Koukleum? Eten voor als je het altijd koud of warm hebt! (Met Irene Lelieveld)

Al jaren ben ik gevoelig voor kou. Wanneer iedereen in jurkjes en korte broekjes loopt kan ik nog een trui aantrekken want ik heb het altijd koud. Het feit dat ik het altijd koud heb, heeft waarschijnlijk maar weinig met mijn leefstijl te maken. Als kind had ik er altijd last van, ook als student (met zeer slechte leefstijl) was ik een koukleum en sinds ik de afgelopen jaren mijn gezonde leefstijl heb doorgezet is er nog niks veranderd. Het was tijd om te gaan kijken of je met bijvoorbeeld voeding kunt beïnvloeden of je het warm of koud krijgt. Op deze manier kwam ik terecht bij expert: Irene Lelieveld.

Wie is Irene?

Irene Lelieveld is auteur van maar liefst 7 boeken over gezondheid, waaronder een met de titel: Te koud? Te warm? Eet wat bij je past! In dit boek wordt op een eenvoudige manier de theorie van de Chinese voedingsleer omschreven en dit beschrijft waarom zoveel mensen het onnodig koud hebben. Irene leert mensen wat ze er zelf tegen kunnen doen door middel van voeding. Ook is er een groep mensen die het juist altijd warm hebben en door voeding kun je het lichaam ook afkoelen. Op haar website www.persoonlijke-voeding.nl vind je meer over haar boeken en werkwijze.

Irene: ‘Denk eens aan peper, dit is thermisch heet en verwarmt het lichaam. Als je pepermunt eet dan voel je duidelijk dat dit het lichaam verfrist. Het thermische karakter van pepermunt is ook koud. Er zijn 5 thermische karakters namelijk heet, warm, neutraal, verfrissend, koud.  De kunst is om zo te eten dat je de temperatuur kan beïnvloeden in je lichaam zoals jij dat nodig hebt.’

Door haar praktijk en grondige studies heeft ze ervaren dat veel mensen het onnodig koud hebben door de verkeerde voedselkeuzes. Vooral salades, yoghurt, mineraalwater, zuidvruchten en rauwe granen hebben een verkoelend effect op het lichaam. Maar ook een overhit lichaam komt veel voor door teveel specerijen te eten, koffie te drinken en andere hete producten te nuttigen. (constitutie speelt uiteraard ook mee) Ze lopen rond met klachten die met deze inwendige kou of hitte te maken kunnen hebben. En door te eten wat bij je past kun je deze problemen gemakkelijk oplossen.

Heb jij het ook altijd koud of warm? Lees dit stuk van Irene:

Eten van het seizoen

Nu komt de winter eraan, het is belangrijk dat we eten wat het land en het seizoen ons te bieden heeft. Geïmporteerd voedsel zoals bananen, sinaasappels en kiwi komen uit landen waar het warm is en waar het groeit om daar de mensen en dieren te verfrissen. Dit moeten wij niet in de winter eten als je het altijd erg koud hebt (bij warmte met mate).

Voedsel uit ons eigen land is wat we nodig hebben in de winter. En dan heb ik het niet over zomergroente die nu de winter in de kas groeien zoals sla, tomaten en komkommer want die verfrissen ook. Dan heb ik het over pompoenen, stampotten enzovoort.

Daarnaast is het belangrijk dat zowel de mensen die het altijd warm hebben of juist heel koud beiden de milt stimuleren want deze is verantwoordelijk volgens de Chinese geneeskunst voor het vrijmaken van CHI (energie) voor je stofwisseling, energiehuishouding, warmtehuishouding en je spijsvertering. Dus ook al heb je het veel warm dan nog moet je niet te veel koude producten eten om zo de balans in de milt te waarboren. Voor beiden is eten wat het land en seizoen te bieden heeft de beste keuze. Heb je het erg warm mag je wat zomer fruit en groente erbij eten en als je het erg koud hebt gebruik je veel specerijen en specerijen thee.altijd koud ik ben een koukleum verkoudheid tips altijd warm

Verkoudheid tips:

Ook bij verkoudheden kun je veel zelf doen, zo is het niet verstandig om sinaasappels te eten wat de meeste wel doen. Dat druist natuurlijk tegen je gevoel in omdat je dit vroeger hebt geleerd. Ik zal je uitleggen waarom je dat beter kunt laten. Sinaasappels zijn thermisch koud en als je verKOUDheid hebt dan heeft het lichaam juist behoefte aan veel warmte en geen producten die het lichaam verkoelen. Daarnaast voor de vitamine C hoef je het ook niet te doen want sinaasappels worden groen geplukt en slechts in het laatste gedeelte van de groei als ze oranje worden komt er door het zonlicht extra vitamine C in het fruit. Dit mist een sinaasappel dus. Beter is wanneer je er geen koorts bij hebt juist verwarmend te eten met wat specerijen thee en extra vitamine C (2x daags 500 milligram en liefst een gebufferde) extra zink en extra vitamine D te nemen in supplementen vorm dan zul je snel van je verkoudheid af zijn. Ook voor het slapen gaan extra gember raspen in heet water en dit op te drinken zal extra goed werken. Je gaat ‘s nachts zweten en zoals de Chinezen dat zeggen zweet je als het ware de kou uit je poriën. (bij koorts dit niet doen)

Lunch voor de koukleum:

Ik heb Irene gevraagd of ze een voorbeeld kan geven van een goede lunch voor als je het koud hebt. Ze gaf als antwoord een paar mogelijkheden:

  • Warme soepen met getoast brood
  • Wokken
  • Avondeten van de dag ervoor opwarmen
  • Speltbrood met verwarmende jam (bijvoorbeeld perenjam met extra kaneel of jam met gember)