Oestrogeendominantie, hoofdoorzaak van vrouwenkwalen + oplossing!

De hormonen progesteron en oestrogeen kennen binnen ons lichaam een ideale verhouding ten opzichte van elkaar. Wanneer er sprake is van te veel oestrogeen in verhouding tot progesteron spreken we van oestrogeendominantie. Over het algemeen kan een teveel aan oestrogeen diverse hormoongevoelige vormen van kanker stimuleren terwijl progesteron juist een tegenovergestelde werking heeft en de kans op onder andere borstkanker flink doet dalen. Dr. Lee, de inmiddels overleden arts die zich specialiseerde in dit onderwerp gaf jaren geleden al aan dat het aantal gevallen van oestrogeendominantie onder vrouwen van 35 plus op loopt tot 50% in het westen.

Oestrogeendominantie geeft veel klachten en een disbalans kan veroorzaakt worden door te veel blootstelling aan oestrogeenachtige stoffen of door een te laag progesterongehalte in het lichaam. In beide gevallen is het belangrijk oestrogene stoffen uit de omgeving te vermijden en ook om een eventueel progesterontekort op een natuurlijke manier aan te vullen. Lees snel meer:

Symptomen van oestrogeendominantie:

 • Cysten in de eierstokken
 • Vleesbomen
 • Hormonale migraine
 • Pijnlijke borsten
 • Meer vetopslag op de benen
 • Endometriose
 • PMS
 • Puistjes of acne, vooral voor de menstruatie
 • Stemmingswisselingen
 • Minder zin in seks
 • Kaalheid
 • Zware menstruatie
 • Vocht vasthouden
 • Vermoeidheid

Waardoor ontstaat Oestrogeendominantie en hoe voorkom je oestrogeendominantie:

 • Plastics in het milieu worden steeds kleiner en eindigen als microplastics. Deze komen in het drinkwater terecht. Drink daarom vaker bronwater of filter je drinkwater thuis. Drinkwater filteren hoeft helemaal niet duur te zijn. De meeste drinkwatersystemen gaan vanaf €200,- en zijn zeer gespecificeerd terwijl het enige echte belangrijke filter element het volgende is: Koolstof. Je kent het wel van de bekende Brita kannen. In onze shop hebben we een carbon-only keukenkraanfilter, dus een een filter voor je keukentap met enkel een koolstof element. Deze filter is zeer betaalbaar en ik heb hiervoor gekozen omdat ik niet achter alkaline en omgekeerde osmose filters sta, lees hier meer daarover (Engelstalig). Op dit moment worden de filters veel verkocht om kalk uit het water te filteren terwijl het filteren van onnodige hormonen en medicijnresten minstens even belangrijk is. Voor mij is dit de beste filter in deze prijsklasse met als extra voordeel dat het design volledig van staal is en daarmee geen afbreuk doet aan je keuken.
 • Hormoonachtige stoffen uit de anticonceptiepil en andere hormoonpreparaten komen via urine in riool en daarmee in het drinkwater terecht. Dit probleem is dus ook te verhelpen met een simpele waterfilter voor de keukenkraan. De anticonceptiepil op zich is alleen al een veroorzaker van oestrogeendominantie. Lees meer over de anticonceptiepil en de alternatieven in dit artikel op floraa.nl.
 • Plastic flesjes, cupjes, bakjes en andere verpakkingen geven hormoonstoffen af aan de inhoud zoals aan boter, water en olie. Check producten die in plastic verpakt zijn goed. Onder op de verpakking staat een driehoekje met een cijfer er in. Cijfers 2, 4 en 5 zijn veilig bevonden en cijfer 1 is een twijfelgeval. 1 vind je vaak onder plastic drinkflessen. Steeds meer drinkwatermerken vermelden het op de verpakking als het flesje BPA-vrij is. Drink je veel uit flessen? Kies dan dus voor een BPA-vrij merk of koop een herbruikbaar BPA-vrij plastic fles zoals een Dopper, Vlesje, Dropbottle of Bobble. Het merk Retap maakt glazen drinkflesjes om mee te nemen in een mooi formaat.
 • Drankblikjes en andere geblikte producten geven hormoonstoffen af aan voedsel en drank. Drink je bier? Bier bevat sowieso al veel oestrogeenachtige stoffen maar alcohol in combinatie met blik is nog erger. Blikjes geven namelijk nog meer hormoonstoffen af aan alcoholhoudende dranken. Drink dus niet uit blikjes. Peulvruchten uit blik? Voor hetzelfde geld koop je glazen potjes met peulvruchten. Let wel op: glazen potten bevatten vaak aan de binnenkant van de deksel alsnog een stuk blik. Echter is de blootstelling natuurlijk een stuk kleiner als in een volledig ingeblikt product. Voor wilde tonijn uit blik heb ik helaas nog geen alternatief gevonden. Suggesties zijn dus welkom in een reactie.
 • Het materiaal waar kassabonnen van zijn gemaakt bevatten een hoog gehalte aan BPA een hormoonverstorende en oestrogeenachtige stof. Mensen die veel met bonnen werken krijgen te veel oestrogeen binnen. Probeer in ieder geval altijd goed je handen te wassen nadat je met bonnen hebt gewerkt of trek evt. handschoentjes aan.
 • Stress heeft direct impact op ons progesteronniveau. Progesteron kan sterk dalen in een stressvolle situatie. Chronische stress is vaak een oorzaak van progesterontekort.
 • Soms kan oestrogeen niet goed genoeg worden afgebroken in de lever door een gebrek aan essentiële stoffen voor dit proces. Om oestrogeen af te breken heeft de lever onder andere voldoende B-vitamines nodig en ook voldoende chlorofyl, een stofje in bladgroen dat je extra veel vind in groene groenten en gemakkelijk kunt aanvullen door regelmatig een beetje van het krachtige Chlorella-algje te drinken.
 • Reguliere cosmetica bevat vaak parabenen. Je vindt ze vaak op de verpakking door te checken op ingrediënten die de letters ‘eth’ bevatten zoals ‘ethyleen’. Ook ingrediënten die beginnen met ‘prop’ of ‘propyl’ zijn vaak schadelijk. De volgende ingrediënten kun je dus beter vermijden: Methylparaben, Ethylparaben, p-Propylparaben, Isobutylparaben, n-Butylparaben en Benzylparaben.

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!