Waarom maakt de lente zo gelukkig? + geluk tips voor het hele jaar door!

Herken je dat gevoel? Je voelt je toch altijd wat gelukkiger als het lente is.Maar waarom is dat eigenlijk? Je dacht misschien dat het iets persoonlijks was, maar het is eigenlijk gewoon wetenschappelijk verklaarbaar. Veel van ons herkennen zich in de term: ‘Winterdepressie’. Na het lezen van dit artikel snap je beter waarom het zo herkenbaar is, waarom je meer geluk ervaart in de lente en hoe je er voor zorgt dat je het hele jaar gelukkiger bent. 

1. Automatische piloot

Mensen zijn geprogrammeerd om te rusten als het donker is. En aangezien het in de winter langer donker is en ook overdag vaak het zonlicht niet echt door de wolken heen komt, staat ons lichaam in zekere zin de hele winter op ruststand. Als het lichter wordt verspringt ons lichaam automatisch naar de actieve stand en hierdoor hebben we meer zin in activiteit. Een goede reden dus om in de winter op te letten dat je genoeg licht binnenkrijgt. Maargoed, dat is een tip voor volgend jaar.

2. Hormonen

Zonnestralen doen ook heel veel voor je. Je bent waarschijnlijk wel bekend met het effect dat de zon heeft op vitamine d in je lichaam waardoor je je lekkerder voelt. Maar de zon heeft ook effect op je hormonen. En hormonen zijn weer van invloed op ons humeur. Wanneer het ‘s ochtends eerder licht wordt en de zon sterker schijnt gaat het melatonine niveau (slaaphormoon) in je lichaam naar beneden. Aan de andere kant zorgt veel zonlicht ervoor dat het serotonine niveau (gelukshormoon) juist weer omhoog gaat waardoor je je gelukkiger voelt.

3. Meer gezelligheid

Lekkerder en warmer weer zorgt er bovendien voor dat we meer naar buiten gaan en de gezelligheid meer opzoeken. Dit leidt weer tot meer gelukkige momenten.

4. Meer sporten

Beter weer zorgt er ook voor dat we meer buiten sporten en dit is niet alleen goed omdat je dan meer buiten bent. Door sporten wordt er ook weer een stofje (endorfine) aangemaakt waar je je heel goed door gaat voelen.

5. Meer natuur

Uit onderzoek blijkt dat als je meer in de natuur bent je relaxter, vrijer en gelukkiger bent. In de lente zijn we meer in de natuur omdat we eropuit gaan naar bijvoorbeeld het strand en het bos. Maar wees niet bang…je hoeft geen hele dagen door te brengen in de natuur. Een geluid, geur of luchtje is al genoeg om gelukkig te worden. Vandaar dat het horen van fluitende vogels je iedere ochtend al veel gelukkiger maakt!

Tips voor meer geluk, het hele jaar door:

Zo zie je dat er ongemerkt toch meer aan de hand is in je lichaam dan alleen het psychologische effect van lente. Als je slim bent probeer je in de herfst en winter een aantal van bovenstaande punten ook in die perioden in je leefstijl in te passen. Zo kun je jouw vitamine D niveau deels compenseren met vitamine D3 druppels (van wolvet gemaakt is een goede variant). Probeer ook de link tussen sporten, natuur en geluk te zien. Ook al is het koud, nu weet je wat een lekkere wandeling of rondje harlopen in de natuur je op levert. Ja… Een goed humeur!

Maak er gebruik van! Ik wens je een hele lange, zonnige warme lente met heel veel zonnestralen. Bring it on!

 

blank
Judith

Judith heeft besloten om haar 'mind' sterk te gaan ontwikkelen. Emotionele intelligentie, gelukkig zijn, loslaten en andere onderwerpen die met ontstressen te maken hebben, dat is waar Judith zich mee bezig houdt. Lees meer over Judith op haar persoonlijke pagina!