Voedselallergie of intolerantie. Wat zijn de symptomen?

Je bent wat je verteerd! Ons spijsverteringsstelsel is geschikt om voedsel van zowel plantaardige als dierlijke oorsprong te verteren. Het probleem hierbij is alleen dat we gemaakt zijn om alles uit de levende natuur te verteren en deze voeding lijkt niet op het supermarktassortiment van tegenwoordig. Ons voedingspatroon is de afgelopen honderd jaar zo snel veranderd dat het eigenlijk bijna onmogelijk is voor ons spijsverteringsstelsel om hier goed op aan te blijven sluiten. Met de voeding van tegenwoordig worden onze spijsvertering en ons immuunsysteem flink op de proef gesteld. Veel mensen hebben dan ook last van voedselintolerantie en/of allergieën. Bij kinderen komt dat nog vaker voor dan bij volwassenen.

Allergie of intolerantie?

Allergie en intolerantie zijn beide voedselovergevoeligheden. Maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Bij een allergie reageert het immuunsysteem op een bestanddeel van de voeding alsof het een gevaarlijke indringer is en maakt daar antistoffen tegen aan. Het gaat hier meestal om het eiwitbestanddeel dat door het lichaam als lichaamsvreemd wordt gezien. Soms kunnen kinderen over allergieën heen groeien. Zo niet, dan moeten de voedingsmiddelen waar ze allergisch voor zijn langdurig (levenslang) worden gemeden. Een allergie treedt meestal snel op; roodheid, branderig gevoel, jeuk etc. Allergische reacties kunnen ook ernstige gevolgen hebben en zelf met dodelijk afloop. Een allergische reactie kan ook een paar dagen later optreden.

Bij een intolerantie is het immuunsysteem niet de directe oorzaak van de problemen, maar kan het lichaam het betreffende voedingsmiddel niet goed verteren. De oorzaak ligt meestal bij onvoldoende aanmaak van de benodigde verteringsenzymen, een verstoorde balans in de darmflora, een opnameprobleem door een beschadigde darmwand of een tekort aan maagzuur. Intoleranties verergeren vaak als je het betreffende voedingsmiddel regelmatig eet. De klachten treden meestal niet acuut op, maar geleidelijk. Daardoor zijn intoleranties vaak moeilijk te ontdekken.

Hoe ontdek je een allergie bij kinderen? Wat zijn de symptomen?

Voedselallergieën worden vaker opgespoord dan voedselintoleranties. Dat komt doordat de klachten bij een allergie acuut optreden. Als je vermoedt dat je kind een voedselovergevoeligheid heeft met bijbehorende klachten, dan is het verstandig om een paar weken een voedingsdagboek bij te houden. Dan kun je ook de ernst van de klachten bijhouden. Als je vervolgens het dagboek analyseert, is de kans groot dat je bepaalde patronen ontdekt. Let wel! Bij allergieën ontstaat de klacht acuut, maar bij intoleranties soms pas na enkele dagen! Probeer vervolgens het verdachte voedingsmiddel uit het patroon te schrappen en kijk of de klacht vermindert.

Symptomen van voedselintolerantie of overgevoeligheid:

Hoe kom je er achter waar je kind mee kampt? De klachten kunnen zich voordoen op de volgende gebieden:

  • Stofwisseling             mondaften, buikpijn, brandend maagzuur, misselijkheid, overgeven, winderigheid, diarree
  • Huid                          jeuk, uitslag, eczeem, schimmelinfectie, vochtophoping, acne
  • Ogen                         jeuk, tranen, zwelling, ontsteking, bloeding
  • Luchtwegen              kortademigheid, chronische verkoudheid, bijholteontsteking, astma
  • Gewrichten               pijn, ontsteking
  • Hersenen                  concentratieproblemen, overmatige activiteit, lusteloosheid, slapeloosheid, ADD/ADHD, depressie

Als het niet lukt om er achter te komen waar je kind allergisch voor is, dan kun je de hulp van een (natuur)specialist inschakelen. Zij maken gebruik van een zogenaamd eliminatiedieet. Dat is een streng dieet waarbij gedurende ongeveer een maand alle voedingsmiddelen worden vermeden waarvan bekend is dat ze klachten kunnen veroorzaken. Als na deze periode blijkt dat de klachten zijn verdwenen, is de kans groot dat de oorzaak met de voeding te maken heeft.

Voor de meeste mensen die last hebben van huidklachten of klachten met de luchtwegen is het de moeite waard om tijdelijk te stoppen met het eten van tarwe en andere glutenproducten. Wanneer een overgevoeligheid een rol speelt zul je al binnen een maand verschil merken.