Floraa’s beautygeheimen II: Gezonde huid door natuurlijke cosmetica!

Jarenlang ben ik op zoek geweest naar de juiste huidverzorging! Dure crèmes, smeersels van de dermatoloog en speciale zalf voor eczeem uit Griekenland. Geen van de geprobeerde producten kon mij helpen en prijs maakte geen verschil. Later kwam ik erachter dat alle reguliere en ook duurdere cosmetica allerlei stoffen bevatten die de huid niet verzorgen van binnen maar juist het vocht in je huid naar buiten trekken. Hierdoor merk je natuurlijk even verbetering maar als je stopt met zo’n product gaat de huid er alleen maar slechter uit zien. Ook sluiten veel producten je huid af. Hierdoor neemt het vochtregulerende vermogen van je huid af.

Naast gezonder eten was het tijd om mijn verzorgingsproducten eens onder de loep te nemen. Toen ik de ingrediënten ging checken ben ik nogal geschrokken. Eigenlijk moest ik 95% van wat er in mijn badkamer stond weg gooien. Waarom gebruiken deze producenten deze stoffen toch? Simpelweg omdat ze goedkoop en lang houdbaar zijn. Kijk eens naar het filmpje onderin dit artikel en je begrijpt wat ik bedoel. De makers van deze film pleiten voor het gebruik van natuurlijke cosmetica.

Ik heb uiteindelijk alle producten weg gegooid die een van de volgende stoffen bevatten:

  • Sodium Lauryl/Laureth Sulfate (SLS): Dit is een zeer goedkope maar hele agressieve reiniger die irritatie, uitdroging en meer veroorzaakt. De natuurlijke beschermlaag van je huid wordt hierdoor weggewassen en bacteriën krijgen dus meer kans om irritatie te veroorzaken. Bijna elke zeep en shampoo bevat deze stof helaas.
  • Alles met het woordje ‘Ethyl’ ‘Propyl’ ‘Butyl’ en Methyl of het woord Paraben: Dit zijn allemaal hormoonverstoorders die naast het irriteren van de huid nog meer klachten veroorzaken. Merken zoals: Vichy promoten met de titel: ‘Paraben free’. Goede start hoor, dit betekent alleen niet dat de andere ingrediënten wel oké zijn.
  • Propylene Glycol (PG, PEG of PPG): Dit is zo’n stof die vocht uit de huid onttrekt. Hierdoor lijkt je huid van buiten gezonder maar van binnen droogt de huid uit. De stof is zeer goedkoop en trekt rechtstreeks de bloedbaan in. Niet zo best dus.
  • Diethanolamine (DEA) en Triethanolamine (TEA): Houdbaarheidsmiddel en schuimmiddel dat sterk uitdrogend werkt op de huid. Wordt op de lange termijn giftig.
  • Alles met het woord ‘Urea’: Veroorzaker van eczeem en geeft ook Formaldehyde vrij (niet zo’n fijne stof om binnen te krijgen).
  • Vaseline of Petrolatum: Beloofd de huid te verzachten maar sluit de huid eigenlijk helemaal af. Hierdoor kan de huid zelf niet goed vocht verplaatsen. Het droogt onze huid langzaam uit en veroorzaakt rimpels. Je vindt Petrolatum zelfs in de ‘Puur en natuur’ lijn van Labello. Er is al lang bewezen dat het goedkope stofje Petrolatum erg chemisch is.

Als je je huid lief hebt zou ik toch langzaam gaan overstappen op natuurlijke cosmetica. Qua bodylotion het liefst alleen producten die je ook zou kunnen eten. Ik gebruik voor mijn hele lijf amandelolie. Kies voortaan voor een natuurlijke shampoo, zeep, foundation etc. In natuurwinkels heb je ruime keuze aan natuurlijke shampoo’s, zeep, tandpasta, lippenbalsem, make-upremover, bruin zonder zon en meer!

In de eerste weken dat je natuurlijke cosmetica gebruikt zul je misschien wat bultjes krijgen. Dit komt omdat je waarschijnlijk geen foundation of andere crème meer smeert die de huid afsluit. Afvalstoffen kunnen nu langzaam hun weg naar buiten vinden. Na een paar weken wil je niet meer anders.

Steeds meer mensen kiezen voor de aller puurste vorm van verzorging en smeren alleen wat ze kunnen eten. Dit heet ‘No Poo’ en het is heel grappig om er eens over te lezen op het internet.

Mijn huid wordt nu van binnen en van buiten goed verzorgt en kan een redelijk stootje hebben. Check ook jouw cosmetica op de bovenstaande ingrediënten en kijk wat er de deur uit moet. Je kunt natuurlijk ook stapje voor stapje bepaalde producten vervangen. Vergeet niet genoeg gezonde voeding voor je huid te blijven eten en jouw huid zal je dankbaar zijn..

Good luck!

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!