Wat te eten bij een bijnieruitputting? Voeding bij Burn-out.
Uit onderzoek is gebleken dat er een relatie is tussen stress en voeding, zowel in de positieve als negatieve zin. Zoals ik al in mijn eerdere blogs heb aangegeven is suiker nergens goed voor. Het levert geen voedingsstoffen, vitaminen of mineralen. Suiker geeft je energieniveau misschien een korte boost, maar dit betaal je ook weer terug met een dip. Als je dagelijks te veel suiker eet of drinkt, zorgt dit er voor dat je bloedsuikerspiegel te veel en te vaak uit balans is. Je energieniveau schiet omhoog en weer omlaag en dit betekent disbalans. Ook het drinken van te veel koffie of andere drankjes waar cafeïne in zit, zorgt voor een stijging van je cortisolniveau. Hiermee vergroot je een gestrest of gejaagd gevoel.
Voeding die je het beste kunt vermijden bij stress-klachten of een burn-out
- Alcohol, nicotine, stimulerende drugs.
- Naast suiker: zoetstoffen of voedingsmiddelen met suiker als ingrediënt (dus ook rietsuiker, kristalsuiker, glucose(stroop), maïssiroop, fructose, melksuiker, frisdranken of geconcentreerde vruchtensappen).
- Fabrieksvoedsel en alle bewerkte producten
- Te veel verzadigde vetten en transvetten
- Dr. Wilson van het boek ‘Bijnieruitputting’ raadt aan om geen fruit in de ochtend te eten.
Eet deze voeding wél als je stress of een burn-out hebt
- Voeding die rijk is aan B-vitamines, want aanhoudende stress vermindert je B-vitamines. B-vitamines vindt je in oa.: bonen, asperges, erwten, champignons, zilvervliesrijst, broccoli, avocado’s, linzen, eieren, volkoren producten, bananen, noten en zaden, bruine rijst.
- Ga voor voeding die rijk is aan vitamine C: deze vitamine laat de hoeveelheid cortisol in je bloed na een stressreactie sneller dalen. Daarnaast is vitamine C een sterke antioxidant, die schadelijke oxidatieprocessen tegengaat, waardoor de algehele afweer tegen ziekte toeneemt. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C zijn: broccoli, paprika’s, kool, aardbeien, waterkers, bramen, citroenen, tomaten, citrusvruchten, bloemkool, alfafa.
- Bij stress- of burn-outklachten is er veelal een verhoogde behoefte aan magnesium. Dit mineraal speelt onder andere een rol bij de energieproductie. Magnesium is wordt ook wel het antistress-mineraal genoemd dankzij een kalmerende werking op spieren en bloedvaten. De balans tussen calcium en magnesium zorgt voor het evenwicht in het lichaam van spanning en ontspanning. Magnesium vindt je in bijvoorbeeld: noten (cashewnoten, amandelen), bananen, rozijnen, avocado, zaden, kelp, knoflook, zeewier, schelpdieren, volkoren (ongepelde) granen, quinoa en bittere chocolade.
- Zink speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling in de hersenen. Het is één van de belangrijkste mineralen die nodig zijn voor je lichaamscellen en immuunsysteem. Eet deze voeding om meer zink binnen te krijgen: groene bladgroenten, pompoenpitten, sesamzaad, linzen, amandelen, volkoren granen, champignons.
- Omega-3 vetten: er zijn tal van onderzoeken gedaan naar de positieve effecten van Omega-3 vetten. Een van deze effecten is dat het de productie van serotonine in de hersenen reguleert, wat zorgt voor een positieve(re) gemoedstoestand. Eet hiervoor: walnoten, vette vis zoals zalm, sardines, makreel, haring, paling, lijnzaad.
- Groene thee bevat ingrediënten die een gunstige invloed hebben op stress, zoals L-theanine. Dit aminozuur heeft een positief effect op dopamine en serotonine, welke verantwoordelijk zijn voor je stemming. Als je 4-5 kopjes per dag drinkt, kan dit je ontspanningsgevoel bevorderen. Groene thee is bovendien goed voor je bijnieren als deze al zwaar belast zijn door chronische stress- of burn-outklachten.
Eet vooral de voedingsmiddelen die je gegeven worden door moeder natuur. Geen pakjes en zakjes, maar vers en puur natuur.
Leuk artikel!
Ivm chocolade lees ik wel vaak tegenstrijdig advies. Sommige zeggen dat dit stressverlagend zou werken, anderen raden het eerder af omdat dit het cortisolniveau verhoogt en zo je bijnieren zo geen rust krijgen. (bron : http://www.howabouthealthy.be/bijnieruitputting-symptomen-oorzaken-en-aanpak/)
Banaan heb ik al vaak gelezen dat dit best niet gebruikt wordt bij bijnieruitputting.
Fruit bevat vrij veel fruitsuikers (fructose) wat in combinatie met uitgeputte bijnieren niet gunstig werkt op je bloedsuikerspiegel. Met name in de ochtend (na een nachtrust) kun je de volgende soorten fruit beter even laten staan: bananen, sinaasappels, grapefruit maar ook dadels, vijgen en rozijnen. Fruitsoorten die je bloedsuiker minder snel doen laten stijgen zijn bijvoorbeeld: kiwi’s, peren, appels, pruimen en mango. (bron : http://www.vivonline.nl/bijnieruitputting-wat-is-dat/)
Verder wordt maca. Dit is een adaptogeen kruid en wanneer je dit neemt voedt en stimuleert het de hypothalamus en de hypofyse die dan je bijnieren in balans brengen. Dit zorgt ervoor dat je je beter voelt en minder symptomen hebt. Dit bestaat ook in poeder zodoende je er smoothie van kunt maken. (http://bijnieruitputting.com/supplementen/)
Ook zoethoutthee is één van de enige die de bijnier echt zou voeden. Het kruid herstelt brandend maagzuur, een lekkende darm, bijnieruitputting, PMS en verlicht bij pijn. Deze aandoeningen zijn enorm prominent in onze Westerse wereld. (bron http://goedgezond.info/2015/09/21/8-bewezen-gezondheidsvoordelen-van-zoethout/)
Wat je zeker ook het proberen waar is, is ashwagandha. Het is een zogenaamd adoptogenisch gebruikt waarin tussen al een aantal studies zijn op uitgevoerd.
Volgens de eerste bevindingen zou het een verbetering moeten met zich meebrengen in het gevoel van welbehagen en algemene gezondheid bij mensen.
Dit kruid is bekend bij de Ayurvedische geneeskunde, het in staat een gevoel van kalmte te produceren door de afremmende neurotransmitter die we kennen als GABA te imiteren.
Hierop aansluitend: Japanners hebben de wetenschap van het kalm blijven en minder gestresseerd zijn zowat weten te perfectioneren.
Ze hebben al lang ontdekt dat L-theanine, een aminozuur dat wordt afgeleid van groene thee, een natuurlijk relaxerend middel kan zijn dat helpt bij het verminderen van stress, zonder je wat duidelijk te voelen, en dat er geen negatieve bij effecten optreden wanneer je dit middel opneemt.
Dit aminozuur veroorzaakt kalmerende effecten in het brein op manieren die kunnen vergeleken worden met technieken zoals meditatie, massage en aromatherapie.
Het is zelfs zo dat studies aantonen dat dit aminozuur de mogelijkheid van het brein zich te concentreren, om te leren en om te kunnen onthouden gevoelige manier kan stimuleren. (bron : http://degezondheidswinkel.be/blog/bijnieruitputting-bestrijden-natuurlijke-supplementen/#gref)