Mayonaise maken in 2 minuten! Gezonde mayonaise recept
Mmmmmm…. Mayonaise! Wie kan er nou zonder? Ik niet in ieder geval. Bij elk los stukje vlees, zoete aardappel, zelfgemaakte friet, pompoen, erwtjes e.d. eet ik graag mayonaise. Gewone mayonaise uit pot heeft een aantal grote problemen waardoor ik deze liever niet eet. Twee jaar geleden ben ik overgestapt naar biologische en e-nummervrije varianten uit de natuurwinkel die ook lekker zijn maar nog steeds voelt het niet goed om mayonaise uit pot te eten. De meeste van deze mayonaises worden namelijk grotendeels gemaakt van slechte oliën die laagdradige ontstekingen in ons lichaam veroorzaken. Hieronder vind je meer uitleg en een super simpel recept om zelf gezonde mayonaise te maken! 😀
Wat is er mis met gewone mayo? Waarom is deze mayonaise ongezond?
Mayonaise is eigenlijk een vers product dat maar drie dagen houdbaar blijft. Om ervoor te zorgen dat een pot lekker lang in de schappen kan blijven staan, worden er allerlei hulpstoffen toegevoegd die volgens de E.U. wel gebruikt mogen worden, maar waarbij uit onderzoek is gebleken dat ze slecht voor onze gezondheid zijn. Dit noemen we e-nummers. De reden dat deze niet verboden worden, heeft waarschijnlijk een economisch en een ecologische achtergrond. Ten eerste zijn wij met onze welvaart financieel sterk afhankelijk van grote producenten die zonder deze hulpmiddelen minder banen en geld creëren. Ten tweede zou onze voedselvoorziening in gevaar komen als iedereen plotseling alles vers zou willen eten. Ik kom later nog terug op het onderwerp e-nummers maar voor nu: Ik eet ze thuis niet!
Om normale mayonaise lekkerder te maken wordt er vaak suiker toegevoegd onder verschillende schuilnamen. Daarnaast bevat mayonaise veel olie en om het goedkoop te maken wordt vaak gekozen voor geraffineerde koolraapolie of zonnebloemolie. Beiden zijn voor ons lichaam niet goed. Het zorgt er namelijk voor dat de inname van omega 6 te hoog wordt en dat veroorzaakt micro ontstekingen in ons lichaam. Deze mini ontstekingen maken ons weer sneller oud en doen ons aftakelen. Een veel betere optie voor olie zou extra vierge olijfolie zijn, maar dit is helaas veel te duur voor de producenten om te gebruiken.
Wat nu? Nou dat is heel simpel! Mayonaise zelf maken! In twee minuten heb je je eigen gezonde mayonaise gemaakt, die je ook nog drie dagen in de koelkast kan bewaren. Wat je nodig hebt is een blender of keukenmachine en een paar ingrediënten. Lees snel verder…
Zelf mayonaise maken, het simpele en super gezonde mayonaise recept:
Wat heb je nodig? (2 personen)
- 1 ei (kamertemperatuur)
- ½ theelepel mosterd
- Ong. 100-125 ml extra vierge olijfolie
- Citroen
- (Azijn)
- Keltisch zout, zwarte peper
Hoe maak je mayonaise?
Neem de blender, klop je eitje kapot en giet af tot dat alleen de eierdooier over blijft. Deze doe je in de blender. Voeg dan de mosterd toe en zet even op een laag standje om te mixen. Giet terwijl de mixer draait langzaam de olijfolie scheutje voor scheutje in de blender. Doe dit langzaam, anders wordt de mayo waterig omdat deze niet goed kan binden. Check na 100 ml even of de mayonaise nog te dik is en giet evt. nog wat scheutjes extra vierge olijfolie erbij tot dat de substantie goed is.
- Voeg een scheut citroensap en een klein beetje zout en peper toe aan het mengsel en roer nog even door. De mayonaise is nu klaar. Wanneer je niet tegen citroensap kunt of dit simpelweg niet lekker vindt, kun je ook azijn gebruiken.
- Je kunt de mayo maximaal 3 dagen in de koelkast in een potje bewaren.
Extra tips: Voeg een beetje dragon, truffel of extra mosterd toe voor verschillende smaken! Zo simpel is het.
Een ander heerlijk en gezond dipje is mijn tapenade recept met maar 4 ingrediënten! Lees het snel hier 😀
Tags: mayonaise recept, mayonaise maken, koolhydraatarm
maar hoe zit dat dan met salmonella? ik heb nooit mayo durven maken, vrienden van mij maakten jaren aioli en op een dag zijn ze zo ziek geworden, ze maken het nu nooit meer.
Het is zo makkelijk inderdaad om zelf mayonaise te maken. Ik snap eigenlijk sowieso niet waarom mensen niet gewoon vaker alles zelf maken. Bijna alles wat in de supermarkt te koop is in potjes/pakjes/flesjes is bewerkt met weet ik veel wat allemaal.
Ben het helemaal met je eens
Huh, hoe werkt de volgende zin.
Neem een blender, klop je eitje kapot?
Tik tik tik , scheur in het ei, hoe maak jij een ei open dan, bel jij aan?
Haha, ik snapte hem ook niet. Maar bedoeld wordt dat je het eitje moet breken. En daar wordt hier de rand van de blender voor gebruikt 🙂
Ik begreep deze zin ook niet. Het gaat er dus om dat je alleen de ei dooier (ei-geel) gebruikt en het eiwit weg doet? En ik vraag me ook direct af hoe het zit met rauwe ei gebruiken en salmonella bacterie. …..? Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden / adviezen. Hoe zit het qua kcal per 100gram? Past dus in gezonde(re) voeding? !
Klopt, het ei geel heb je nodig. Het gebruiken van rauwe eieren is een keuze denk ik. Ik persoonlijk ben daar niet zo bang voor en veel mensen eten zelfs rauwe eieren voor hun gezondheid. Dan nog blijft er altijd een klein risico, dus het is net wat je zelf wilt. Mijn oma bijvoorbeeld weet niet beter dan zelf haar mayonaise te maken en ook daar is het nog nooit verkeerd gegaan.
Over de gezondheid: Alle ingrediënten zijn super gezond. Calorieën zijn in dit geval niet zo belangrijk aangezien de ingrediënten de vetverbranding stimuleren. David Wolfe dronk wel een halve liter olijfolie per dag voor zijn gezondheid en kwam geen grammetje aan… Niet alle vetten (die inderdaad wel meer calorieën bevatten) zijn slecht voor je. Over mosterd kun je meer lezen op floraa.nl bij de link die in een van de vorige reacties staat. Fijne avond:)
Ik gebruik de milde olijfolie, want de extra vierge maakt het wat bitter.
Ik vind het erg lekker, de kids wat minder.
Welk merk olijfolie en mosterd gebruiken jullie?
Ik heb wel eens de mayonaise gemaakt en kon het gelijk weggooien doordat
het erg bitter was.
Op het internet zijn ook filmpjes te zien dat je de staafmixer kan gebruiken. Nog sneller klaar 🙂
Ik ben ook benieuwd welke mosterd je gebruikt, ik heb alleen mosterd (voor mijn vriend) in huis waar suiker in zit. Nog geen suikervrije gevonden!
https://www.floraa.nl/mosterd-gezond-mosterd-een-van-de-gezondste-dingen-die-je-ooit-zal-ontdekken/
Lees hier meer over mosterd, ik haal mijn mosterd uit een glazen potje van Eko Plaza.. 🙂
Waarom is het maar 3 dagen houdbaar? Olie kan je best lang bewaren en er zit maar weinig ei in,en citroen of azijn conserveert ook.
Hoi Marijn, wat mij betreft is dit 7 tot 10 dagen houdbaar, ik ben op de site echter altijd wat voorzichtig… Fijn weekend!
is er nog iets nuttigs te doen met het eiwit of gooi je dit weg? (zonde?)
Hoi Hans, je zou dit kunnen gebruiken om bijvoorbeeld boekweitpannenkoekjes te bakken! Bijvoorbeeld deze(zonder eigeel bind het ook wel):
https://www.floraa.nl/boekweit-wrap-met-vegetarische-vulling-en-snelle-tzatziki/
Misschien iets minder meel gebruiken dan..
Yes, kokosmakronen maak je van eiwitten. Zie hiervoor het boek power food deel 2 van Rens Kroes. Ik ben er dol op! 🙂
Hans probeer maar eens het volgende:
1 ei (niet scheiden)
50 cc zonnebloemolie
150 cc olijfolie
Theelepel mosterd
Citroensap halve citroen
Peper
Zout
Alles in een keer in een smalle hoge kom
Met de staafmixer op de hoogste stand 5 sec..? Klaar!
Zo gebruik je het eiwit ook.
Dit is ook het recept wat ik gebruik lukt altijd
zo heb ik het ook van huis uit geleerd, met vol ei, en als olie zonnebloemolie,en ev nog een halve lpl water, als hij te dik word, alles in hoge beker/ weckpot, staafmixer onderaan stilaan naar boven trekken, klaar, in koelkast +- 2 a 3 weken houdbaar, met gesloten deksel
Ik maak ook al geruime tijd mijn mayonaise zelf en gebruik het ei in zijn geheel. Ik doe er ook vaak een scheutje balsamicoazijn in heerlijk!
Maar dan neem ik geen mosterd. Als olie gebruik ik de milde biologische olijfolie van ecoplaza. Ik doe er ook altijd een teentje knoflook in en gebruik eieren op kamertemperatuur.
Ik maak al 40 jaar zelf mayonaise met 2 verse hele eieren,een soeplepel zachte mosterd,een soeplepel dijonmosterd,peper: zwarte uit de molen,kruidenzout bvb herbamare,sap van een halve citroen of limoen en goede olie bvb mais of koolzaad of olijfolie of slaolie, in glazen liter weckpot met soepmix alles in de pot zonder de olie , olie langzaam bijvoegen en doormixen op hoogste snelheid mixer op en neer bewegen, deze mayonaise blijft mits minimum in acht name van goede hygiëne(niet met vingers in pot, steeds propere lepel gebruiken,in koelkast bewaren) makkelijk 1 maand goed, hoe kom je in godsnaam op 3 dagen houdbaar????
Nee, keihard ongefundeerd beweren dat bepaalde consumptie-olie “micro-ontstekingen” veroorzaakt…Da’s pas dom. En dat ge-Eko…Hoe dom kun je zijn? Als het te verkrijgen is in Nederland is het bijna per definitie niet goed voor flora en fauna. In honing…ook die “eko-troep” ..zit wel heel erg vaak “Niet EU” honing. Da’s gewoon suiker uit China of Zuid-Amerika. Hou je toch een winstmarge..En zo wordt ook de “bewuste consument” gewoon voor de gek gehouden. Alles zelf maken is niet meer te doen. Helaas….
Puts, o site é muito esparra, entro todo dia quase pra procurar atieMuzaçõas…las to sentindo falta de alguns paÃses, tipo Nova Zelândia, Canadá e não lembro se tem Honduras, mas tava vendo uns jogos e achei que merece, mas vo ver se tem o patch antes pra baixar. Abraços.
Ik gebruik altijd het hele ei en doe er een theelepel honing bij. Als olie gebruik ik zonnebloemolie omdat de zekerheid neutraler van smaak is. Verder meng ik dit gewoon met de mixer.
mijn recept is:
sap van een halve citroen, 1 theelepel mosterd, 1thelepel honing, zwarte peper en keltischzeezout naar smaak.
ik heb het uitgeprobeerd en dit is 1 week houdbaar in de koelkast.