Suikervrije en glutenvrije pepernoten recept.. Toch snacken met Sinterklaas!

Elk jaar weer die uitdaging om geen hele zakken pepernoten of kruidnootjes op te eten. Snacken mag, vind ik persoonlijk.. Pepernoten komen echter in grote porties in de winkel te liggen en het is lastig om dan niet de hele zak op te eten. Een pepernoot bestaat voornamelijk uit suiker, fructose, geoxideerde vetten en een hele hoop e-nummers, niet best dus. Met dit gezonde recept voor suikervrije en glutenvrije pepernoten kun je toch mee feesten en gezellig wat snoepen rondom de sinterklaasperiode. Dit gezonde pepernoten recept is dus suikervrij, glutenvrij en zuivelvrij. 

In plaats van suiker is er in dit recept gekozen voor dadels en eventueel een beetje Stevia. Dadels hebben een hele neutrale zoete smaak en vandaar dat ik deze voor veel snacks en recepten gebruik.

Wat heb je nodig voor dit suikervrije en glutenvrije pepernoten recept?

 • 150 gram amandelmeel
 • 50 gram boekweit of teffmeel
 • 2 eieren
 • 2 theelepels wijnsteen bakpoeder
 • 3 EL speculaaskruiden. Ik koop deze biologisch via het internet. (Ook lekker voor appeltaarten e.d.)
 • 1/2 theelepel vanille powder of extract. Ook deze koop ik op internet.
 • 150 gram dadels
 • 110 gram kokosolie
 • (Als je van iets zoetere pepernoten houd een beetje Stevia poeder ongeveer 2 theelepeltjes)

Pepernoten recept:

 1. pepernoten recept, gezonde pepernoten, glutenvrije pepernoten, suikervrije pepernotenVerwarm de kokosolie, snijd de dadels in kleinere stukjes en doe deze beide samen met 1 ei in de blender. Blend goed fijn. Je kunt ook een goede staafmixer gebruiken.
 2. Giet over in een grote bak en voeg beetje bij beetje het meel toe aan het mengsel. Blijft het een beetje kruimig is dit geen probleem. Voeg op het laatste de eventuele stevia toe en ook de vanille, wijnsteen bakpoeder, speculaaskruiden en 1 extra ei, kneed even door met je handen en zet daarna 20-30 minuten in de koelkast om het iets harder te laten worden.
 3. Verwarm de oven voor op 200 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Neem telkens een beetje deeg, maak er een klein bolletje van en druk dan een beetje plat. Leg ze één voor één op de bakplaat en zet de gezonde pepernoten 15-20 minuten in de oven. Dit verschilt heel erg per oven dus houd na 15 minuten even in de gaten of ze niet gaan verbranden.
 4. Genieten!

Zo, nu hoor je er toch een beetje bij met het Sinterklaasfeest 🙂

Word jij blij van dit recept? Deel het dan met je vrienden!

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!