Recept voor heksensoep met je kinderen

Lente! Een tijd van vernieuwing, verfrissing en ontgiften. Weer lekker naar buiten en wat is er nou leuker dan de natuur ontdekken met je kinderen? Ga het bos in met een emmer en handschoenen en maak daarna samen deze heksensoep! Deze donkergroene soep bevat erg veel chlorofyl (bladgroen), wat ontgiftend werkt met name op zware metalen.

Brandnetel

Een ware Hollandse superfood! In het voorjaar bevat deze tot wel 25% eiwitten en aminozuren! Dat is behoorlijk veel voor een bladgroente. Deze eiwitten zijn bouwstoffen voor van alles in je lijf: van cellen tot spijsverteringsenzymen. Verder bevatten ze enorm veel vitamine C en mineralen in de vorm van onder andere magnesium, ijzer, kalium en calcium. En omdat er geen landbouw aan te pas komt is het gehalte van al deze superstoffen heel hoog. Gebruik de brandneteltoppen voor je soep, deze zijn het voedzaamst en lekkerst! Brandnetels pluk je vanzelfsprekend met handschoenen aan. Geen brandnetel voorhanden? Vervang door 100 gram spinazie+100 gram paardebloemblad!

Zevenblad

Dit plantje wordt door velen als onkruid gezien. Het is niet aan te raden om deze in je tuin te zetten, want via ondergrondse wortelstokken heb je zo een tuin vol! Het is echter wel een lekkere frisse bladgroente die je rauw door je sla kunt doen of zoals nu soep van kunt maken. Het bevat net als brandnetels erg veel vitaminen en mineralen. Eventueel te vervangen door spinazie, waterkers of een andere milde bladgroente.

Daslook

Deze familie van de ui, knoflook en bieslook is een zachte mengeling van deze smaken en geuren. Heerlijk om te plukken en smaak aan je salade of soep te geven! Je kunt alle onderdelen eten, zowel het knolletje, de bloem en het blad. Alles smaakt naar een milde kruising tussen knoflook en bieslook.

Daslook werkt stimulerend voor de spijsvertering. Het harmoniseert de darmflora en werkt antiseptisch op slechte bacteriën. Omdat er ook een ruime hoeveelheid zwavel in zit helpt het je lever met het ontgiftingsproces. Niet te vinden? Vervang het in het recept door 3 teentjes knoflook + 100 gram verse bieslook.

Ingrediënten

 • 200 gram brandneteltoppen
 • 200 gram zevenblad
 • 200 gram daslook (bladeren, wortelknolletjes en bloemen)
 • 200 gram spinazie
 • 200 gram aardappels geschild en in blokjes
 • 1 grote ui in blokjes
 • 1 liter bouillon of water met kruidenzout.
 • 3 tl kurkuma (gedroogde geelwortel)

Schoonmaken

Begin met het goed schoonmaken van de geplukte groente, met name als je hebt geplukt in gebieden waar honden lopen. Je kind vindt het vast leuk om te helpen met schoonmaken! Voor mij werkt deze volgorde het makkelijkst:

 1. Schenk kokend water over de brandneteltoppen, daarna prikken ze niet meer!
 2. Doe de bladgroente in een schone gootsteen vol water en een scheutje azijn en was grondig. Laat 15 minuten staan en was nog even kort. Door de azijn kruipen eventuele beestjes uit de groente.
 3. Spoel kleine porties af onder stromend water en leg in een vergiet.
 4. Als het vergiet vol is spoel je het daarin nog een keer af.
 5. Check nog even of het zichtbaar schoon is en zet apart.

Bereiding

 1. Fruit de ui en bak de aardappelblokjes kort mee.
 2. Doe alle bladgroente in de pan.
 3. Schenk de bouillon of het water erbij en breng aan de kook.
 4. Roer regelmatig totdat de bladgroente geslonken is (+/- 10 minuten).
 5. Kook nog 10 minuten zachtjes door.
 6. Pureer de soep met de kurkuma en breng eventueel op smaak met keltisch zeezout.

Tip: deze soep is voor de staafmixer een hele klus vanwege de wat taaie stengels. In mijn ervaring werkt de blender het best, in kleine porties. De soep is echt het lekkerst als hij helemaal glad is