Review: Peijnenburg Zero! De nieuwste ontbijtkoek

Peijnenburg, een typisch ‘Hollands’ merk waar ik in mijn jeugd en tiener en studentenjaren oneindig van heb gesnoept. Het ‘gezonde’ tussendoortje dat altijd kan! Dacht ik…. Toen ik tijdens mijn opleiding begon met het kritisch kijken naar ingrediënten heb ik besloten geen ontbijtkoek meer te eten in verband met de grote hoeveelheden suiker die deze koek bevat. Na vele pogingen om zelf gezondere ontbijtkoek te bakken is het me niet gelukt op die typische smaak van mijn oude fijne ontbijtkoek te creëren.

En toen kwam Peijnenburg Zero, een nieuwe Peijnenburg ontbijtkoekvariant die in december door de consumentenbond is uitgeroepen tot het gezondste tussendoortje. Ik stond hier natuurlijk sceptisch tegenover maar nadat Peijenburg mij gevraagd heeft het product onder de loep te nemen heb ik mijn mening bijgesteld en werd ik eigenlijk heel erg blij van dit nieuwe ontbijtkoek initiatief.

Peijnenburg Zero gezonder dan traditionele ontbijtkoek.

Peijnenburg Zero bevat 0% toegevoegde suikers, dat is natuurlijk super, echter ben ik dan al snel bang dat ik chemische zoetstoffen zal aantreffen in een dergelijk ‘light’ product. Chemische zoetstoffen zoals aspartaam vind ik persoonlijk ongezonder dan echte suikers omdat deze erg veel nadelige bijwerkingen hebben op het lichaam. Zo wordt aspartaam in verband gebracht met vermoeidheid, hartklachten, slecht zien, verslechterde nierfunctie, migraine, depressie en verslechtering bij diabetici. Regelmatig verschijnen er berichten in de grote media dat Aspartaam ‘ECHT NIET’ schadelijk is. Deze berichten brengen alleen de ‘goede’ onderzoeksresultaten aan de orde en die hebben niets te maken met de wetenschappelijke bewijzen over de slechte eigenschappen van deze stof. In Peijnenburg Zero is gelukkig geen Aspartaam gebruikt maar de stof xylitol als zoetmaker.

Xylitol wordt gewonnen uit berkenschors, groenten en fruit en is van nature heel erg rijk aan vezels. Xylitol ken je waarschijnlijk wel van de diverse soorten kauwgompjes die deze stof bevatten. Doordat xylitol de PH waarde van tandplaque verhoogt, helpt xylitol bij het voorkomen van gaatjes. De vertering van xylitol vindt plaats zonder de hulp van het hormoon Insuline. Al eerder heb ik jullie uitgelegd dat veelvuldig gebruik van suikers en zoetstoffen kan leiden tot insulineresistentie en daarmee een hoop andere hormonale disbalansen. Xylitol belast ons insulinemechanisme dus niet verder en vormt daarmee dan ook geen directe risico’s voor ons gewicht en de gezondheid. Wat nog mooier is aan dit stofje, is dat het ook een aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft. Xylitol werkt namelijk antibacterieel, boost ons immuunsysteem en beschermt tegen veroudering en achteruitgang van de organen. Tot slot blijkt een voedingspatroon met xylitol de botdichtheid te verbeteren.

De ingrediënten

Het hoofdingrediënt van Peijnenburg Zero is rogge. Rogge bevat gluten, echter is het minder genetisch gemanipuleerd dan tarwe en ik verkies rogge daarom boven tarwe. De daarna meest voorkomende ingrediënten in deze ontbijtkoek zijn Xylitol, zoals hierboven al omschreven en Oligofructose, een voedingsvezel. De minst voorkomende ingrediënten zijn plantaardige palm- en raapolie, water, tarwebloem, specerijen en aroma. Ik ben niet zo’n fan van dergelijke plantaardige olie en aroma’s. Echter zul je deze ingrediënten in bijna alle fabrieksproducten en snacks terugvinden. Op floraa.nl probeer ik een goede mengeling te maken van zeer gezond en voedzaam of neutrale voeding met een kleine hoeveelheid minder gezonde voeding. Zo stel ik bijvoorbeeld de 80/20 regel waarbij ik voor 80% gluten en suikervrij eet en voor 20% kies wat mij op dat moment het meest lekker lijkt. Veel vers en onbewerkt maar daarnaast af en toe gemaksvoedsel. Peijnenburg Zero past eigenlijk perfect in dit eetpatroon.

Ontbijtkoek als gezond tussendoortje

Voor mij en waarschijnlijk ook voor velen van jullie is Peijnenburg Zero een heel erg goed alternatief voor een ongezonde snack of traditionele ontbijtkoek. Waar ik eerst nooit meer ontbijtkoek at, eet ik het nu weer wanneer ik daar zin in heb. Zoete trek? Snackje ’s avonds op de bank, middag tussendoortje? Grijp niet meteen naar cake, koek en snoep maar probeer de zoete trek eens te verlichten met een plakje suikervrije ontbijtkoek.

Wat nog belangrijk is om te weten:Zowel rogge als xylitol en oligofructose bevatten veel vezels. Deze vezels hebben een positieve werking op de darmen maar het is belangrijk de inname langzaam op te bouwen. Je kunt je vast wel een keer herinneren dat je buikpijn kreeg van een grote bak erwtensoep met roggebrood. Om dat te voorkomen raad ik aan om te starten met een half plakje of een paar hapjes per dag en op te bouwen naar een hele plak.Heb jij deze koek geproefd? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

 

Peijnenburg Zero

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!