Recept voor miso soep, heerlijk, gezond en natuurlijk puur!

Deze miso soep heb ik voor het eerst gemaakt nadat ik het boek: Blue Zones van Dan Buettner had gelezen. Dit is een boek waarin plekken op de wereld waar procentueel gezien de meeste 100 plussers leven worden aangeduid als de ‘blauwe zones’. Een van deze blauwe zones was Okinawa. Okinawanen die volgens de traditionele eetcultuur leven worden heel oud, gelukkig, hebben geen welvaartsziekten zoals kanker en hebben stevige botten. Wanneer we de leefwijze van deze mensen nader bekijken, komt er naar voren dat hun eetpatroon bestaat uit zoete aardappel, gefermenteerde sojaproducten, miso, geelwortel, bijvoet en een hoop groene en kruidenthee.

Waarom at ik bijna nooit miso soep?

Miso soep is op verschillende plaatsen verkrijgbaar. Bij de Japanner, Chinees, all-you-can-eat sushi restaurants en in de supermarkt als instant soep. Lekker maar volgestopt met MSG. Dit is een E-nummer ook wel bekend als E621, gistextract of Mononatriumglutamaat. MSG zorgt ervoor dat we gedurende 48 uur meer honger hebben en meer behoefte hebben aan zoute en zoete snacks. Naast het feit dat dit stofje dus niet mee werkt voor je gewicht heeft E621 ook nog vele andere gevolgen voor onze gezondheid. Nu ik tegenwoordig mijn basis soep zelf maak en invries, hoef ik dit alleen nog op te warmen en wat goede misopasta er doorheen te roeren om een lekker en voedzaam soepje te eten als lunch of avondmaal. Zonder E-nummers, zonder smaakversterker E621!

Het recept

Dit heb je nodig voor 8 koppen:

 • 2 kookpannen
 • 1,2 liter water
 • (250 gram basmatirijst), zonder rijst heb je de koolhydraatarme variant. Neem dan wat meer tofu.
 • 1 waspeen 12-15 cm groot (kleine winterpeen kan ook) in kleine blokjes
 • 1 prei in ringen
 • 2 lente-uien in ringen
 • 40 gram  zeewiersalade
 • 150 gram tofu
 • Zakje witte misopasta
 • Zakje rode (donkerder) misopasta
 • Keltisch zout, geelwortel (kurkuma)
 • Als je met minder dan 8 personen eet: bakjes om in te vriezen

Een zakje zeewiersalade en de E-nummer vrije misopasta’s kun je kopen bij de toko in je buurt. Vraag even aan het personeel waar het ligt en check of er geen toegevoegde E-nummers zoals E621, gistextract of MSG in de misopasta zitten. Op de foto onderaan zie je een voorbeeld van een goede misopasta. Op de verpakking van een zakje zeewiersalade tref je vaak wel wat slechte ingrediënten aan. Deze bevinden zich in het sausje binnen de verpakking. Je gebruikt alleen de zeewier uit het zakje. Zeewier is rijk aan jodium, waaraan velen van ons een tekort hebben.

Geelwortel koop je bij de supermarkt en vind je bij de kruiden. Ook bij de toko kun je geelwortel kopen.

Tofu heb je in een zachtere variant met veel water en in een hardere variant. De harde variant bevat meer gezonde eiwitten. Koop tofu het liefst bij de natuurwinkel (biologisch).

Zo maak je het:

 1. Breng de basmatirijst aan de kook in één van de pannen. Laat ondertussen de tofu even uitlekken als deze nat is.
 2. Giet in de andere pan 1,2 liter water en breng aan de kook. Voeg de wortels, lente-ui en de prei toe. Snijd de tofu in blokjes.
 3. Zet na 4 minuten het fornuis iets zachter en voeg de zeewiersalade, tofu in blokjes, een beetje Keltisch zout en een theelepel geelwortel toe. Laat 10 minuten staan zonder te koken.
 4. Giet de rijst af wanneer deze goed gekookt is en voeg toe aan de misosoep.
 5. Giet de soep zo warm mogelijk (zonder te koken) in de kopjes en roer door elk kopje een halve eetlepel witte misopasta en een halve eetlepel donkere misopasta. Extra misopasta kan worden toegevoegd naar smaak.
 6. Stel je eet twee kopjes, vries de rest van de basissoep dan in, in drie bakjes. Neem wanneer je weer trek hebt in een lekker soepje een bak uit de vriezer, warm deze op en voeg dan weer de witte en rode miso toe aan de twee kopjes. Zo kun je vier keer van de soep genieten met één keer werk.

Weer een leuk maaltijdsoepje om te maken en in te vriezen. Door regelmatig soep te eten en verschillende soepjes af te wisselen is het makkelijker om van brood af te blijven. Dit zul je vanzelf merken als je een aantal soepjes maakt met regelmaat.

Hara hachi bu! (Dit zeggen Okinawanen tegen elkaar voor het eten en het betekent: Eet totdat je voor 80% vol zit) Blijf natuurlijk wel lekker variëren met verschillende soorten soepen. Daarom raad ik je dit erg gezonde prei- mosterdsoep recept met bio gehaktballen aan! 

 

miso soep ingrendienten, miso gezond, msg, e621, e-nummer vrij, recept voor miso soep, miso

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!