Waarom stoppen met de pil? Wat is het alternatief?

De pil wordt door 4 op de 5 vrouwen vroeg of laat in het leven gebruikt. Sommige vrouwen gebruiken de pil om bepaalde symptomen te bestrijden zoals een heftige menstruatie of acne. De meeste vrouwen gebruiken de pil als anticonceptiemiddel en dus om niet zwanger te worden. Het klinkt allemaal zo ontzettend mooi, je slikt een pilletje en je hebt geen omkijken meer naar je risico op zwangerschap, althans, wanneer je de anticonceptiepil correct slikt. De pil is tussen de 99,1% en 99,9% betrouwbaar wanneer deze correct wordt ingenomen. Klinkt goed, alleen helaas worden we niet goed ingelicht over de bijwerkingen van de pil. De pil heeft namelijk in veel opzichten een negatieve invloed op onze gezondheid. Ik vertel jullie graag wat de risico’s zijn en zal jullie inlichten over de hormoonvrije alternatieven die er op dit moment zijn.

30% van de vrouwen zal in de periode van haar pilgebruik zichzelf afvragen of dit kleine pilletje hen wel goed doet. Veel vrouwen klagen over stemmingswisselingen, hoge gevoeligheid, misselijkheid, toename van gewicht, haaruitval, hoofdpijn en symptomen van oestrogeendominantie. Bij mij in de praktijk en in mijn privéomgeving hoorde ik altijd al verhalen over de nadelen van de pil en hoe dit anticonceptiemiddel je persoonlijkheid en ook vooral emotionele gevoeligheid beïnvloedt. Er is zelfs een studie die uitwijst dat vrouwen die aan de pil zijn andere mannen aantrekkelijk vinden dan wanneer ze geen pil gebruiken. Dat betekent dat vrouwen niet in staat zijn om een goede ‘biologische match’ te maken.

Om een lang verhaal kort te maken: de anticonceptiepil, evenals andere hormoon bevattende anticonceptiemiddelen zoals de Mirena spiraal, een implantaat en de NUVARING verstoren onze lichaamseigen hormoonbalans. Deze ontregelen de natuurlijke cyclus en zorgen daarmee dat je niet zwanger kunt worden. Omdat er steeds vroeger wordt begonnen met het gebruik van hormoon bevattende anticonceptiemiddelen en vrouwen steeds meer in aanraking komen met hormoonverstorende voeding, cosmetica en plastics ontstaan er problemen. Steeds meer vrouwen krijgen hun menstruatie niet meer goed op gang na het stoppen met de anticonceptiepil en kunnen hierdoor vervroegd in de overgang raken. Ook komt het steeds meer voor dat de gynaecoloog na een echo PCOS constateert. Dat is de afkorting voor Polycysteus Ovarium Syndroom waarbij er geen of niet vaak genoeg een eisprong plaatsvindt. Hierdoor ontstaan er vochtblaasjes in de eierstokken die ook wel cysten worden genoemd. Wanneer vrouwen hun leefstijl niet aanpassen kan deze aandoening gevaarlijk worden en onvruchtbaarheid veroorzaken. Andere bijwerkingen zijn gewichtstoename, acne, haaruitval en andere symptomen die we kunnen koppelen aan overmatige aanwezigheid van testosteron of tekort aan progesteron. PCOS is een veelvoorkomende aandoening.

Is de pil echt zo betrouwbaar?

De pil niet zo veilig is als de producent beweert. Het is namelijk alleen veilig voor de mensen die de pil precies volgens de regels slikken. In de praktijk gebeurt dit vaak niet doordat mensen later naar bed gaan, de pil een dag vergeten of ziek zijn. De echte cijfers laten zien dat 8 op de 100 pilgebruiksters toch zwanger worden. Dit betekent dat er 8 zwangerschappen zijn per 100 vrouwenjaren (= 100 seksueel actieve vrouwen die alleen deze methode gebruiken gedurende 1 jaar). Een betrouwbaarheid van 92% dus…

De pil en oestrogeendominantie

Het is bewezen dat het gebruiken van de anticonceptiepil de kans op borstkanker en ook op veel andere vormen van kanker verhoogt. Dit is dan ook de reden dat vrouwen met een hoge risicofactor wordt afgeraden om na hun 35e nog de pil te slikken. Ook hormoontherapie die op latere leeftijd wordt ingezet om overgangsklachten te verminderen en het vrouwelijke hormoon aan te vullen blijkt de risico’s sterk te verhogen. Zowel de anticonceptiepil als deze hormoontherapie bevatten synthetische en dus kunstmatige oestrogenen. In ons lichaam is de balans tussen het vrouwelijk hormoon oestrogeen en progesteron zeer belangrijk. Wanneer er in verhouding te veel oestrogeen aanwezig is dan spreken we van een oestrogeendominantie. Deze dominantie geeft diverse klachten maar nog belangrijker: het verhoogt het risico op diverse soorten kanker. Oestrogeendominantie is een natuurlijk verschijnsel van het ouder worden en wordt verergerd door stress. Stress verlaagt namelijk de aanmaak van ons lichaamseigen progesteron en dat brengt de hormonen verder uit balans. De pil heeft een soortgelijk effect en veroorzaakt dus bij veel vrouwen een lichte tot vergevorderde vorm van oestrogeendominantie, afhankelijk van leeftijd en leefstijl.

Ons lichaam is graag in balans en alles dat deze balans tegenwerkt zal klachten geven. Het is voor iedere vrouw verschillend hoe ze op verschillende synthetische hormonen reageert. Om deze reden zie je vaak dat de ene vrouw van bijvoorbeeld de Diane-35-pil klachten ondervindt, zoals acne en overgewicht, terwijl de andere vrouw deze pil juist voorgeschreven krijgt om acne te bestrijden. Bij elke vrouw werken deze hormonen anders, er is geen pijl op te trekken. Het is belangrijk altijd te beseffen dat het lichaam geen last heeft van klachten zoals acne en overgewicht wanneer het in balans is. Daar is echt geen andere pil voor nodig en mijn voorkeur zou uit gaan naar het compleet schrappen van de ‘nep’ hormonen. Alleen dan kan je lichaam de natuurlijke balans terug vinden.

Zelf ben ik na meerdere hormonale klachten gestopt met de pil om dat te ervaren. Mijn haar viel al een paar jaar flink uit en ik was bang dat dit hormoongerelateerd was. Na een jaar gestopt te zijn met de pil bleek dat inderdaad het geval. Mijn lichaamseigen hormoonproductie van progesteron is te laag en er werd er PCOS geconstateerd. Ik vraag mij vaak af of dit ook het geval zou zijn geweest wanneer ik niet acht jaar lang mijn eigen hormoonproductie had onderdrukt met de anticonceptiepil. Hier is echter nog geen bewijs voor en dat is dus puur een speculatie. Wat mij als eerste opviel tijdens het ‘ontpillen’ is dat het leek alsof ik uit een emotionele trein stapte en weer helder kon denken. Sinds het stoppen met de pil trek ik me minder aan van wat anderen zeggen of van mij denken. Ook ben ik minder gevoelig in het algemeen en dat komt natuurlijk ten goede van je privé-omgeving en relatie. Het stoppen met de pil heeft mijn dagelijkse leven gemakkelijker gemaakt en het grootste voordeel vind ik dat ik minder problemen heb met ‘alleen’ zijn, dat vind ik nu heerlijk.

Ik kan me goed voorstellen dat veel vrouwen nadenken over het stoppen met de pil, maar hiervan worden weerhouden door de risico’s op zwangerschap. Vooral voor jonge meisjes die een vast vriendje hebben is het vaak niet ideaal om condooms te gebruiken, al is dat wel de gemakkelijkste oplossing. Ook vinden jonge meisjes het vaak fijn dat ze de pil kunnen doorslikken waardoor ze de onttrekkingsbloeding nog drie weken kunnen uitstellen. Volkomen terecht, want het is natuurlijk ook ontzettend simpel en het scheelt veel tijd, omdat je de eigen cyclus niet per se hoeft bij te houden. Daarnaast biedt de pil ook een aantal voordelen met betrekking tot menstruatiekrampen en heftige menstruatie. Omdat de maandelijkse bloeding geen echte menstruatie is maar een onttrekkingsbloeding, is deze vaak korter van duur en minder heftig qua pijnklachten, temperatuurschommelingen e.d. die bij de natuurlijke menstruatie wel aan bod komen. Al met al is het dus belangrijk om goed na te denken over je keuze om wel of niet te stoppen met de pil. Lees snel verder over de alternatieven voor de pil.

Voordelen van stoppen met de pil (of andere hormoon bevattende anticonceptie):

• Minder emotioneel
• Betere gemoedstoestand
• Hoger libido
• Minder hoofdpijn
• Natuurlijke hormoonbalans
• Lager risico op kanker
• Geen synthetische hormonen door je lijf
• Betere partnerkeuze
• Betere connectie met je eigen lijf, vrouwelijker gevoel

Nadelen van stoppen met de pil:

Vaak zwaardere menstruatie
• Het duurt even voordat je natuurlijke cyclus weer op gang komt
• Meer kans op zwangerschap
• In sommige gevallen tijdelijk klachten zoals acne door hogere vrije testosteron levels

Hormoonvrije anticonceptie alternatieven voor de pil:

Veel mensen denken dat de spiraal, een implantaatje of de NUVARING goede alternatieven zijn voor de pil. De koperspiraal is hormoonvrij, maar de Mirena bijvoorbeeld bevat nog steeds hormonen die onze lichaamseigen hormoonbalans verstoren en zo zwangerschap voorkomen. Dat geldt ook voor de NUVARING en de Implanon, een anticonceptiestaafje dat onder de huid wordt geplaatst en hormonen afgeeft. Bij jonge meisjes is het vaak niet verantwoord om compleet te stoppen met anticonceptie in verband met het risico op een ongewenste zwangerschap. Voor hen is het een optie om de koperspiraal te proberen of toch tijdelijk te kiezen voor de Mirena spiraal totdat ze oud genoeg zijn om iets meer risico op zwangerschap te hebben. De Mirena spiraal kent wel de meeste bijwerkingen, maar liefst 50 verschillende. Ook kunnen jonge vrouwen kiezen voor condooms en daarnaast hun cyclus bijhouden.

Essure methode

Wanneer je al kinderen hebt gehad en niet meer kinderen wilt krijgen, is het ideaal om gebruik te maken van de Essure methode waarbij je zeer snel, zonder operatie, zonder hormonen en pijnloos een Essure veertje in de eileider laat plaatsen die een barrière vormt tegen zwangerschap. De betrouwbaarheid is 99,8% en de menstruatie blijft intact. Wel is deze ingreep permanent, dus je moet er zeker van zijn dat je gezin compleet is en dat je geen kinderen meer wilt. Op dit moment wordt de Essure methode weer opnieuw onderzocht i.v.m. een onderdeeltje dat metaal zou bevatten waar sommige vrouwen op reageren. Vraag hierover om informatie bij de huisarts. Naast de Essure methode zijn er ook andere vormen van sterilisatie. Bij mannen is sterilisatie ook mogelijk en is de ingreep is sommige gevallen omkeerbaar. Ook is de ingreep bij mannen vaak pijnloos. Dat zijn de redenen dat veel stellen daarvoor kiezen.

Koperspiraal

Wanneer je nog wel graag kinderen wilt, kun je voor het gemak kiezen voor een koperspiraal waarbij je niet je cyclus hoeft te timen en weinig risico op een zwangerschap hebt. De koperspiraal geeft in de praktijk meer menstruatieklachten en pijnklachten dan de hormoon bevattende spiraal. Dit komt omdat de koperspiraal de natuurlijke cyclus niet plat legt en een natuurlijke menstruatie gevoeliger is dan een onttrekkingsbloeding zoals je deze hebt bij gebruik van de Mirena spiraal of de anticonceptiepil.

Periodieke onthouding

Naast de koperspiraal kun je kiezen voor periodieke onthouding. Hierbij zorg je dat je geen gemeenschap hebt tijdens de dagen dat je vruchtbaar bent, plus een dag daarvoor en daarna, om minder risico te lopen. Dat betekent bij een cyclus van 28 dagen waarbij de eisprong (ovulatie) op dag 14 plaatsvindt, dat je van dag 9 tot en met dag 14 vruchtbaar bent. En voor de zekerheid reken je dan een dag extra daarvoor en een dag extra daarna. In de praktijk is het vaak moeilijk om je cyclus goed te timen omdat je nog wel eens vergeet om dagen te tellen. Ook kan de dag van de eisprong nog wel eens variëren. De eisprong is wel te meten met behulp van temperatuurmetingen na het ontwaken. Hiervoor is nu de perfecte oplossing op de markt genaamd: Lady-Comp.

De Lady-Comp:

De Lady-Comp is vergelijkbaar met een apparaatje dat op basis van je temperatuur kan meten op welke dagen je het meest vruchtbaar bent en dus gemeenschap kunt hebben om zwanger te worden. Deze apparaatjes worden wereldwijd gebruikt bij een zwangerschapswens. De Lady-Comp werkt ook andersom (als anticonceptie) en kan aan de hand van je temperatuur vaststellen wanneer je niet vruchtbaar bent. De Lady-Comp onthoudt al jouw persoonlijke gegevens, zoals temperatuur en jouw cyclus. Zelf kun je 3,6 of 9 maanden terugkijken: dit hangt af van het type Lady-Comp dat je gebruikt. Net voor de eisprong vindt er een temperatuurverandering plaats waardoor het apparaatje kan bevestigen dat je eisprong op die dag plaatsvindt. Het apparaatje geeft een groen lampje wanneer je niet vruchtbaar bent en een rood lampje wanneer je geen gemeenschap mag hebben. In het begin van het gebruik is dat ongeveer 12 dagen per maand, maar wanneer het apparaatje jouw cyclus beter kent wordt dat ongeveer 10 dagen per maand. Het apparaatje bevat een wekker en bij het opstaan neem je de temperatuur op door de thermometer onder je tong te leggen. De tijd van ontwaken kan variëren maar het is belangrijk dat je minimaal 5 uur geslapen hebt. Bij juist gebruik is de Lady-Comp een betrouwbaar (99,3%) anticonceptiehulpmiddel en de verzekeraars FBTO, Pro Life en AGIS vergoeden (alleen dit jaar) het apparaat dan ook geheel of gedeeltelijk. Ben je bij deze verzekeraars aangesloten en overweeg je een Lady-Comp aan te schaffen, zorg dan dat je dit nog doet in 2015.

Voor vrouwen die het fijn vinden een natuurlijke cyclus te hebben en het ook ideaal vinden om deze goed bij te houden is de Lady-Comp perfect. Een apparaatje als deze laat je echt vrouw voelen en is ook nog goed te gebruiken op het moment dat je wel een kinderwens hebt om je vruchtbare dagen te bepalen. Het is zelfs mogelijk om hele rapporten af te laten drukken. Lees meer over de Lady-Comp en de mogelijkheden op www.ladycomp.nl.

Condooms

Tot slot zijn er nog de condooms voor mannen en vrouwen die ideaal zijn om te gebruiken. Hierbij hoef je buiten de gemeenschap om niet aan anticonceptie te denken. De meest veilige methode is de combinatie van het bijhouden van de cyclus en het gebruiken van condooms. Check altijd of het condoom niet gescheurd is. Mocht dit wel het geval zijn dan zit er niks anders op dan de morning after pil te halen. Mocht iemand hiervoor een andere methode hebben dan hoor ik het graag in een reactie.

Het is eventjes afwegen welke anticonceptiemethode bij jou past. Helaas is er geen perfecte methode op de markt maar dat is ook logisch. Alles dat de natuur tegenwerkt levert problemen op en dat is maar goed ook;) Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met anticonceptie en eventueel het stoppen met de pil. Op floraa.nl zal ik nog dieper ingaan op hormoon gerelateerde onderwerpen dus houd de website goed in de gaten.

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!