Janneke: Ik ben meer dan 20 kilo afgevallen met deze 5 regels!

Indrukwekkend! Dat is het woord dat ik heb voor het verhaal van Janneke. Janneke is samen met haar man meer dan 50 kilo afgevallen in een gezond tijdsbestek. Het mooiste is dat het hun ook gelukt is om blijvend af te vallen. Ik heb haar gevraagd om dit verhaal met ons te delen want ik denk dat we allemaal wel benieuwd zijn naar haar basisregels om gezond af te vallen. 

5 regels voor gezond afvallen, het verhaal van Janneke:

“Je bent te zwaar!”janneke maximaal minderen gezond afvallen regels, 5 regels om 20 kilo af te vallen

Dit was een van de eerste dingen die de arts eind 2012 tegen mij zei toen er reuma werd vastgesteld. Daar sta je dan met je mond vol tanden. Eigenlijk weet je het heel goed, maar toch ben je heel boos. Het is kwetsend, niet aardig, gewoon niet lief! Iedere kilo die je te zwaar bent geeft ongemakken. Duidelijk, maar ja, hoe nu verder?

Jaren daarvoor had ik zwaar roofbouw op mijn eigen lichaam gepleegd. Ik had samen met mijn man een druk evenementenbureau. Werk was privé en vice versa. De weegschaal gaf 80 kilo en een beetje aan. Ik gaf de schuld aan de extra zwangerschapskilo’s die er niet (meer) afgingen. Ik had zoveel pijn in mijn lijf dat werken in het bedrijf niet meer ging. Een zwaar besluit, maar de deuren van het bedrijf moesten helaas dicht. Mijn lijf was gewoon op, uitgeput. Mijn man was inmiddels ook ruim 130 kilo. Voor ons moest er dus duidelijk iets drastisch veranderen, maar ook voor onze 4 jonge kinderen, want dezelfde eetgewoonten die wij hadden ontwikkeld zou niet gezond zijn op de lange termijn. Gezondheid staat voorop!

Samen hebben we 5 duidelijke eetregels opgesteld:

 1. Weet wat je eet; Geen pakjes, zakjes, kant-en-klaar. Iedere maaltijd bereiden we zelf.
 2. Eten doen we aan tafel.
 3. Eet niet op de plek waar je je eten bereidt.
 4. We scheppen één keer op.
 5. Iedereen eet zijn eigen bord leeg, en niet die (ook nog) van een ander.

We hebben geen specifiek dieet gevolgd. Geen Sonja Bakker, Southbeach, BBG, Dr.Frank, ketose/koolhydraat-arm, en ga zo maar door. Eigenlijk zijn we met onze voeding helemaal back to basic gegaan. Ik had een hekel aan de term afvallen. Ik weet ook niet waarom, maar het klinkt zo negatief. Na een tijdje onze 5 eetregels te hebben gevolgd, wat nog vrij lastig was in het begin, kwam er resultaat. Het was lastig omdat wij heel erg van lekker eten houden. Dit is geen probleem, maar wel als dit vergezeld gaat met onbedachtzaam achteloos eten. Nog een keer opscheppen, sausje erbij, stokbroodje, puddinkje, ijsje. Je kent het wel. Omdat wij hadden afgesproken dat wij geen kant-en-klaar producten zouden eten, maak je het sausje zelf, bak je zelf een stokbrood. Je gaat anders naar eten kijken en je krijgt een andere associatie met voeding.

Download het koolhydraatarm weekmenu

Ontvang Floraa's weekmenu met heerlijke recepten direct in je mailbox.

 • check
  Makkelijke en betaalbare recepten. Ook voor het gezin!
 • check
  Afvallen zonder hongergevoel.

De eerste 10 kilo afvallen

Na een paar maanden was de eerste 10 kilo eraf. Langzamerhand zijn je regels vanzelfsprekend geworden en veranderd de inhoud van de koelkast vanzelf mee. Geen frisdranken, snoep, koek of chips. Maar zelfgemaakt bananenbrood, havermoutrepen, dadelballetjes, gedroogd fruit en ga zo maar door. Je raakt steeds meer geïnteresseerd in de voedingswaarde van producten. Bij ons was het een heel geleidelijk proces. We zijn nu 2,5 jaar verder en ik ben tevreden met mijn 58 kilo. Mijn man zit sinds jaren weer ruim onder de 100 kilo en het hele gezin eet gezellig & gezond mee.

Oh ja, beweging, hoe zit dat dan. Ik ben 1,5 jaar geleden begonnen met rustig aan te gaan wandelen. Tijdens mijn wandelingen ben ik voorzichtig begonnen met hardlopen. Eerst een minuut, toen 5 minuten, later 5 km op mijn eigen tempo. Mijn doel is om dit jaar de marathon van Amsterdam te lopen. Gewoon voor mezelf, om te bewijzen dat mijn doelen, al lijken ze soms zo onbereikbaar, wel degelijk mogelijk zijn!

Wil je gewicht verliezen stel altijd haalbare doelen voor jezelf. Jij bent belangrijk! Kijk niet naar resultaten van anderen en laat de weegschaal niet jouw graadmeter zijn voor je humeur. Een keer geen gewicht verloren in een maand, geen nood, je weet dat je wel gezond hebt gegeten en hebt gesport. De volgende maand zal je wel resultaat zien, misschien niet op de weegschaal maar wel als je naar jezelf in de spiegel kijkt!

Liefs Janneke

Ik bedank Janneke voor haar inspirerende verhaal. Ook Janneke deelt haar tips en ervaringen via haar eigen website. Neem hiervoor eens een kijkje op:  www.maximaalminderen.nl

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!