Kefir: Gezonde probiotica? Wat is kefir + kefir recept!

Ja ja, ik dacht laat ik eens gek doen en aan de kefir gaan. Ik had er al zoveel over gelezen en gehoord. Kefir schijnt namelijk méga-gezond te zijn, een walhalla voor je darmen. De laatste tijd wordt meer en meer bekend over hoe de toestand van je darmen je gezondheid zou bepalen. Tijd dus voor een kefir-experiment + het kefir recept!

2 Soorten kefir

Er zijn 2 soorten kefir: melkkefir en waterkefir. Kefir is de verzamelnaam voor deze probiotica.

Melkkefir

Melkkefir wordt ook wel yoghurtplantje genoemd. Tijdens mijn pubertijd hadden mijn vriendinnen en ik zo’n “yoghurtplantje” op de aanrecht staan. Dat zurige goedje smeerden we dan overvloedig op ons gezicht in de hoop dat we geen puistjes zouden krijgen…..
Grappig is dat het helemaal niet lijkt op een plantje (eerder bloemkoolroosjes) en ook niet op yoghurt, behalve de zurige geur die ik me ervan kan herinneren.

Melkkefir maak je van (rauwe) melk en melkkefirkorrels. Maar melk is toch niet goed voor je? No worries, in het fermentatieproces wordt de lactose uit de melk afgebroken waardoor een gezond eindproduct ontstaat. Zo bevat melkkefir o.a. verschillende vitaminen (B1, B2, B6, B12, C, D, H (Biotine) en K), mineralen (calcium) en aminozuren, waaronder tryptofaan; een rustgevend stofje dat werkt op zenuwstelsel.
Melkkefir bevat daarnaast ook rechtsdraaiende melkzuurbacteriën. Dat maakt het licht verteerbaar, zorgt voor een goede bacterie-balans in de darmen en het voedsel wordt beter opgenomen. Een natuurlijke probiotica!

Waterkefir

Waterkefir lijkt meer op een licht koolzuurhoudende frisdrank, maar dan gezond. Ook in waterkefir zitten veel vitaminen, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica (o.a. B1, B2, B6, B12, C, D, H, tryptofaan).
De voordelen zijn dezelfde als die van melkkefir maar naar verluidt, is waterkefir nóg beter voor de gezondheid en kunnen je maag en darmen het beter verdragen.

Het “Shandy-effect”

Voor beide soorten geldt dat het door het fermentatieproces een licht alcoholisch drankje wordt. Het percentage schijnt echter minimaal te zijn (<0,5%). Toen ik mijn waterkefir dronk kreeg ik het “shandy-effect”.

Verbaasd was ik echter toen mijn 11-jarige bijna-puber na het geproefd te hebben zei: “het smaakt een beetje naar wijn”. Uhhhh, pardon, wijn, hoe weet jij hoe wijn smaakt????

Kan iedereen kefir drinken?

Waterkefir is niet geschikt voor diabetici. In de uiteindelijke drank die ontstaat zitten namelijk nog wat restsuikers en vruchtensuikers van de citroen/gedroogde vruchten die zijn gebruikt.

Ook bevat kefir, zoals al gezegd, een klein percentage alcohol. Dit is onder andere voor zwangere of borstvoeding gevende vrouwen wel iets om rekening mee te houden. Mensen met een lactose-intolerantie verdragen melkkefir over het algemeen goed. Maar ieder mens is natuurlijk anders. Mocht je er niet goed op reageren drink dan waterkefir.

Kefir is geen geneesmiddel. Mocht je ziek zijn of een verzwakt immuunsysteem hebben, overleg dan altijd met je (orthomoleculair) arts voordat je kefir gaat gebruiken.

Waterkefir bereiden (kefir recept)

Mijn kefir-experiment behelsde de waterkefir. De korrels kreeg ik van een kennisje. Omdat de korrels zich vermenigvuldigen kun je ze hergebruiken of bewaren als reserve. Maar natuurlijk kun je ze ook doorgeven, wil je niet na verloop van tijd omkomen in de kefirkorrels.

Benodigdheden voor 1 liter waterkefir-drank:waterkefir water kefir recept floraa.nl gezonde probiotica wat is kefir

 • 70 gram waterkefirkorrels
 • 70 gram suiker of siroop (ik gebruikte kokosbloesemsuiker)
 • ½ goed gewassen biologische citroen (is je citroen niet bio, schil hem dan)*
 • 2 biologische vijgen (of andere gedroogde, biologische vruchten; dadels, ongezwavelde abrikozen)*
 • kunststof zeef (kefir kan namelijk niet tegen metaal)
 • weckpot van ong. 1,5 liter
 • 1 liter plat bronwater
 • Kies biologisch omdat kefir gevoelig is voor verontreiniging

Bereiding:

 • Vul de weckpot met water.
 • Voeg de suiker toe en roer goed door.
 • Voeg de kefirkorrels toe.
 • Voeg als laatste de gedroogde vruchten (in zijn geheel) en de ½ citroen toe.
 • Sluit de pot af en zet voor 48 uur op een lichte plaats (niet in de volle zon).
 • Na 48 uur is de kefirdrank klaar. Verwijder het fruit en bewaar de citroen.
 • Zeef de korrels uit de drank en spoel ze af onder koud water. Je kunt ze nu direct weer gebruiken voor een nieuwe batch.
 • Knijp de citroen uit in de kefir drank en giet het over in een glazen, afsluitbare fles.
 • Bewaar in de koelkast (ong. 1 week houdbaar).
 • Je kunt de fles ook nog 1 dag buiten de koelkast laten staan (geen lichte plek). De drank zal dan nog wat nagisten waardoor er meer koolzuur ontstaat.

Proost!

Lees in dit artikel de beste tips & tricks wat probiotica en afvallen betreft 😀

blank
Angelique

Angelique a.k.a. Paleolique is onze Paleo mama. Ze eet voor 80% zeer gezond, het liefst koolhydraatvrij en voorziet ons van leuke recepten en belangrijke informatie. Kijk voor meer info over Angelique op haar persoonlijke pagina!