Sauna gezond? Wat doet de sauna met het lichaam?

Regelmatig de sauna bezoeken kan je gezondheid een flinke boost geven. Ik ga je uitleggen waarom en wat er precies met je lichaam gebeurt. Hoeveel calorieën je verbrand tijdens een saunagang en hoe de sauna bijdraagt aan een gezonde hormoonbalans bij vrouwen.

Waarom is de sauna gezond?

In de sauna stijgt de temperatuur tot +/- 39 graden. Hierdoor kunnen de huidporiën zich spreiden en kan je lichaam gaan zweten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vocht dat je tijdens saunagebruik verliest vooral uit het bloed komt. Doordat het bloed vocht kwijt raakt en ons lichaam automatisch naar ‘balans’ zoekt gaat het lichaam vocht onttrekken uit andere delen van het lichaam zoals uit vet-, spier- en huidweefsels.

Op deze manier wordt het bloed weer van vocht voorzien en gaat vocht binnen het lichaam stromen. Er worden dan afvalstoffen, gifstoffen en melkzuren via het bloed en vervolgens via zweet naar buiten gevoerd. Afvalstoffen die al een lange tijd vast zitten in het weefsel van je lichaam kunnen eindelijk vrij komen als je consequent de sauna gebruikt. Je lichaam wordt langzaam van binnenuit schoongespoeld.

Conditie opbouwen en calorieën verbranden in de sauna:

Tijdens een saunagang stijgt de hartslag met ongeveer 50-70%. Ook de aderen verwijden zich waardoor de doorbloeding beter wordt. Je zou dus kunnen stellen dat je met elke saunagang een beetje aan je conditie werkt. In de sauna verbrand je ook calorieën door te zweten. Voor elke liter zweet raakt je lichaam ong. 600 kcal kwijt aan warmte. Een ervaren saunaganger zal 500 tot 1000 ml zweet verliezen en daarmee dus 300-600 kcal verbranden.

Het heeft geen zin om na de saunagang op de weegschaal te gaan staan. Het gewicht dat je kwijt bent geraakt is puur vocht en dit vocht wordt snel weer aangevuld als je gaat drinken. Voldoende water drinken na een saunagang is zeer belangrijk om de nieren niet te erg te belasten.

De afvalstoffen die zijn vrijgekomen kunnen zo ook sneller worden afgevoerd. Wanneer je niet genoeg drink gedurende de dag en toch regelmatig in de sauna gaat dan droogt je lichaam uit. Losgekomen afvalstoffen kunnen zich ergens anders in het lichaam weer gaan nestelen wanneer het lichaam niet genoeg water binnen krijgt en dit is gevaarlijk. Met water bedoel ik echt ‘water’ en geen frisdrank, koffie, zwarte of groene thee. Kruidenthee is wel geschikt.

Sauna en ontgifting van zware metalen en het verhelpen van koper/ zink disbalans.

Altijd al ben ik fan geweest van de sauna, puur omdat ik het snel koud heb en het heerlijk vind om in de sauna te zitten, in tegenstelling tot de meeste mensen. Over de gezondheidsvoordelen van de sauna heb ik eerder veel gehoord en gelezen maar ik had me daar nog niet in verdiept tot er het volgende gebeurde: Ik kreeg de resultaten terug van een analyse van mijn haar. Met een haaranalyse kun je goed in kaart brengen of alle mineralen en vitamines in je lichaam goed in balans zijn. Ook zware metalen worden gevonden en je komt meer te weten over de status van je nieren. Wat bleek: ik had een veel te hoog koper level in verhouding tot zink. Dit kan bijdragen aan hormonale problemen en andere klachten.

Mij werd onder andere geadviseerd om zo vaak mogelijk in de sauna te gaan. Dat omdat de sauna bevorderend werkt voor de verwijdering van metalen uit het vetweefsel. Vooral de infra rood sauna met korte-golf stralers blijkt effectief. Dit zijn eigenlijk gewoon stralers die je ook kent van de terrasheater. Andere type Infrarood of Finse sauna’s kunnen ook behulpzaam zijn doordat zweten überhaupt helpt bij de ontgifting van metalen zoals koper die in ons vetweefsel zijn opgeslagen. Door saunagebruik gaat alles beter ‘stromen’.

Sauna om tot rust te komen:

Zelf ga ik graag in een sauna met full-spectrum stralers. Dit zijn stralers met zowel lange als korte golf  infra rood straling. Voor mij is een saunagang ook een momentje van rust, een momentje om tot mezelf te komen. Vooral ’s avonds ben ik vaak nog onrustig van al het werk van die dag dat is blijven liggen. We zijn heel de dag bezig op Social Media, Whatsapp en het werk gaat ’s avonds en in het weekend tegenwoordig gewoon door. In de sauna kom ik tot rust en luister ik naar rustige muziek en lees ik leerzame boeken. Soms is het heerlijk om even je ogen dicht te doen en jezelf af te sluiten van alle invloeden van buitenaf. Na een saunagang en de koude of lauwwarme douche die daarop volgt is je lichaam weer rustig. De hersenen zijn voorbereid op de nacht en je zult dieper en sneller kunnen slapen.

Als je van plan bent om regelmatig in de sauna te gaan dan kan je voordeliger uit zijn door zelf een sauna aan te schaffen. Een abonnement bij een saunacentrum is al snel terugverdient. Prijzen voor een standaard goede kwaliteit IR sauna variëren tussen de 1500 en 5000 euro. Zelf heb ik een aantal webshops vergeleken en de prijzen voor het zelfde type sauna kunnen nogal verschillen.