Mosterd gezond? Mosterd is een van de gezondste dingen die je ooit zal ontdekken!

Je zult het niet geloven maar mosterd is wellicht de redding van de westerse fastfood cultuur. De meeste voorverpakte en bewerkte producten en sauzen zijn slechts troep. Mosterd is hier een complete uitzondering op, maar waarom is mosterd gezond?

Mosterd is gemaakt van mosterdzaad en mosterdzaad heeft al vele malen bewezen dat het de kanker stimulerende componenten in slechte voeding kan compenseren. Ook is er bewezen dat mosterd de groei van bepaalde vormen van kanker zoals blaaskanker kan remmen. Mosterdzaad heeft dit te danken aan de aanwezigheid van de stof: Allyl Isothiocyanate. Naast de anti-carcinogene werking is mosterd ook zeer rijk aan allerlei voedingsstoffen.

Klassieke mosterd bestaat uit:

  • Azijn
  • Water
  • Mosterdzaad
  • Zout
  • Kurkuma (geelwortel)
  • Paprikapoeder
  • Knoflook
    Allemaal ingrediënten die bijdragen aan het remmen van kleine ontstekingen in je lichaam en zo je gezondheid verbeteren. 

Om het verhaal nog mooier te maken vertel ik dat mosterd effectief de slechte stof nitriet uit bijvoorbeeld hamburgervlees en hotdogs neutraliseert. In onze westerse cultuur wordt gemiddeld minimaal wekelijks een flinke portie fast food genuttigd. Fast food zit vol met genetisch gemanipuleerde ingrediënten, bewerkt vlees met veel hormonen, e-nummers en smaakversterkers. Dit alles is natuurlijk ontzettend slecht voor ons lichaam maar in Amerika wordt mosterd al gezien als de de ‘grote redding’. Het blijkt dat het toevoegen van mosterd op een hamburger of hotdog wel degelijk verschil maakt voor de impact op je gezondheid. Minder fastfood eten is stap één en als je dan toch eens zondigt, smeer dan voortaan lekker veel mosterd. Mosterd is vaak het enige gezonde product dat verkrijgbaar is bij buffetrestaurants en fastfood ketens.

Los van fastfood maakt het toevoegen van de ingrediënten van mosterd aan welke maaltijd dan ook, deze maaltijd veiliger om te eten. Denk bijvoorbeeld aan verbrand BBQ vlees of suikerrijke en andere bewerkte maaltijden. Natuurlijk heeft het eten van mosterd niet alleen zin als je een minder gezonde maaltijd nuttigt. Ook het mengen van mosterd door een beetje olijfolie of ander sausje kan een super toevoeging zijn voor je gezonde salade of maaltijd.

Mosterd VS. Ketchup

Dit is bijna geen vergelijking waard. Ketchup bevat zeker een paar gezonde ingrediënten, maar is tegelijkertijd wel rijk aan suiker of fructose. Dit lijdt natuurlijk weer tot overgewicht en kleine ontstekingen in het lichaam. Echte mosterd is suikervrij en een van de weinige bittere voedingsmiddelen die we nog binnen krijgen. Het is eigenlijk een superfood waarvan bijna niemand weet dat het een superfood is.

Puntje op de i:

Mosterd wordt al jaren door vele bevolkingsstammen gebruikt tegen gewrichtspijn, verkoudheid, stress en voor een betere doorbloeding. Voor mij is het nu wel duidelijk dat mosterd een ware toevoeging is voor mijn dieet.

Conclusie: Het zou voor iedereen goed zijn om vaker mosterd te gebruiken bij de maaltijd. Niet alleen als je zondigt in een fastfood restaurant of gewoon restaurant maar ook thuis. Het is vele malen bewezen dat onze cultuur zonder mosterd een stuk verder van huis zou zijn geweest dan dat we nu zijn. Check wel altijd even de ingrediënten voordat je mosterd koopt. In sommige varianten wordt tegenwoordig suiker toegevoegd. Je kunt natuurlijk ook zelf mosterd maken zonder suiker! 🙂

Als je last hebt van een trage schildklier is mosterd minder geschikt. Het zorgt voor een lagere jodiumopname en dat heb je nou net nodig voor je schildklier.

Wat ook erg lekker is om te doen, is om mosterd met wat mayonaise te mengen. Wil je liever alleen mayonaise? Dan heb ik hier een gezond en simpel mayonaise recept voor je!

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!