting komt dan in de leefomgeving terecht en bacteriën verspreiden zich snel. Wist je dat wanneer je je tandenborstel bewaart in een badkamer met toilet, dat de kans groot is dat er poepbacteriën te vinden zijn op je tandenborstel? Als het zo snel gaat kun je je vast voorstellen hoe het is gesteld met de hygiëne in minder welvarende landen. Kinderen lopen door de ontlasting van anderen heen, kunnen hun handen niet wassen en toiletpapier is ver te zoeken. Meisjes hebben daarbij nog een bijkomend probleem: de afwezigheid van maandverband en tampons. Hierdoor kunnen ze niet naar school wanneer ze ongesteld zijn en dat belemmert hun mogelijkheden nog verder.

Al een tijdje stond ik zelf niet meer stil bij deze heftige feiten tot dat Edet mij stimuleerde om aandacht te vragen voor Wereldtoiletdag. Edet kennen we allemaal van hun toiletpapier en waarschijnlijk kennen jullie de andere merken die onder de SCA groep vallen ook wel zoals TENA, Libresse, Lotus en Tempo. Edet, maar ook de andere merken van SCA groep worden verkocht in meer dan 100 landen. De SCA legt de nadruk op duurzaam bosbeheer en stimuleert wereldwijd initiatieven zoals Wereldtoiletdag die bijdragen aan een meer hygiënische wereld met minder ziekte veroorzaakedet toiletpapiert door diarree en gebrek aan hygiëne.

In Nederland brengen we al snel zo’n 2 jaar van ons leven door op de toilet. Wij gebruiken de toiletruimte niet alleen om de noodzakelijke behoeften te doen maar ook om even stil te staan bij de dag, een krantje te lezen, een spelletje te spelen of om even drie keer door te ademen. Ook in Nederland mag er nog aandacht worden besteed aan meer hygiëne. Cijfers wijzen uit dat slechts 71% van de mannen en 64% van de vrouwen hun handen wast na een toiletbezoek. Om meteen de fabels van tafel te halen: het is niet te toiletbril die de meeste bacteriën bevat maar juist de kraan, de deurklink, lichtknop of de zeepdispenser. Zorg dus vooral dat je vaker deze items goed schoonmaakt.

Toilettips:

  • Voorzie kindjes van een opstapje of krukje zodat ze tijdens een toiletbezoek met de voeten ondersteund worden. Op deze manier krijgen ze een betere en veiligere associatie met het toilet.
  • Kinderen nemen gewoontes over van hun ouders. Geef ze het goede voorbeeld en laat ze een zacht en stevig papier gebruiken zodat het billen vegen niet als onprettig ervaren wordt. Edet heeft zacht toiletpapier in verschillende prijsklassen, van comfort tot ultasoft met amandelmelk. Voor kindjes kan vochtig toiletpapier ook prettig zijn.
  • Maak elke drie dagen de lichtknop, deurklinken, doorspoelhendel/knop, de kraan en zeepdispenser schoon met zeep.

De ilogo wereldtoiletdagnitiatiefnemers van Wereldtoiletdag hopen dat, door meer over toiletvoorzieningen en voorzieningsproblemen te praten, het taboe rondom ‘naar het toilet gaan’ wordt doorbroken. Ze stimuleren wereldwijd dat er meer openbaar gepraat wordt over deze kwestie en daarmee dat diverse landen meer gaan investeren in goede en schone toiletvoorzieningen. Iedereen kan een steentje bijdragen op Wereldtoiletdag. Diverse organisaties zoals het Rode Kruis, Simavi en Serious Request zamelen geld in om 3e wereldlanden te voorzien van schoon drinkwater, zeep en toiletpapier. Op deze manier kan de sterfte door diarree fors verminderd worden.

Hygiëne begint bij jezelf want alle beetjes helpen. Wil je iets bijdragen aan Wereld Toiletdag, dan kan dat op verschillende manieren. Zoek eens op Google naar een initiatief dat bij je past. Nog altijd hebben 2,5 miljard mensen slechte hygiënische omstandigheden. Op Wereld Toiletdag! Ik bedankt Edet voor alle informatie rondom dit onderwerp en ben blij dat ook zij hun steentje bijdragen. Voor meer informatie over Edet en hun productassortiment neem je een kijkje op de website www.edet.nl

wereldtoiletdag op het toilet