Zelf gezonde chocolade maken!

Het is een lekkere drukke week geweest, maar eindelijk is Floraa weer online! Ik bedank lieve Floor voor de kans om te mogen bloggen op deze site! Ik heb er super veel zin in en ik hoop jullie inspiratie te geven over lekker, gezond en puur eten.

Omdat dit mijn eerste blog is, moest ik op zoek naar één recept. Ja, één recept en ik kon echt niet kiezen. Ik zal jullie vertellen dat ik heel veel boekjes heb, waar al mijn recepten instaan. Ik heb het dan over versleten boekjes, die eruit zien alsof ze al jaren meegaan, waar de spatten van het beslag op zitten en ze soms moeilijk te lezen zijn. Ja, ik moet ze echt een keer netjes uittypen. Maar de boekjes geven mij toch een goed gevoel, omdat het handgeschreven is en ik neig toch altijd liever naar een pen en papier dan naar de computer. Dus.. één recept…

Tja, wat zal ik kiezen ontbijt, lunch, tussendoortje, diner of snack? Jeetje, oké als ik dan echt iets moet kiezen dan kies ik voor mijn eigengemaakte chocoladebrokken omdat die niet-in-woorden-uit-te-drukken lekker zijn! Ik overdrijf echt niet! En weet je wat, mijn eigengemaakte chocoladebrokken zijn rauw, (voor de raw lovers onder ons), glutenvrij, suikervrij en lactosevrij! Het fijne van dit recept vind ik dat je zelf kan bepalen hoe zoet je ze wilt.

Ik wil niet alleen mijn recept delen met jullie, maar ook informatie delen over de producten die ik gebruik. Daarnaast wil ik dat jullie weten wat je eet. Zoals ik al eerder zei, je lichaam is alles wat je hebt dus zorg er goed voor!

Chocolade

Tja, de chocoladerepen die verkrijgbaar zijn in de supermarkt kun je naar mijn mening geen chocolade meer noemen. Je kunt het beter één blok suiker noemen met allerlei andere stoffen zoals melk, kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Voor mij is een lekker stuk chocolade gemaakt van rauwe cacao boter en rauwe cacao poeder.

Ik word daar gewoon blij van, want zo proef ik de intense en volle smaak en krijg ik de goede voedingstoffen binnen die mijn gezondheid ondersteunen! Zo kan ik toch lekker genieten van chocolade, maar dan puur natuur!

Ooh chocolate you’re my favorite flavor!

Basis recept Chlo’s chocoladebrokken

  • 150 gram cacao boter
  • 50 gram rauwe cacao (voor minder puur 40 gram)
  • 5 eetlepels ahornsiroop of palmsuiker* (voor minder zoet 4 eetlepels)
  • Handjevol goji bessen
  • 5 eetlepels heel fijn gehakte amandelen (ongebrand en ongezouten)
  • Optioneel: fijn gehakte pistachenoten of bevroren stukjes aardbei

Hoe maak je gezonde en rauwe chocolade?

Doe de cacao boter in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie*. Het duurt even voor de brokken van de cacao boter gesmolten zijn. Pak een andere kom en doe hier de gesmolten cacao boter, rauwe cacao en de ahornsiroop of palmsuiker in. Roer dit echt goed door zodat de ahornsiroop of palmsuiker goed vermengd is. Voeg nu de goji bessen en de fijngehakte amandelen (als je wilt de optionele ingrediënten) toe en roer dit door het chocolademengsel.

Pak nu een grote schaal* (glazen ovenschaal van ongeveer 25 x 15) en giet hier het chocolademengsel in. Zet het in de vriezer voor 30 a 40 minuten. That’s all, easy as that!

*Ik heb palmsuiker gebruikt omdat ik dat zelf wat lekkerder vind. Het geeft een beetje een karamelachtige smaak. Als je palmsuiker gebruikt moet je zorgen dat je dit heel goed roert met de andere ingrediënten.

*Zet een niet te lage pan met heet water op het vuur met daarin een passende hittebestendige kom. Let erop dat de bodem van de kom niet de bodem van de pan met water raakt.

*Hoe groter je schaal is hoe dunnere chocolade je krijgt. Ik wissel altijd, de ene keer lekkere dikke chocoladebrokken de andere keer lekkere flinterdunne chocolade.

Bewaar ze in een koekentrommel in de ijskast dan blijven ze lekker en lang goed.

Enjoy!!

Liefs Chloé