Trending in de tuin: Bloemen geven energie in de herfst/ winter!

Bij kleuren, geuren, bloemen en planten denken we allemaal al snel aan de zomer. Bloemen geven ons een goed humeur, geuren zijn van invloed op onze gemoedstoestand en zelfs bepaalde kleuren kunnen onze hersenen beïnvloeden. Het is daarom eigenlijk vreemd dat veel mensen in de winter geen bloemen en planten in de tuin zetten. Ook voor binnenshuis worden er in de winter minder planten en bloemen verkocht. Ik ben van mening dat bloemen, kleuren en geuren een groot effect hebben op onze gemoedstoestand. Omdat ik zelf in de winter altijd snel last heb van winterdepressie, weinig energie en grote stressgevoeligheid lijkt het mij leuk om jullie tips te geven op het gebied van planten en bloemen om zonder stress de koudere dagen door te komen. 

 

Het is natuurlijk belangrijk dat je weet welke plantjes ‘winterhard’ zijn en dus prima buiten kunnen overwinteren. Welke kleuren passen bij ‘meer energie’? Welke geuren helpen bij ontstressen en welke kruiden kunnen buiten staan in de winter? Ik ga het jullie allemaal uitleggen en deel foto’s van mijn kleurrijke tuin. Juist in de herfst en winter mogen de kleuren knallen!

 

Ook wil ik jullie wijzen op de super inspiratie die ik afhaal van de website http://www.mooiwatplantendoen.nl. Op deze website zie je welke bloemen trending zijn, mooie foto’s van tuinen voor inspiratie en op dit moment kun je ook zelf een foto van jouw tuin opsturen. De beste tuinen worden gepubliceerd op de website en maandelijks maak je kans op €100,- planten shoptegoed. Ik vind het super dat dit initiatief er is want zo worden we gestimuleerd om meer met de natuur in contact te komen. Het is toch ook prachtig wat een paar plantjes in je tuin of op je balkon met je humeur kunnen doen. 🙂

Kleurige bloementuin oranjeMijn kleurrijke tuin:

Deze herfst richt ik mijn tuin in met de kleuren oranje en paars aangevuld met diverse groen en hout tinten + diverse kruiden die ik ook in de winter kan plukken. Een paar koperen accessoires en kaarsen zorgen ervoor dat de tuin trendy en hip blijft.

Oranje in de tuin:


Oranje zorgt voor warmte, energie en een vrolijk humeur. Het heeft een reden dat sommige mensen de herfst met haar oranje bladeren adoreren. Oranje geeft namelijk energie. Voor iedereen die geen tuin vol met oranje bladeren heeft raad ik aan om te spelen met de kleur oranje. Er zijn diverse winterharde planten in deze tint en ook accessoires zijn gemakkelijk te combineren.

Om te beginnen kies ik voor echte mini pompoenen als accessoire. Pompoenen passen goed bij het ‘herfstbeeld’. Daarnaast werken ze als voeding verwarmend op het lichaam. Ons lichaam heeft een natuurlijke detector voor voeding die goed of slecht voor ons is en het zien van een pompoen in de winter geeft ons dus een goed gevoel.

Lampionnetjes zijn toch wel een van de meest vrolijke plantjes om in de tuin te hebben. Ze zijn winterhard en met hun felle kleur en grote zaadblazen kun je deze planten niet missen. Veel mensen kiezen ervoor deze plantjes niet in de grond te planten omdat ze zich gemakkelijk ondergronds verspreiden. Wij plaatsen ze in een simpel houten kratje.Rozemarijn

Het andere houten kratje maakt de oranje herfstlook helemaal af. Met een kwast en een tube verf van twee euro ben je in een half uurtje klaar met het schilderen van een kratje.

In het kratje zie je een schattig groen potje staan met een cactusplantje met ook weer een oranje detail. Daarnaast staan felle sierpepers die ook in de herfst goed buiten kunnen blijven staan. Als het echt gaat vriezen zou ik ze echter wel een paar nachtjes binnen houden.
Los plaats ik in de tuin nog een leuke oranje mandje van ons plaatselijke tuincentrum met een rozemarijnplantje er in. Rozemarijn stimuleert de doorbloeding en de geur van het kruid reguleert je stressniveau. Ik pluk rozemarijn en voeg deze toe aan een warm bad, samen met rode peper poeder waardoor de huid beter kan ontgiften.

 

Paars in de tuin:

paars staat bekend als kleur tegen winterdepressie en wordt bij diverse therapieën wereldwijd ingezet tegen depressieverschijnselen. Paars werkt kalmerend en door sommigen wordt beweerd dat paars staat voor zakelijk succes, luxe en rijkdom. Het zou stimulerend werken op ons prestatievermogen en onze creativiteit bevorderen.

paars bloementuinEr zijn veel paarse plantjes die in de winter mooi blijven. Wij kiezen dit jaar voor paarse heideplantjes, lavendel en ‘Hebe granda’. Heideplantjes zetten we in een mooie natuurhouten pot. De plantjes zijn bij bijna elke bloemenwinkel te koop en kunnen de hele winter buiten staan. Lavendelstaat bij ons het hele jaar buiten in een ondiepe maar brede bak. Ook voor lavendel geldt dat ik deze pluk en gebruik voor in bad. Ook lavendel werkt zeer ontspannend. Je kunt lavendel ook plukken en laten drogen om de geur door het huis te verspreiden. Lavendel kun je ook als garnering gebruiken bij diverse gerechten om je bord op te leuken. De Hebe Granda staat in de grootste pot achter onze kleine plantjes en aclavendelcessoires. Zoals je ziet kunnen verschillende tinten paars prima met elkaar gecombineerd worden.

Buiten de plantjes om vullen we de kleurrijke tuin aan met kaarsen in paarstinten en mooie koperen accessoires gevuld met paarse blaadjes die je bij de hobby winkel of bloemenzaak kunt kopen.

Paars en oranje kunnen gemakkelijk bij elkaar gematcht worden en samen met groen en hout tinten blijft de tuin een natuurlijke look houden.

 

Waar koop je dat?

Onze plantjes en accesoires komen van verschillende bloemenzaakjes, de Xenos, Groenrijk en andere tuin en woonwinkeltjes. Voor ieders smaak zijn er leuke plantjes te koop die passen bij je persoonlijkheid. Kijk eens op het internet welke kleuren bij jou passen en kies dit jaar voor een trendy wintertuin vol met vrolijke kleuren en geuren! Hopelijk heb ik je alvast een beetje weten te inspireren. Ik ben erg benieuwd hoe jouw tuin eruit ziet dus reageer vooral op Facebook of tag ons in jouw foto op Instagram. Vergeet daarbij niet de hashtag #trendingindetuin te gebruiken 🙂

herfstbloemen kleurig