Vegetarische burger van wortel met mosterd (wortelburger recept)

Vandaag voor jullie een wortelburger recept. Een groentenburger die je in kunt zetten als vleesvervanger. Deze burger is lekker krokant van buiten en zacht van binnen. Deze wortelburger heeft veel smaak, zoet en fris van de wortel en pit van de mosterd.

Waarom kiezen voor een vleesvervanger? Omdat iedere dag vlees helemaal niet nodig is en dat iedere dag goed vlees ook behoorlijk vervelend is voor de portemonnee. Zelf eet ik ongeveer 2 a 3 keer in de week biologisch vlees, rund of gevogelte. Door 2 keer in de week goed vlees te eten, krijg ik voldoende voedingstoffen, met name de nodige eiwitten, binnen. Wanneer je voor de euroknallers gaat iedere dag, krijg je vaak vlees waar niet veel meer in zit. Sterker nog, dit vlees is vaak ontzettend slecht voor je omdat de dieren volgestopt worden met medicatie en groeihormonen. Daarbij zijn de dieren gestrest waardoor het vlees van deze dieren weinig tot geen kwaliteit meer heeft. Vleesvervangers zijn een uitstekende oplossing.

Omdat ik niet veel vlees eet, maak ik dus zelf mijn vleesvervangers. De vleesvervangers die ik in de winkel tref zitten vaak vol ingrediënten die ik niet eens kan uitspreken. Daarbij zit er ook vaak suiker in verstopt.

Door de vleesvervanger zelf te maken, zorg je er niet alleen voor dat je geen troep binnenkrijgt, het is ook een makkelijke manier om extra groenten binnen te krijgen. Deze wortelburger bevat ook mosterd, en zoals Floor eerder al schreef op haar website (klik hier), is mosterd hartstikke gezond.

Deze wortelburger is dus perfect voor een doordeweekse maaltijd en kan trouwens ook perfect als lunch fungeren.

Hoe maak je dit wortelburger recept?

 

Ingrediënten voor 4 wortelburgers:

  • 2 flinke wortels of kleine winterpenen. 120 gram wortelraspvega burger, vegetarisch recept burger van wortel, wortelburger
  • 2 eieren. 100 gram
  • 50 gram havervlokken
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel boekweitmeel (amandel-, kokos-, of kikkererwtenmeel kan ook)
  • Peper en zout
  • Olijfolie om in te bakken

Rasp de wortel. Je houdt ongeveer 120 gram wortelrasp over, zit je hier ver onder? Pak dan een extra wortel. Voeg 2 eieren en 50 gram havervlokken toe aan de geraspte wortel. Breng het geheel op smaak met paprikapoeder, mosterd, vers gemalen zwarte peper en zout. Maak het mengsel af met een eetlepel meel. Voor de afmetingen gebruik ik altijd een sleutelbos met maten.

Maak met je handen een bal van het mengsel, druk plat tussen je handen en bak in een klein beetje kokos- of olijfolie.

Smakelijk!

Dit recept is suiker-, gluten-, en lactosevrij. Let voor de gluten wel op wanneer je haver gebruikt. Kijk hiervoor goed op de verpakking. 

blank
Kim

Kim is al van jongs af aan met pure voeding bezig. Ze koopt het liefst biologisch en dicht in de buurt. Wij zijn blij dat Kim haar gezonde recepten hier deelt! Meer over Kim vind je op op haar persoonlijke pagina!