Welke honing is gezond? Alles over kwaliteitsverschil in honing

Welke honing is gezond? Honing is een prachtig natuurproduct, dat al eeuwenlang bekend staat om zijn brede toepasbaarheid bij diverse kwaaltjes. Dat honing de keel verzacht en bij kan dragen aan een betere weerstand, dat weten veel mensen wel. Bijna niemand is echter op de hoogte van wat honing nog meer voor je gezondheid kan betekenen. Wist je dat er zeer grote kwaliteitsverschillen zichtbaar zijn in de honingmarkt? Sommige honing bevat plastic deeltjes, andere honing is verhit en daardoor zijn heilzame karakter verloren en sommige honing is zelfs aangevuld met suiker!

Floraa tip: honing kopen bij Holland & Barret, een breed assortiment (binnen 24 uur verzonden).

Door welke honing worden mensen in Ikara ouder dan gemiddeld?

Al eerder schreven we een stuk over The Blue Zones, waarbij we verschillende gebieden op de wereld inspecteerden waar bovengemiddeld veel mensen 100 jaar of ouder werden. In het dorpje Ikara werd de hoge leeftijd van de oudjes in verband gebracht met het product honing. Honing voor de industrie ging het dorp uit en de echte onbewerkte, wat hardere honing consumeerde de bevolking zelf. Juist deze honing wordt gelinkt aan levensverlenging in dit gebied.

Er zijn verschillende soorten honing. De meeste mensen kopen vaak de goedkoopste honing in de supermarkt, maar er is een groot verschil tussen de soorten honing en de gezondheid daarvan. De goedkoopste ‘supermarkthoning’ bestaat voor 80% uit suikers. Deze honing wordt gezien als ‘normale’ honing en is afkomstig van goedkope massaproductie. Bij deze honing wordt veel suikerwater gevoerd en toegevoegd, waardoor de bijen minder enzymen produceren. Dit suikerwater vind je niet terug op het etiket. Deze honing is niet gezond! Er zijn verschillende gezonde soorten honing, namelijk: biologische honing, rauwe honing en Manuka honing. Om een goed beeld te krijgen van de verschillende soorten honing die te koop zijn, zal ik er een paar kort toelichten.

Welke honing is het meest gezond?

Normale honing gezond?

Deze honing is verhit. Hierdoor blijft er alleen maar suiker over en gaan alle vitaminen en mineralen verloren. Ook wordt er suikerwater en eiwitten aan toegevoegd. Deze honing is dus allesbehalve gezond.

Biologische honing gezond?

Er gelden strenge regels voor biologische honing in Nederland. Zodanig dat er in Nederland officieel nog geen biologische honing wordt geproduceerd. Zo is bijvoorbeeld een van de eisen dat er binnen een straal van 5 tot 7 kilometer rondom de bijenkorf geen industrie of verkeer mag zijn. Dit is in Nederland vrijwel onmogelijk. Verder wordt er bij biologische honing geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en geen suikerwater toegevoegd.

Rauwe honing gezond?

Ook rauwe honing is onbewerkt. Om voldoende honing te krijgen, wordt honing normaal gesproken geslingerd. Na verloop van tijd kristalliseert deze honing. Om dit weer vloeibaar te maken wordt de honing verhit. Wanneer de honing verhit wordt boven de 37 graden, gaan veel goede voedingstoffen verloren. Het is dus beter om de honing te verhitten onder de 37 graden. Dit is wat er gebeurt bij rauwe honing. Hierdoor behoudt rauwe honing alle werkende voedingsstoffen. Je kunt deze honing dus beter niet verhitten want dat is zonde. Er wordt beweerd dat echte rauwe honing antibacterieel, antischimmel en antiviraal werkt. Mensen met huidklachten (zoals bijvoorbeeld acne, littekens, psoriasis) smeren rauwe honing op hun huid om deze huidklachten te verminderen. Naar mijn weten is het op dit moment verboden om rauwe honing te verkopen in de supermarkt i.v.m. onbekende stoffen die er in kunnen voorkomen. Dat zou betekenen dat eigenlijk alle gezonde producten moeten worden gefilterd en bewerkt voordat ze de schappen in mogen. Rauwe honing is gelukkig wel via diverse webshops te bestellen. Een aantal van de lezers van floraa.nl bestellen rauwe honing rechtstreeks bij de imker in de buurt of zelfs uit het buitenland. Bijvoorbeeld uit Roemenië of Griekenland.

Koudgeslingerde honing gezond?

Deze honing is een vorm van rauwe honing. De honing wordt niet verhit, maar gaat wel door verschillende filters, waardoor er vitaminen en mineralen verloren gaan. Koudgeslingerde en biologische honing zijn daarentegen veel betere en gezondere honingvarianten dan de goedkope commerciële honing.

Manuka honing gezond?

Manuka honing is afkomstig van bijen die hebben gevlogen bij de Manuka struik. Deze struik groeit in Australië en Nieuw-Zeeland. Het heeft een iets andere smaak dan je van honing gewend bent maar deze honing wordt dan ook niet veel als smaakmaker gebruikt. Manuka honing is erg gezond en het kan ondersteuning bieden bij de natuurlijke afweer van je lichaam. Veel mensen gebruiken het voor kleine (brand)wondjes en andere huidklachten. Van Manuka honing worden o.a. gezichtscrèmes, hoestsiroop en andere producten gemaakt die het lichaam kunnen ondersteunen bij verkoudheid, griep, huidklachten of verlaagde weerstand. Over de exacte werking en waar het allemaal goed voor is, mag ik niks vertellen i.v.m. de huidige wetgeving.

Methylglyoxal is het stofje dat Manuka honing zo speciaal maakt. De hoeveelheid Methylglyoxal in Manuka honing wordt aangeduid met de term MGO. Zo heb je Manuka honing van MGO 30+ tot wel MGO 550+. Ook hier schuilt weer een addertje onder het gras. Echte gezonde, authentieke en hoogwaardige Manuka honing is prijzig maar toch zeker zijn prijs waard. Slimme natuurwinkels en gezondheidscentra verkopen Manuka honing tegen aanzienlijk lagere prijzen. Hoe kan dat? Door Manuka honing te verhitten worden op kunstmatige wijze de waardes van Methylglyoxal verhoogd, echter neemt door deze onnatuurlijke verhitting de kwaliteit van Manuka honing drastisch af. Dit is vervolgens meetbaar aan de hand van HMF en DHA waardes. Zo lopen de Methylglyoxal waardes op tot wel 800+, echter bij waardes boven de MGO 600+ verliest Methylglyoxal zijn unieke werking en kwaliteit. Wanneer Manuka honing sterk verhit wordt, verliest het natuurlijk zijn gezonde eigenschappen en eigenlijk betaal je dus wel 10 x te veel voor deze neppe Manuka honing.

Het is daarom goed te weten dat Manuka honing die te koop is in de Floraa shop van Manuka Health niet wordt verhit en koud wordt geslingerd. Hierdoor blijven alle bestandsdelen gegarandeerd intact en weet je als consument, als je Manuka honing koopt, dat je echte originele authentieke Manuka honing nuttigt en gebruikt.

Let op: Manuka honing is geen wetenschappelijk onderbouwd medicijn.

De kwaliteit van verschillende honingsoorten

Zoals ik hierboven al schreef, is de honing die te vinden is in supermarkten vaak een (suiker) mengsel van verschillende honingsoorten of zelfs een suikeroplossing. Ook is de honing vaak op een te hoge temperatuur verwarmd, waardoor veel voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Controleer altijd even de verpakking van honing. Wanneer er staat aangegeven dat de honing gemengd is of dat de honing niet uit de EU landen komt, is het vaak van lage kwaliteit en zul je alsnog (gedeeltelijk) suiker eten.

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!