Slowjuicer do’s en don’ts + lente slowjuicer recepten

Slowjuicen is hip en in veel huishoudens en horeca zaken zul je al een slowjuicer tegen komen. Maar wat is een slowjuicer precies? Waarom kiezen mensen voor een slowjuicer i.p.v. een sapcentrifuge en welke sapjes zijn gezond om te maken met een slowjuicer? Vergeet niet om onderin mijn 3 slowjuicer recepten te lezen en te printen.

Hoe gezond is een slowjuicer?

Over het algemeen kiezen mensen voor het maken van sapjes tussen juicen en blenden. Tijdens het blenden van fruit, groenten, pitten, zaden etc. blijven de vezels in takt en kan het drankje als een volwaardige maaltijd dienen. Bij Juicen verlaten de vezels het apparaat als  pulp en blijft voornamelijk het sap van groente en fruit over. Een juice is dus meer een soort van drankje i.p.v een smoothie.

De pulp uit je slowjuicer kun je weer gebruiken voor het maken van soepen. Zo zijn de vezels uit wortel goed voor je darmen. De reden dat mensen thuis in de keuken hun juice of sapje maken is dat het dan vers gedronken kan worden en het een geweldige ontgiftende werking heeft. In de supermarkt zijn steeds meer verse sapjes van goede kwaliteit te vinden maar deze kunnen nooit tippen aan de versheid uit eigen keuken.

Een slowjuicer is zo ontwikkeld dat het sap zo veel mogelijk voedingsstoffen uit je groenten en fruit behoudt. Als je bijvoorbeeld de slowjuicer vergelijkt  met een sapcentrifuge, die ook juices kan maken, zullen er in je slowjuicer juice veel meer voedingsstoffen te vinden zijn. Dit komt door het lage toerental van een slowjuicer. Door de snelheid en hitte zullen er veel minder voedingsstoffen verloren gaan. Bij sapjes uit de blender kan dit verlies van voedingsstoffen juist een probleem zijn. Om een echt, zuiver sapje te drinken zul je de blender flink moeten laten draaien en daarbij zullen er dus ook voedingsstoffen verloren gaan.

Omdat de juicer vezels uit voeding haalt zou ik niet aanraden om juices te drinken met te veel fruit. Doordat de vezels ontbreken zijn de fruitsuikers nog sneller beschikbaar voor het lichaam en hierdoor krijg je suikerpieken. Op de lange termijn lijdt dat tot overgewicht, insulineresistentie, vermoeidheid en andere lichamelijke klachten en gebreken. Wanneer je net begint met sapjes drinken en het nodig vind om met wat meer fruit te beginnen dan raad ik aan om te starten met een blenden. Naarmate je steeds minder zoet kunt gaan drinken, kun je dan zo snel mogelijk overstappen op groentesapjes.

Fruit is niet meer het fruit van vroeger. Vroeger was fruit alleen in de herfst zoet. Dat ‘zoet’ werd toen ook al als lekker beschouwd en er werd in die periode dan ook lekker veel fruit gegeten. De suikers in fruit zorgen voor aanmaak van insuline, het suikerhormoon en dat zorgde weer tot gewichtstoename, met name rondom de buik om zo de strenge winter door te komen. Tegenwoorden werkt dit mechanisme nog net zo, alleen dan is fruit het hele jaar kunstmatig zoet. Probeer dus zo snel mogelijk over te stappen op groente juice.

Groene juice de beste keuze!

Zo min mogelijk suikers en zo veel mogelijk voedingsstoffen, dat is eigenlijk wat we willen van een sapje. In dat geval kies is voor groene juices met lekker veel groene bladgroenten. Groene bladgroenten bevatten chlorofyl, een stof die het zuurstoftransport naar de cellen verbetert en daarmee ons verouderingsproces kan vertragen. Chlorofyl zorgt ook voor een sneller wondherstel en een betere ontgifting.

Welke slowjuicer?Yden slowjuicer

Ik heb zelf de Yden TG100 Twin Gear Slow Juicer en maak hier regelmatig heerlijke groene sapjes mee. Nu de lente er weer aan komt ga ik kiezen voor groentes uit het lente seizoen voor de komende periode. Deze week heb ik alvast wat sapjes gemaakt ter inspiratie voor jullie! De recepten vind je hieronder. De kwalitatieve Yden slowjuicer die ik thuis heb staan wordt aan de lopende band gebruikt. Het apparaat neemt niet zo veel plek in beslag, is zeer stevig en ook nog gemakkelijk schoon te maken. Ik kan kiezen voor twee juice mechanismen, één met een grove zeef waarbij de sap iets dikker wordt en er dus ook meer vezels in het sapje terecht komen en één met een fijne zeef voor heldere sapjes. Ook zit er een extra knop op waarmee je de druk kunt verhogen of verlagen. Hoe hoger de druk, hoe meer pulp er in de juice terecht komt. Ik ben heel tevreden over deze slowjuicer en de extra informatie die ik mee greeg. Ik kreeg van Yden een boekje bij mijn slowjuicer met alle juicetips die ik nodig had. Een aantal van deze tips wil ik graag met jullie delen. Ook vind je op hun website meer informatie over waarom groene juices gezonder zijn.

Slowjuicer tips:

 • Drink je juice op een lege maag en niet net na een maaltijd. Op die manier kunnen voedingsstoffen het beste worden opgenomen. Een klein beetje vet bij de sap, zoals een paar noten, helpt je om de vet oplosbare vitamines op te nemen.
 • Drink je juice zo snel mogelijk na de bereiding omdat bepaalde vitaminen al in enkele minuten hun voedingswaarde kunnen verliezen.
 • Zorg dat je minimaal 70% groenten in de slowjuicer gebruikt en maximaal 30% fruit om suikerpieken te voorkomen.
 • Drink je juice niet in één teug helemaal op maar slik langzaam. Zo worden er in de mond al bepaalde verteringsenzymen aangemaakt die helpen bij een betere voedingsopname.
 • Gebruik selderij, komkommer, bietjes of kool als basis voor je juice en vul aan met groene bladgroenten. Groene bladgroenten geven een iets meer bittere smaak, bouw de hoeveelheid dus langzaam op.
 • Leg de slowjuicer onderdelen in warm water met vaatwasmiddel gedurende 30 minuten. Vervolgens zijn de onderdelen gemakkelijk schoon te spoelen.
 • Mix niet te veel ingrediënten door elkaar. Wanneer je dit doet krijg je bruine sap, en hoewel dat niet slecht is, ziet het er minder smakelijk uit.

Welke groenten en fruit wel en niet combineren?

Veel voedingsexperts zijn van mening dat je niet alle soorten groenten en fruit met elkaar kunt mengen, alhoewel ik mezelf daarin nog niet tot dusver in verdiept heb, zie ik wel dat verschillende mensen dit anders ervaren. De een krijgt wel gasvorming van bepaalde voedselcombinaties en de ander niet. Ik denk dat dit deels afhankelijk is van je lichaamstype en je verteringrode biet spinazie slowjuice receptsstelsel. Ik zal in ieder geval op een rijtje zetten welke groenten en fruit volgens deze experts geschikt zijn om samen te gebruiken:

 1. Combineer geen fruit met zetmeelrijke groenten zoals courgette of pompoen.
 2. Combineer wel fruit met groene bladgroenten.
 3. Selderij kan ook gecombineerd worden met fruit.
 4. Gebruik geen meloen in een sapje, meloen kun je alleen afzonderlijk van elk ander voedingsmiddel eten.
 5. Je hebt zoet, sub-zuur en zuur fruit. Combineer geen zoet fruit met zuur fruit. Je kunt wel sub-zuur fruit met zuur fruit combineren of zoet fruit met subzuur fruit combineren. Onder zuur fruit vallen: Braambessen cranberries, aardbeien, limoen, citroen, tangerines, ananas, sinaasappelen, grapegruit, tomaten, zure pruimen, granaatappelen, kumquat. Onder zoet fruit vallen: Bananen, rozijnen, zoete pruimen, durian, dadels, gedroogd fruit, vijgen. De meeste andere fruitsoorten vallen er dus tussenin.
 6. Gebruik je andere groenten dan selderij of bladgroenten? Gebruik dan geen fruit maar zoet je juice op met bieten of wortel zoals ik hieronder ook heb gedaan.
 7. Citroen en limoen kunnen overal mee gecombineerd worden.

Groenten van het seizoen: lente!

Het lente seizoen biedt een breed groenten en fruit aanbod, zeker als het aan komt op groenten voor in de slowjuicer. In de lente zul je de onder andere de volgende groenten in de schappen vinden: Bloemkool, selderij, knolselderij, prei, radijs, rode biet, spinazie, spruiten, wortelen, witlof, andijvie en slasoorten.

Recept 1: Rode biet, spinazie, komkommer juice met citroensap.

Nodig voor 1 persoon: (zie foto hierboven voor het sapje)

 • 1 rode biet
 • 2/3e komkommer
 • 2 grote handen bladspinazie
 • 1 citroen om over de juice uit te knijpen

Recept 2: Wortel, gember, citroen juice.wortelsap slowjuicer recept met gember

Nodig voor 1 persoon:

 • 1 grote peen of 3 kleinere peentjes, snijd in kleine stukken van ong. 3 cm.
 • Stukje gember in plakjes, schil het randje even weg
 • 1 citroen om over de sap uit te knijpen

 

 

 

 

 

 

veldsla, selderij slowjuice receptRecept 3: Veldsla, appel, selderij juice.

Nodig voor 1 persoon: (zie ook hoofdfoto boven artikel)

 • 2 grote handen veldsla
 • 1/2 appel
 • 5 stengels selderij, verwijder wat draadjes, als dat gemakkelijk gaat

Hopelijk hebben jullie op deze manier weer wat nieuwe juice inspiratie op kunnen doen. Hebben jullie nog leuke recepten of ervaring met een bepaald type slowjuicer? Ik hoor het graag in een reactie!

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!