Hoe kun je 30 kilo afvallen? Ellen is het gelukt en ze deelt haar verhaal!

Lees hier het indrukwekkende verhaal van Ellen (27), die in 1,5 jaar tijd 30 kilo verloor! Het keerpunt kwam toen ze een foto van zichzelf zag. Ze is een enorme doorzetter en vertelt graag over haar strijd. Een ding is duidelijk, met alleen sporten kom je er niet. Voeding speelt een erg belangrijke rol als het gaat om het verliezen van gewicht. 

Hallo! Mijn naam is Ellen, ik ben 27 jaar oud en ik ben in iets minder dan 1,5 jaar tijd 30 kilo verloren. Hieronder deel ik graag mijn verhaal met jullie, want alles is mogelijk als je realistische doelen stelt en een beetje doorzettingsvermogen hebt.

Ik ben eigenlijk altijd al te zwaar geweest, ik kampte al met (licht) overgewicht op de basisschool en dat werd er op de middelbare school niet beter op. In mijn studententijd kwam mijn dieptepunt, waar ik zelfs de 90+ kilo op een gegeven moment heb aangetikt. Vaak genoeg heb ik gedacht dat ik af moest vallen, maar nooit zette ik mezelf er serieus toe. Sporten deed ik niet, ik zat bijna alleen maar achter mijn Xbox, tv of laptop.

Op een gegeven moment zag ik in mijn 25e levensjaar een foto van mezelf waar mijn bovenarm groter was dan mijn hoofd. Ik schrok daar behoorlijk van, was ik dat serieus? Ik had zelf altijd het idee dat ‘het wel mee viel’, maar dat viel dus helemaal niet mee! Op dat moment stond ik stil bij de gevolgen; ik wil niet eindigen in een rolstoel, ik wil geen diabetes krijgen, geen hart- of vaatziektes krijgen, ik wil normaal kinderen op de wereld kunnen zetten. Ik moet iets aan mijn gezondheid gaan doen!

Inmiddels had ik een sportschool-abonnement van mijn ouders gekregen en was ik fanatiek gaan sporten. Ik had een hartslagmeter gekocht en ging doelloos alle apparaten af in de sportschool totdat ik minimaal 1000 calorieën had verbrand. Ja, als je je eetgewoontes daar niet op aanpast kun je natuurlijk sporten wat je wilt maar de basis is toch echt je voeding.

In april 2014 registreerde ik me op MyFitnessPal om mijn voeding te gaan loggen. Na een aantal mislukte pogingen begon ik een ‘streak’ vast te houden vanaf mei 2014. Mijn dagelijkse doel lag rond de 1500 calorieën, macro’s hield ik toen nog niet zo nauwkeurig in de gaten. Mijn startgewicht destijds was 88 kilo. Ik liet een fitnessinstructeur van mijn sportschool een schema opstellen van 3 dagen en lette dus op mijn voeding. De eerste tien kilo’s waren er inderdaad zo af. Mooi, volhouden!

Sinds november 2014 doe ik wekelijks aan de bokszaktraining mee. Ik weet mijn eerste les nog goed te herinneren, ik dacht dat ik dood ging. Wat was dat intensief voor iemand met een slechte conditie! Maar wat een aanrader, heerlijk een uurtje intensieve cardiotraining terwijl je helemaal los mag op een bokszak. Alle frustraties eruit!

Maanden gingen voorbij en ook de kilo’s verminderden nog steeds. Ik viel op een stabiel tempo af, ongeveer een halve kilo per week. Mensen in mijn omgeving en zelfs mensen die ik niet kende (o.a. van mijn sportschool) gaven me complimenten; wat voelde dat goed. Ik had nog nooit zo vaak complimentjes ontvangen in m’n leven, dus dat voelde erg raar maar ook superleuk. Maar met een paar simpele (motiverende) woorden kun je iemands dag helemaal maken. Krachttraining werd mijn main-sport en ik volgde schema’s van BodySpace of liet ze opstellen door de fitnesstrainers van m’n sportschool. Ik begon voor de ‘fun’ met hardlopen, omdat ik een 5K wilde kunnen lopen. Fietsen, mountainbiken, boksen. Het sporten kon niet meer op!

Mijn voeding woog ik dagelijks af en vulde ik nog altijd netjes in. Ik begon meer mijn macro’s in de gaten te houden (40/30/30) en merkte dat mijn lichaam veranderde.

Inmiddels is het alweer oktober 2015. Ik heb mijn streefgewicht (58 kilo) in augustus 2015 gehaald. In juni heb ik mijn eerste 5K in een keer uitgelopen binnen 30 minuten. In september 2015 ben ik eerste geworden in de deadlift-wedstrijd op mijn sportschool bij de vrouwen, daar liftte ik 90 kilo. Mijn vetpercentage is van ongeveer 50% naar ongeveer 21% gegaan. Ik geniet intens van mijn momenten in de sportschool en doe bijna niets liever meer dan lekker tekeer gaan met dumbbells en barbells. Ik ben lichtelijk sportverslaafd, maar ik geniet er elk moment van. Het tracken van voeding wil ik wat los gaan laten, aangezien ik daar niet mijn hele leven aan vast wil zitten. Ik probeer mijn dagelijkse verbruik te eten (1700 kcal op een doordeweekse dag, exclusief sport) om op gewicht te blijven. In de weekenden laat ik het tegenwoordig helemaal los, dat zijn keiharde cheat-meal-weekenden met mijn vriend waar we ongegeneerd genieten van bakken Ben & Jerry’s, Tony’s Chocolony, Milka, Reese’s en Oreo’s. Doordeweeks let ik wel weer op 😉

Natuurlijk ben je nooit helemaal klaar. Ik heb mijn streefgewicht dan wel behaald, maar wil mijn vetpercentage nog onder de 20% krijgen. Daarnaast wil ik voor het eind van dit jaar nog 100kg deadliften, 80kg squatten en 50kg benchen. Ik ga ervoor! Mijn vriend woont ook voor de helft van de tijd in de sportschool, het is superfijn om met iemand samen te zijn waarmee je je passie kan delen. Elkaar motiveren en samen naar je goals toe werken.

Ik heb mijn levensstijl omgegooid, van bankhanger naar lichtelijk verslaafde krachtsportster. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten en drink vrijwel alleen water en thee. Onnatuurlijke suikers laat ik doordeweeks nog zoveel mogelijk staan. Frisdranken drink ik niet meer (laat die zooi staan, het scheelt al zo veel). In principe zijn er geen voedingsmiddelen die ik afgezworen heb, maar ik probeer wel zo vers en gezond mogelijk te eten.

Bij deze wil ik nogmaals iedereen bedanken die mij heeft bijgestaan tijdens m’n journey. Ik heb het dan wel helemaal zelf gedaan, maar alle motiverende woorden tussendoor hebben mij echt geholpen! Aan alle collega’s, vrienden en volgers die momenteel bezig zijn, jullie kunnen het! Zoek dat beetje doorzettingsvermogen en alles is haalbaar. Ik vind het onwijs tof dat ik als inspiratie/motivatie voor jullie kan dienen!

Be your own superhero!

Wil jij ook 30 kilo afvallen, of meer of minder? Dan kun je mij volgen op MyFitnessPal, mijn gebruikersnaam daar is ellenclyro. Op Instagram ben ik ook te vinden.

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!