Recept Pure Hollandse groenten stamp met Provençaals kruim

Hier weer een heerlijk Hollands recept van Snelkookpien! 😀

Ingrediënten 4 personen

  • 1 knolselderij
  • 3 venkel knollen
  • 3 paprika’s, kleur naar keuze
  • aardappelen kruimig naar keuze (dit kun je ook weglaten)
  • 1 bosje platte peterselie
  • 30 ml goede olijfolie
  • Peper en kruiden- of Himalaya zout naar smaak, van de laatste 3 ingrediënten maak je kruidenolie.

Voor het kruim:

  • Handje vol verse oregano en platte peterselie
  • 30 gram Parmezaan (of harde geitenkaas)
  • 2 oude spelt- of desem boterhammen (Of glutenvrij brood)
  • 1 ei
  • 3 ansjovis filets uit blik (leg de filets even in melk of water om het zout te onttrekken)
  • 2 tenen knoflook
  • Rasp van een hele citroen
  • 60 gram gesmolten roomboter- of kokosolie
    (meng dit alles in een blender- of keukenmachine op de pulse stand

Bereiding

knolserderij receptVerwarm de oven voor op 220 graden
Snijd de knol in grove stukken en gaar de knolselderij in de stoomoven of kook het 20 minuten in gezouten water met citroensap (i.v.m. verkleuring van de puree) en stamp grof/fijn. Breng op smaak met peper en zout en kruidenolie.
Leg de paprika’s en venkel op een bakplaat ongeveer 20 à 25 min en keer ze 1x om.
Daarna leg je de paprika’s in een zak om na 30 minuten de paprika’s makkelijker te kunnen ontvellen.
(Ik bereid ze vaak een dag van te voren: Schilt tijd op de avond zelf)
De venkel snijd je in dunne plakken.
Maak een stamp van de knolselderij, geroosterde paprika en venkel.
Bedek dit geheel met de kruim en gaar het in een voorverwarmde oven op 180 graden, 15 minuutjes.

Wij aten dit met verse venkel/kalf merguez worstjes en mijn vegetarische versie was met geitenkaas erbij: veldsla met pompoenpitten, rode ui en Dressing à la Pien!

AANRADER: Neem ook eens een kijkje naar dit gewokte boerenkool met biefreepjes recept