Hoe Koosje de eerste 50 kilo kwijt raakte!

“December 2013 woog ik 170 kilo (dacht ik, ik kon al een aantal jaar niet meer op gewone weegschalen staan)”

Dat gewicht was natuurlijk niet de een op de andere dag magisch op mijn lichaam terecht gekomen.

Ik was een stresseter en er zijn vele situaties geweest die daarbij niet hielpen. Op de basisschool werd ik veel gepest, later zijn we verhuisd maar mijn vader werd blind door diabetes. Mijn vader is uiteindelijk overleden in 2005, mijn neefje met spierziekte is nog geen twee jaar oud geworden, mijn opa en oma ook achter elkaar overleden. Zo nog meer persoonlijke situaties die er voor zorgde dat de kilo’s er langzaamaan bij kwamen.

 

Mijn ouders hebben echt wel geprobeerd het binnen proporties te houden, op de basischool en middelbare school het ik talloze dieten geprobeerd, diëtistes gezien, naar de sportschool geweest enzovoort. Het hielp gewoon niet bij mij. In december 2013 zat ik in het derde jaar van mijn studie (Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie te Amsterdam)

 

En ik hoefde eigenlijk nog maar 3 dagen in de week echt naar school toe. De twee andere dagen zat ik thuis te vreten. Letterlijk. Series kijken en mezelf volproppen met chocola, chips en snoep.
Ik werd moe van mijzelf en kon ik geen excuses meer verzinnen om niet te bewegen.

11001798_10153223775969434_4606548656518056383_n-1

Ik ben toen op een middag naar het lokale zwembad gefietst en heb een pas van 50 euro gekocht voor het aquajoggen. Dus ja, toen moest ik wel.
Alleen van zwemmen krijg je honger, dus na de hand fietste ik langs de supermarkt voor 2 zakken bugles met kruidenkaas, een zak winegums en een reep chocola. Die ook dezelfde avond opgingen.

Ik baalde van mezelf en dwong mezelf niet meer nadien langs de supermarkt te gaan. En ik mocht ook niet meer naar de supermarkt als ik van college naar huis ging. (Ik woonde nog thuis) Geen gesnoep meer!

“Maar toen merkte ik pas hoe verslaafd ik was”.

Ik kreeg een soort paniek aanvallen omdat ik wist dat er niets lekkers in mijn kamer lag. Eten was echt mijn troost geworden. (Ik moet wel zeggen dat ik al jaren dezelfde vriend heb. die mij ook door het hele proces steunt. Maar toch was dit anders dan de troost die het eten bood).

Hierna heb ik besloten om het ‘radicaal’ om te gooien. Niet snoepen lukte niet, dus daarom maar gewoon weer op dieet. Een vriendin van mij deed Cambridge (Shakes, repen soepen), maar behalve te duur leek mij dit ook niet de manier om zo een 90 kilo proberen kwijt te raken. Zoveel jaar terug had ik al eens het Atkins dieet gedaan, oftewel koolhydraatarm.

Wel heeft die vriendin mij meegenomen naar haar begeleider/coach en mocht ik daar op de weegschaal staan onder het mom dat ik over Cambridge nadacht. Maar koolhydraatarm paste het beste bij mij. En dit leek ook iets wat ik vol kon houden want ik besefte me wel dat dit een meerjarenplan zou worden.

Toen ik eerder eens het Atkins dieet heb gedaan was ik 14 en niet erg creatief met recepten, ook snapte mijn moeder het niet helemaal en at ik elke avond hetzelfde. Toen hield ik het dus niet lang vol.
Maar nu had ik er zin in en was ik vast beraden alles eruit te halen wat erin zat. Ik heb heel het internet afgespeurd naar recepten en genoot van mijn eten. Natuurlijk miste ik wel wat dingen hoor, maar het was het allemaal niet waard om te zondigen. Op vakanties heb ik wel gezondigd en toen ik weer thuiskwam was ik eigenlijk heel blij dat ik weer ‘normaal’ kon eten.

Na een paar maanden was het dieet een levenstijl geworden. Ook ben ik vanaf het begin erbij gaan sporten. Dat is toch echt essentieel, sommige mensen beseffen niet hoeveel spiermassa ze tijdens het afvallen kwijtraken. Ik heb trouwens ook wel nagedacht over iets als een maagbandje hoor, maar na een gesprek met iemand die het had laten doen hoefde ik het absoluut niet meer.

Ze was 1 of 2 jaar al in een traject voordat ze eindelijke geopereerd werd (dat duurde mij dus echt te lang) en ze kon niet meer drinken tijdens het eten, dat wilde ik ook niet hebben. Ook wilde ik zo af en toe nog kunnen schransen, wat mensen die een operatie hebben gehad niet meer kunnen. Alhoewel. wanneer ik nu ‘schrans’ ben ik bijna teleurgesteld dat ik überhaupt niet zoveel meer op kan  (Zo gaf ik mezelf op oud en nieuw de “OK” om lekker oliebollen te eten, maar na 2 oliebollen kon er eigenlijk niets meer bij!)

koosje viel 50 kilo af, 50 kilo afvallen

Ik woon inmiddels een paar maanden op mezelf in Groningen en ik ben bezig met afstuderen. De kilo’s vliegen er niet meer af, maar ik blijf lekker doorgaan.
Ik heb mijn ritme weer te pakken en ik gun mezelf af en toe wat lekkers. Ik ben 52/53 kg kwijt en voel me super. Het zal nog wel even duren voordat de rest eraf is, maar ik voel me al zoveel beter!
Een van de dingen die me geholpen hebben was een blog bijhouden: 90kilominder.blogspot.nl en op een gegeven moment ben ik mijn recepten gaan delen op www.facebook.nl/koosjekooktatkins

En uiteindelijk heb ik ook een hele health community gevonden op instagram.
Ik krijg ook van heel veel mensen berichten dat ik ze inspireer ook wat te gaan doen aan hun gewicht, of dat ze ook zijn begonnen door mij. Ik ben heel erg blij daarmee. Al kan ik maar één persoon inspireren om er wat aan te doen, dan is mijn doel bereikt.

Succes gewenst aan iedereen die nog moet beginnen! 🙂 Hopelijk heb ik jullie weten te inspireren, kunnen jullie mijn verhaal delen op Social Media?

 

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!