Suikervrij dagmenu door orthomoleculaire voedingscoach Lynda Schutten

In dit artikel geven wij het woord aan Lynda Schutten. Lynda heeft voor alle Floraa volgers een suikervrij dagmenu gemaakt met heerlijke recepten.

Suikervrij eten volgens Lynda Schutten

Hi!

Mijn naam is Lynda en met dit suikervrije dagmenu wil ik je laten zien hoe een gezonde en gebalanceerde maaltijd eruitziet, zonder toevoegingen van geraffineerde suikers en andere ongezonde additieven.

We worden tegenwoordig blootgesteld aan een overmatige suikerconsumptie. Overal wordt suiker aan toegevoegd, zelfs zonder dat we het doorhebben. Fabrikanten voegen het toe aan producten om de smaak te maskeren. Een beetje suiker zorgt er al voor dat voeding of dranken met een zure, zoute of bittere smaak  lekkerder smaken. En dat smaakt natuurlijk naar meer.

Ons brein associeert een zoete smaak met iets positiefs. Zodra we suiker eten worden we beloond met een goed gevoel. Het is dus logisch dat we daar meer van willen. Voedselfabrikanten begrijpen dit heel goed en doen bewust suiker en zout, vaak in combinatie met elkaar, in hun producten, zodat je er meer van gaat eten.

Wat is een suikervrij leven?

Een suikervrij leefpatroon is geen extreem of moeilijk te volgen dieet. Het houdt in dat je geen geraffineerde suikers en bewerkte producten meer eet.

100% suikervrij eten is namelijk niet mogelijk want zelfs in groente zit een klein beetje suiker (glucose). Natuurlijke suiker is ook gewoon suiker, maar het verschil is dat de vitaminen, mineralen en vezels nog aanwezig zijn. En dat maakt een groot verschil!

In onderstaand dagmenu vind je een ontbijt, lunch en diner recept.

Suikervrij dagmenu

Wortel-gember ontbijt smoothie

  • 1 wortel
  • Klein schijfje gember
  • 30 gram havermout
  • 100 ml ongezoete amandelmelk
  • ½ tl kaneel
  • Optioneel: 2 tl lijnzaad

Bereidingswijze:

  1. Maak de wortel schoon en snijd in kleine stukjes.
  2. Meng alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde smoothie.
  3. Voeg eventueel water of extra amandelmelk toe tot de gewenste structuur.

Zoete aardappel-linzen salade

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 125 gram zoete aardappel
  • 100 gram linzen
  • Handje walnoten
  • Handvol veldsla of rucola naar keuze
  • Olijfolie
  • Scheutje citroensap
  • Zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: paar takjes verse koriander

Bereidingswijze:

  1. Schil de zoete aardappel, was deze en snijd in blokjes.
  2. Kook de zoete aardappelblokjes in circa 10 min gaar. Om tijd te besparen kun je dit het beste een avond van tevoren bereiden.
  3. Doe de veldsla in een kom, laat de linzen uitlekken en voeg deze en de zoete aardappelblokjes toe.
  4. Hak de amandelen en voeg deze toe.
  5. Breng de salade op smaak met een scheutje olijfolie, citroensap en een snuf zeezout en zwarte peper.
  6. Hak eventueel de koriander en verdeel deze over de salade.

Geroosterde bloemkool met gestoomde zalm

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 1 zalmfilet (circa 100 gram)
  • 300 gram bloemkool
  • 1 el geurloze kokosolie
  • ½ tl gedroogde dille
  • Zeezout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Was de bloemkool en snijd in kleine roosjes.
  3. Laat de kokosolie smelten en giet over de bloemkool.
  4. Verdeel de bloemkool over een met bakpapier beklede bakplaat.
  5. Breng op smaak met een snuf zeezout en met de dille.
  6. Rooster de bloemkool in circa 30 à 40 min gaar. Afhankelijk van de oven die je hebt. Let op of de bloemkool niet verbrandt.
  7. Breng de zalm op smaak met een snufje zeezout en zwarte peper. Stoom de zalm in circa 8 minuten gaar.
  8. Serveer de zalm met de bloemkool.

Tip: Serveer er eventueel 30 gram gekookte quinoa, volkoren of zilvervliesrijst bij.

Snack: kokosreep

Aanrader: de gezonde bounty kokosreep van Floraa teamlid Peter. Zie hier het recept.

Een suikervrije handleiding + bonus suikervrij dagmenu

Het eten van te veel suiker kan zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid, eetbuien en een dikke buik. Door suiker te verminderen en belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen kom je van deze klachten af en zit je beter in je vel.

Suiker eruit, voedingstoffen erin!

Als je geïnteresseerd bent in suikervrij eten, raad ik je aan om mijn artikel over stoppen met suiker te lezen. Daarin vind je tips en een uitgebreid dagmenu met 6 suikervrije recepten als pdf.

 

Veel succes!