Kaneel gezond? Hoe KANEEL jouw gezondheid kan redden!

Kaneel gezond? Lees dit artikel en je zult meteen willen beginnen met het consumeren en gebruiken van kaneel! Lees hoe je kaneel gezond kan inzetten voor een betere bloedsuikerspiegel, een gezonder gewicht, een betere huid en zelfs bij verkoudheid.

Iedereen weet tegenwoordig dat suiker ongezond is. En steeds meer mensen proberen dan ook om minder suikers of suikervrij te eten. Helaas is dit best wel een opgave! Sommige dingen zijn nou eenmaal zo lekker omdat ze zo heerlijk zoet zijn. Er bestaan gezondere alternatieven voor suiker zoals rauwe honing, kokosbloesemsuiker of palmsuiker. Maar ook dit zijn suikers, dus moet je niet al te veel gebruiken. Maar waar mag je dan wel lekker mee strooien? KANEEL! Kaneel is geen suiker, maar wel een zoete specerij. Deze specerij heeft superveel gezondheidsvoordelen dus je hoeft er niet zuinig mee te zijn. Daarnaast is kaneel ook nog eens superlekker! Een heerlijke en gezonde toevoeging aan jouw ontbijt of tussendoortje!

Maar Kaneel is niet alleen een goede suikervervanger! Kaneel kan jouw huid, tandvlees, ontstekingen, verkoudheid en nog veel meer klachten positief beïnvloeden. Lees snel verder…

Wat is kaneel? 

Kaneel wordt gemaakt van de bast van de kaneelboom. Deze kaneelboom groeit het best in een tropisch klimaat. Om kaneelstokjes te maken wordt de binnenste bast van de boom verwijderd. Deze stukken worden te drogen gelegd waardoor ze zich oprollen en de kleur verandert. Deze kaneelstokjes zijn gewoon te koop in de supermarkt en kun je bijvoorbeeld in de thee doen. Ook worden deze stokjes vermalen en dan krijg je kaneelpoeder.

Er bestaan heel veel soorten kaneel maar de twee bekendste soorten zijn Ceýlon Kaneel en Cassia Kaneel. In principe maakt het niet zo veel uit welke soort kaneel je gebruikt want beide hebben ze vergelijkbare gezondheidsvoordelen. Wanneer je iedere dag heel veel kaneel gebruikt, kunt je beter kiezen voor Ceýlon Kaneel. Cassia Kaneel bevat namelijk de stof Cumarine. Bij normale hoeveelheden geeft Cumarine geen problemen, maar in grote hoeveelheden kan het lever- en nierklachten veroorzaken. Tot 2 theelepels per dag is hiervan geen sprake, dus maakt het niet uit voor welke soort je kiest.

Waarom is kaneel een gezond alternatief voor suiker? 

 • Kaneel verlaagt de bloedsuikerspiegel
  Na een maaltijd, stijgt de bloedsuikerspiegel. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat en hoe je eet. Je lichaam gaat insuline aanmaken om het bloedsuikerniveau weer op peil te krijgen en slaat de ongebruikte suikers op als lichaamsvet voor eventueel later gebruik. In een wetenschappelijk onderzoek is getest of het eten van kaneel effect heeft op de stijging van de bloedsuikerspiegel. Hieruit bleek dat kaneel het bloedsuikerniveau na de maaltijd beter in balans houdt. Er is dus een lagere piek, waardoor je ook minder snel weer honger krijgt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een appeltaart eten met kaneel een mindere bloedsuiker piek hebben dan mensen die een andere taart eten. In het einde van het verhaal kan kaneel ervoor zorgen dat een hoop insuline gerelateerde kwalen ons bespaard kunnen blijven. Voor je gewicht kan kaneel door deze eigenschap ook veel betekenen.
 • Kaneel werkt tegen hoofdpijn
  Kaneel heeft bloedverdunnende eigenschappen, waardoor hoofdpijn sneller wegtrekt. De doorbloeding wordt hierdoor beter.
 • Kaneel werkt verwarmend
  Kaneel wordt vaak gebruikt in winterse maaltijden en dat is niet voor niets! Kaneel zorgt ervoor dat je lichaam van binnenuit opwarmt. Ook dit heeft weer te maken met de betere doorbloeding. Dus ben je een echte koukleum? Drink dan wat vaker kaneelthee!
 • Kaneel tegen verkoudheid
  Kaneel bevat anti-bacteriële eigenschappen die een beginnend griepje kunnen voorkomen. Ben je verkouden, heb je een zere keel of ben je flink aan het hoesten? Voeg dan wat kaneel toe aan een warme kop thee.
 • Kaneel is goed voor het brein en het geheugen
  Kaneel bevat magnesium. Magnesium zorgt ervoor dat je scherper gaat denken en een beter geheugen krijgt. Daarnaast zit er ook nog Mangaan en IJzer in kaneel, die een positieve bijdrage leveren aan het functioneren van de hersenen in het algemeen.
 • Kaneel tegen artrose
  Een recent onderzoek door de Universiteit van Kopenhagen concludeerde dat kaneel een bijdrage kan leveren aan het verminderen van de pijn die veroorzaakt wordt door artrose. Artrose-pantiënten kregen iedere ochtend ontbijtgranen met kaneel geserveerd. Na een week waren bij de meeste patiënten de klachten voor een groot deel verdwenen 🙂
 • Kaneel tegen een slechte adem
  Heb je last van een slechte adem? Gorgel dan eens met kaneelwater. Grote kans dat het zo is verdwenen!
 • Kaneel als natuurlijke ontstekingsremmer
  Kaneel kan zowel uitwendig als inwendig worden gebruikt als ontstekingsremmer. Voel je weer die blaas, oor of huidontsteking opkomen? Kaneel kan dan een oplossing bieden. Heb je gevoelige plekjes op je huid of een wondje dat gaat ontsteken? Kaneel kan het brandje blussen! Mix kaneel met wat kokosolie en plak met een pleister over het wondje.
 • Kaneel tegen tandvleesproblemen.
  Tandvleesproblemen worden vaak veroorzaakt door bacteriën en kleine ontstekingen. Even je mond spoelen met kaneel kan wonderen doen. Dat geldt ook voor wanneer je bijvoorbeeld een kies laat trekken en bang bant dat het gaat ontsteken.

Dus kaneel gezond? Kaneel is wellicht een van de goedkoopste en natuurlijke middeltjes die de gezondheid op meerdere fronten kunnen verbeteren! Hopelijk heb je veel aan dit artikel en wil je dit delen met je vrienden op Social Media zodat iedereen ervan kan profiteren.

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!