Kaas gezond? Alles over gezonde soorten kaas!

Mag je nu wel of geen kaas? Welke soorten kaas zijn gezond? Ja, gezonde kaas bestaat, je moet alleen weten welke kaas het is en waar je deze kunt kopen. Ik ben zelf al mijn hele leven een echte kaaseter en kan er nog steeds geen genoeg van krijgen. Als dit ook voor jou geldt dan is het voor je gezondheid interessant om dit artikel goed te lezen. Zo weet jij voortaan hoe je voor de gezondste kaas kunt kiezen.

Kaas is koolhydraatarm. Volgens verschillende onderzoeken helpt een koolhydraatarm dieet bij het afvallen en verliezen van buikvet. Maar geldt dit ook voor kaas?

Word je van kaas dik?

Ja en nee. Kaas mag dan misschien veel vetten bevatten, dit zijn wel gezonde vetten die ons lichaam veel beter voeden dan bewerkte fabrieksproducten en brood. We zijn jarenlang bang gemaakt voor vetten en dit is inmiddels achterhaald. Vetten uit kaas, ik spreek hier over verzadigde vetten, zijn helemaal niet slecht voor ons.

Sterker nog, ze zijn de basis voor een goede hormoonhuishouding en gezonde bloedvaten. Het is wel zo dat wanneer je te veel van deze vetten eet, dat je in gewicht aan kunt komen. Dit geldt echter ook voor suikers en koolhydraatrijke producten. Als je kunt kiezen tussen een stuk kaas en een boterham zou ik nog altijd voor de kaas gaan omdat dit niet alleen vult maar ook voedt.

Melk en kaas gezond voor je botten?

Van vroeger uit is ons door het voedingscentrum aangeleerd dat we voor onze botten melk moeten drinken en kaas moeten eten. Dit advies is gebaseerd op het feit dat melk veel calcium bevat en calcium een goede bouwstof is voor onze botten. Iedereen die dit gelooft moet ik helaas teleurstellen. In Nederland komen namelijk bovengemiddeld veel bot- en gewrichtsklachten voor terwijl wij echte melkdrinkers zijn. Traditionele Aziaten genieten bovengemiddeld sterke botten terwijl velen nog nooit een glas koemelk hebben aangeraakt. Hoe komt dit? Onze melk wordt gepasteuriseerd en sterk verhit voordat het in de winkel of bij de kaasfabrikant wordt geleverd. Hierdoor wordt de zuurgraad van de melk aangetast en wordt deze zuurder. Om deze zuren te compenseren worden er juist basische mineralen zoals calcium uit onze botten onttrokken. Gepasteuriseerde melk en kaas zijn dus niet gezond voor ons.

Geitenkaas gezonder ten opzichte van kaas van de koe?

Er zijn al veel onderzoeken waaruit blijkt dat geitenkaas voor onze darmen veel beter en lichter verteerbaar is dan koemelk. Ook blijkt het rijker aan voedingsstoffen en veroorzaakt het minder allergische reacties. Dan Buettner, de auteur van de Bleu Zones, heeft de consumptie van geitenkaas ook gelinkt aan de hoge ouderdom van bepaalde bevolkingsstammen op de wereld.

Maakt het uit van welke koe of geit de kaas komt?

Zeker! De oermensen die vroeger in tijden van schaarste konden leven op rauwe melk dronken andere melk dan wij nu drinken. Vroeger kon het vee vrijuit lopen, gras eten dat ontstekingsremmend werkt en zo veel gezonde vetzuren opslaan, die je weer in de melk terug kon zien. Tegenwoordig krijgt het vee antibiotica en medicijnen toegediend omdat ze anders ziek worden. Dat ziek worden is weer een gevolg van de slechte voeding. Mais en soja zijn hoofdbronnen voor veevoer geworden en laat deze nu net een ontstekingsbevorderende werking hebben. Koeien die vrij lopen en gras eten kunnen zichzelf beschermen tegen ziekte en zowel hun melk als vlees zijn veel beter voor ons om te eten. Een goede optie is dus om te kiezen voor kaas van grasgevoerd vee.

Daarnaast kun je ook het beste voor biologische kaas kiezen. Biologische kaas is gemaakt van biologische melk en dat betekent dat de betreffende koe geen antibiotica en andere hormonen toegediend heeft gekregen. Die rotzooi willen wij ook niet binnenkrijgen. Om deze reden eet ik al mijn vlees biologisch of van grasgevoerde dieren. Naast de kwaliteit van de melk worden er aan biologische kaas ook geen e-nummers toegevoegd. Check in jouw supermarkt een keer de ingrediënten van de kaas en je zal schrikken. Een en al conserveermiddel en smaakversterker. Van alle supermarktkazen zou ik nog de voorkeur geven aan de blokken van Uniekaas en de mozzarella en ricotta van Galbani aangezien deze e-nummervrij zijn.

Rauwmelkse kaas gezond?

Een probleem van kaas en melk is het pasteuriseren en bewerken van melk. Is rauwmelkse kaas dan wel gezond? Rauwmelkse kaas is in ieder geval veel gezonder dan fabriekskaas die gemaakt is van sterk verhitte en bewerkte melk. Dit klinkt voor mij logisch omdat eten zoals de natuur bedoeld heeft vaak de beste optie is. Rauwmelkse kaas bevat nog een hoop goede bacteriën en is rijker aan voedingsstoffen. Ook zie je dat veel mensen die gevoelig zijn voor melk of lactose wel rauwe melk kunnen verdragen. Dit geeft aan dat ook rauwmelkse kaas beter verdragen wordt door onze darmen.

 Welke kaas is rauwmelks?

 • Parmezaan
 • ‘Boerenkaas’ (Wanneer je de term boerenkaas ziet is de maker verplicht rauwe melk te gebruiken) (Deze lijkt het meest op onze bekende jong belegen kaas)
 • Gruyere
 • Roquefort
 • Brie en camembert waar op staat: ‘Au lait cru’

Vaak wordt er gewaarschuwd voor lysteria-bacteriën in rauwe kaas en melk en zouden zwangere vrouwen deze kaas niet mogen eten. Dit klopt niet helemaal. Zwangere vrouwen mogen rauwmelkse kaas eten vanaf een rijping van minimaal drie maanden. De bacterie heeft namelijk na drie maanden geen kans meer. Alleen de Franse zachte kaasjes mogen niet gegeten worden omdat deze een kortere rijping hebben. Rauwmelkse kazen zijn vaak biologisch en dit betekent gezondere dieren. Gepasteuriseerde melk van graangevoerde koeien is veel vaker besmet met bacteriën dan niet gepasteuriseerde melk. Echter, de melkindustrie is groot en machtig dus we worden bang gemaakt voor de pure en natuurlijke rauwe variant van melk. Als we met zijn allen rauwe melk gaan drinken en eten zal de melkindustrie ten onder gaan.

Samenvatting

Je kunt gerust genieten van gezonde plakken en stukjes kaas zonder aan te komen. Kies voortaan wel voor de gezondere varianten:

 • Biologische kaas of in ieder geval kaas zonder e-nummers
 • Kaas van grasgevoerde en gezonde dieren (een goede kaasboer weet hier alles van)
 • Geitenkaas
 • Rauwmelkse kaas
  Of een combinatie van bovenstaande natuurlijk.

De beste optie is om een biologische kaasboer in jouw buurt te zoeken en eens wat te proeven. De bio kaasboer kan je alles vertellen over de soorten kaas en de gezondheid van de dieren die de melk hebben geproduceerd.

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!