Wat je moet weten over het kopen van ‘gezonde’ soorten kweekvis!

Afgaand op het welbekende advies om veel gezonde vis te eten zodat we voldoende Omega 3 binnen krijgen eten wij Nederlanders wekelijks een zalm of tilapia filet van de supermarkt. Terwijl wij maar denken dat we goed bezig zijn en een lekker gezond visje eten hebben we geen idee hoe dramatisch de kwaliteit van de meeste vis uit de supermarkt is. Kweekvis kopen zou de oplossing zijn voor de lege oceanen maar is dat ook daadwerkelijk het geval? Is kweekvis gezond of ongezond?

Kweekvis gezond?

Ten eerste is het kweken van vissen ontstaan omdat de zee langzaam leeg raakt en de prijzen van wilde vissen stijgen. Ten tweede is kweekvis natuurlijk ideaal om met weinig werk, veel vis, voor een lage prijs te verkopen. Vrij logisch zou je denken…

Gaan we in de praktijk kijken naar de manier waarop vis wordt gekweekt zullen de meeste mensen de schappen met vis maar snel voorbij lopen. Wat gebeurt er dan precies met deze vissen?

  • Kweekvis soorten zwemmen zo dicht op elkaar dat ze continu in elkaars uitwerpselen zwemmen. De uitwerpselen zijn bronnen van ziektekiemen en om de vissen in leven te houden wordt er een grote hoeveelheid antibiotica aan het zwemwater toegevoegd. Die antibiotica tast ons immuunsysteem aan.
  • Kweekvis krijgt een hoop synthetische hormonen ingespoten om sneller te groeien, deze krijgen wij weer binnen door het opeten van deze vissen.
  • De welbekende zalm krijgt granen te eten waardoor de vis geen bron van Omega 3 meer is maar juist van Omega 6. Ook dit bevordert weer ontstekingen.
  • Er komt regelmatig varkensvlees in visvoer voor kweekvis voor.
  • Van tilapia is bekend dat de vrouwelijke vissen niet geschikt zijn voor consumptie. Ze krijgen dan zoveel mannelijk hormoon toegediend dat ze simpelweg veranderen in een mannelijke vis.
  • Veel soorten kweekvis komen uit het verre oosten. Een Belgische tv zender heeft uitgezonden dat er afval van verbrand leer in aangetroffen is in het visvoer. In het verre oosten worden de productie eisen vaak niet goed nageleefd en zijn producenten slecht controleerbaar.

Een goede visboer noemt kweekvis geen vis

Naast de nadelige effecten op onze gezondheid zijn de productiemethoden ook nog eens zwaar belastend voor het milieu. Hier gaan we niet verder op in omdat bovenstaande al genoeg negativiteit bevat. Conclusie; kweekvis is ongezond.

Geldt dit voor alle soorten vis die je kunt kopen?

kweekvisNee! Je kunt tegenwoordig gemakkelijk kiezen voor wilde vissoorten door te kijken naar het MSC keurmerk. Een wilde vis is van nature biologisch en is daarnaast ook nog eens met respect voor mens en milieu gevangen. Vraag bij jou visboer om wilde vis dat het MSC keurmerk bevat en probeer kweekvis zoveel mogelijk te vermijden. Besef dat deze vis niet te duur is maar dat de kweekvis te goedkoop is. Echte vis kan namelijk niet zo goedkoop zijn. Eet in de zomer eens lekkere Noordzeevisjes, deze zijn vaak gunstiger geprijsd.

Wie slim is geniet dus voortaan extra van een wild visje. Eén keertje kweekvis kopen op zijn tijd kan geen kwaad maar voor je gezondheid hoef je zeker geen ‘gezonde’ kweekvis meer te kopen in de supermarkt. Maak kennis met je visboer en proef en ruik het verschil. Je zult versteld staan…

Een biologische kweekvis kan ook een goede keuze zijn. Bij deze soort weet je zeker dat de vissen vrij zijn van antibiotica, hormonen e.d. Daarnaast hebben deze kweekvissen het juiste voer gekregen.

Om toch aan voldoende Omega 3 te komen is het belangrijk om voldoende kleine visjes te eten zoals sardines, makreel, haring en ansjovis. Een andere optie is om een visolie supplement te slikken. Let er dan wel op dat deze olie ook weer is gemaakt van enkel kleine visjes.