Wat te eten bij een bijnieruitputting? Voeding bij Burn-out.

Uit onderzoek is gebleken dat er een relatie is tussen stress en voeding, zowel in de positieve als negatieve zin. Zoals ik al in mijn eerdere blogs heb aangegeven is suiker nergens goed voor. Het levert geen voedingsstoffen, vitaminen of mineralen. Suiker geeft je energieniveau misschien een korte boost, maar dit betaal je ook weer terug met een dip. Als je dagelijks te veel suiker eet of drinkt, zorgt dit er voor dat je bloedsuikerspiegel te veel en te vaak uit balans is. Je energieniveau schiet omhoog en weer omlaag en dit betekent disbalans. Ook het drinken van te veel koffie of andere drankjes waar cafeïne in zit, zorgt voor een stijging van je cortisolniveau. Hiermee vergroot je een gestrest of gejaagd gevoel.

Voeding die je het beste kunt vermijden bij stress-klachten of een burn-out

 • Alcohol, nicotine, stimulerende drugs.
 • Naast suiker: zoetstoffen of voedingsmiddelen met suiker als ingrediënt (dus ook rietsuiker, kristalsuiker, glucose(stroop), maïssiroop, fructose, melksuiker, frisdranken of geconcentreerde vruchtensappen).
 • Fabrieksvoedsel en alle bewerkte producten
 • Te veel verzadigde vetten en transvetten
 • Dr. Wilson van het boek ‘Bijnieruitputting’ raadt aan om geen fruit in de ochtend te eten.

Eet deze voeding wél als je stress of een burn-out hebt

 • Voeding die rijk is aan B-vitamines, want aanhoudende stress vermindert je B-vitamines. B-vitamines vindt je in oa.: bonen, asperges, erwten, champignons, zilvervliesrijst, broccoli, avocado’s, linzen, eieren, volkoren producten, bananen, noten en zaden, bruine rijst.
 • Ga voor voeding die rijk is aan vitamine C: deze vitamine laat de hoeveelheid cortisol in je bloed na een stressreactie sneller dalen. Daarnaast is vitamine C een sterke antioxidant, die schadelijke oxidatieprocessen tegengaat, waardoor de algehele afweer tegen ziekte toeneemt. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C zijn: broccoli, paprika’s, kool, aardbeien, waterkers, bramen, citroenen, tomaten, citrusvruchten, bloemkool, alfafa.
 • Bij stress- of burn-outklachten is er veelal een verhoogde behoefte aan magnesium. Dit mineraal speelt onder andere een rol bij de energieproductie. Magnesium is wordt ook wel het antistress-mineraal genoemd dankzij een kalmerende werking op spieren en bloedvaten. De balans tussen calcium en magnesium zorgt voor het evenwicht in het lichaam van spanning en ontspanning. Magnesium vindt je in bijvoorbeeld: noten (cashewnoten, amandelen), bananen, rozijnen, avocado, zaden, kelp, knoflook, zeewier, schelpdieren, volkoren (ongepelde) granen, quinoa en bittere chocolade.
 • Zink speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling in de hersenen. Het is één van de belangrijkste mineralen die nodig zijn voor je lichaamscellen en immuunsysteem. Eet deze voeding om meer zink binnen te krijgen: groene bladgroenten, pompoenpitten, sesamzaad, linzen, amandelen, volkoren granen, champignons.
 • Omega-3 vetten: er zijn tal van onderzoeken gedaan naar de positieve effecten van Omega-3 vetten. Een van deze effecten is dat het de productie van serotonine in de hersenen reguleert, wat zorgt voor een positieve(re) gemoedstoestand. Eet hiervoor: walnoten, vette vis zoals zalm, sardines, makreel, haring, paling, lijnzaad.
 • Groene thee bevat ingrediënten die een gunstige invloed hebben op stress, zoals L-theanine. Dit aminozuur heeft een positief effect op dopamine en serotonine, welke verantwoordelijk zijn voor je stemming. Als je 4-5 kopjes per dag drinkt, kan dit je ontspanningsgevoel bevorderen. Groene thee is bovendien goed voor je bijnieren als deze al zwaar belast zijn door chronische stress- of burn-outklachten.

Eet vooral de voedingsmiddelen die je gegeven worden door moeder natuur. Geen pakjes en zakjes, maar vers en puur natuur.

blank
Susan

Susan is mama van drie en geeft voorlichting op sportclubs over voeding en beweging. Sinds kort geeft ze ook kookworkshops voor kinderen en ouders. Klik hier voor haar persoonlijke pagina!