Mayonaise maken in 2 minuten! Gezonde mayonaise recept

Mmmmmm…. Mayonaise! Wie kan er nou zonder? Ik niet in ieder geval. Bij elk los stukje vlees, zoete aardappel, zelfgemaakte friet, pompoen, erwtjes e.d. eet ik graag mayonaise. Gewone mayonaise uit pot heeft een aantal grote problemen waardoor ik deze liever niet eet. Twee jaar geleden ben ik overgestapt naar biologische en e-nummervrije varianten uit de natuurwinkel die ook lekker zijn maar nog steeds voelt het niet goed om mayonaise uit pot te eten. De meeste van deze mayonaises worden namelijk grotendeels gemaakt van slechte oliën die laagdradige ontstekingen in ons lichaam veroorzaken. Hieronder vind je meer uitleg en een super simpel recept om zelf gezonde mayonaise te maken! 😀

Wat is er mis met gewone mayo? Waarom is deze mayonaise ongezond?

Mayonaise is eigegezonde mayonaise zelf maken recpet olijfolie mayonaise truffel citroen recept mayonaise gezondnlijk een vers product dat maar drie dagen houdbaar blijft. Om ervoor te zorgen dat een pot lekker lang in de schappen kan blijven staan, worden er allerlei hulpstoffen toegevoegd die volgens de E.U. wel gebruikt mogen worden, maar waarbij uit onderzoek is gebleken dat ze slecht voor onze gezondheid zijn. Dit noemen we e-nummers. De reden dat deze niet verboden worden, heeft waarschijnlijk een economisch en een ecologische achtergrond. Ten eerste zijn wij met onze welvaart financieel sterk afhankelijk van grote producenten die zonder deze hulpmiddelen minder banen en geld creëren. Ten tweede zou onze voedselvoorziening in gevaar komen als iedereen plotseling alles vers zou willen eten. Ik kom later nog terug op het onderwerp e-nummers maar voor nu: Ik eet ze thuis niet!

Om normale mayonaise lekkerder te maken wordt er vaak suiker toegevoegd onder verschillende schuilnamen. Daarnaast bevat mayonaise veel olie en om het goedkoop te maken wordt vaak gekozen voor geraffineerde koolraapolie of zonnebloemolie. Beiden zijn voor ons lichaam niet goed. Het zorgt er namelijk voor dat de inname van omega 6 te hoog wordt en dat veroorzaakt micro ontstekingen in ons lichaam. Deze mini ontstekingen maken ons weer sneller oud en doen ons aftakelen. Een veel betere optie voor olie zou extra vierge olijfolie zijn, maar dit is helaas veel te duur voor de producenten om te gebruiken.

Wat nu? Nou dat is heel simpel! Mayonaise zelf maken! In twee minuten heb je je eigen gezonde mayonaise gemaakt, die je ook nog drie dagen in de koelkast kan bewaren. Wat je nodig hebt is een blender of keukenmachine en een paar ingrediënten. Lees snel verder…

Zelf mayonaise maken, het simpele en super gezonde mayonaise recept:

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 1 ei (kamertemperatuur)
  • ½ theelepel mosterd
  • Ong. 100-125 ml extra vierge olijfolie
  • Citroen
  • (Azijn)
  • Keltisch zout, zwarte peper

Hoe maak je mayonaise?

  1. mayonaise recept gezonde mayo olijfolie mayonaiseNeem de blender, klop je eitje kapot en giet af tot dat alleen de eierdooier over blijft. Deze doe je in de blender. Voeg dan de mosterd toe en zet even op een laag standje om te mixen. Giet terwijl de mixer draait langzaam de olijfolie scheutje voor scheutje in de blender. Doe dit langzaam, anders wordt de mayo waterig omdat deze niet goed kan binden. Check na 100 ml even of de mayonaise nog te dik is en giet evt. nog wat scheutjes extra vierge olijfolie erbij tot dat de substantie goed is.
  2. Voeg een scheut citroensap en een klein beetje zout en peper toe aan het mengsel en roer nog even door. De mayonaise is nu klaar. Wanneer je niet tegen citroensap kunt of dit simpelweg niet lekker vindt, kun je ook azijn gebruiken.
  3. Je kunt de mayo maximaal 3 dagen in de koelkast in een potje bewaren.

Extra tips: Voeg een beetje dragon, truffel of extra mosterd toe voor verschillende smaken! Zo simpel is het.

Een ander heerlijk en gezond dipje is mijn tapenade recept met maar 4 ingrediënten! Lees het snel hier 😀 

Tags: mayonaise recept, mayonaise maken, koolhydraatarm

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!