Waarom granola ipv Cruesli? + Noten granola recept!

Cruesli met yoghurt. Hartstikke lekker maar minder gezond. Cruesli zit namelijk boordevol geraffineerde suikers. In plaats daarvan kun je ook dit granola recept maken, wat net zo lekker is maar waar geen suikers aan zijn toegevoegd.

Muesli is uitgevonden door een Zwitserse arts, Maximillian Bircher-Benner. Destijds zag muesli echter niet zo eruit als de muesli die wij nu kennen.  Het was een soort papje met onder andere geraspte appel. In de jaren ’60 kwam het ook bij ons terecht en werd het de bekende mix van granen, gedroogd fruit, zaden en noten, allen rauw. Vervolgens kwam Quaker met een variant daarop: Cruesli (dus eigenlijk een merknaam), waarbij suiker en boter/olie werd toegevoegd en de muesli werd gebakken. De meeste varianten in de supermarkt bevatten veel plantaardige olie, suiker en andere geraffineerde ingrediënten. Niet goed..

Granola is net als Cruesli en muesli een mix van granen, zaden, noten en gedroogd fruit, en soms ook kokosrasp en chocolade maar blijft niet zo aan elkaar plakken na het bakken. Met dadels en een beetje honing kun je dit makkelijk voor elkaar krijgen. Zelf granola maken is simpel en zo weet je zeker dat je de puurste ingrediënten gebruikt.

Deze zelfgemaakte noten granola is een heerlijk, gezond en krokant alternatief voor Cruesli.

Noten granola recept:

 • 50 g gedroogde dadels
 • 100 g havermoutvlokken
 • 2 el honing
 • 85 gr. Ongebrande gemengde noten
 • 15 gr. Rauwe pompoenpitten
 • 3 el olijfolie
 • Gedroogd fruit (abrikozen, vijgen, cranberries ed.)

 Hoe maak je granola?

 1. Verwarm de oven voor op 160 C
 2. Kook de dadels in 1 cm water tot ze zacht zijn en pureer ze dan tot je een glad resultaat hebt. Roer de rest van de ingrediënten er goed doorheen.
 3. Verspreid het mengsel over een bakplaat en zet 15 minuten in de oven tot alles goudkleurig is, draai dan de oventemperatuur naar 110 C en bak nog 30 minuten of tot alles droog en knapperig is.
 4. Voeg het gedroogde fruit toe.
 5. Laat helemaal afkoelen en bewaar in een luchtdichte doos.

Je kunt eindeloos variëren met gedroogd fruit, verschillende zaadjes, pitten en noten. Wanneer je liever niet te veel suikers binnen krijgt kun je eventueel de honing weg laten.

Enjoy!

Deel dit artikel over granola met je vrienden op Social Media en help hun op weg naar een gezondere leefstijl!

 

blank
Susan

Susan is mama van drie en geeft voorlichting op sportclubs over voeding en beweging. Sinds kort geeft ze ook kookworkshops voor kinderen en ouders. Klik hier voor haar persoonlijke pagina!