Heerlijk hartig olijfbrood recept (Spelt of glutenvrij)
Veel van onze gezonde broodrecepten zijn wat zoetig of moeten juist nog belegd worden. Dit heerlijke hartige olijfbroodrecept is al verrukkelijk op zichzelf staand!
Wat heb je nodig voor dit hartig olijfbrood recept?
- 300 gram amandel- of speltmeel
- 2tl (wijnsteen) bakpoeder
- 3 eieren
- 3 ansjovis filets (ook te vervangen door kruidenzout)
- 80ml goede olijfolie
- 300 ml karnemelk (te vervangen door zure melk/yoghurt naar keuze)
- 100 gram groen of zwarte olijven
- 75 gram walnoten
- 100 gram feta, geiten- of andere kaas
- 50 gram platte peterselie en rozemarijn
- Grof gemalen peper en Himalaya zout
- Naar smaak half gedroogde tomaatjes, gebakken ui of bv prei
TIP: door ansjovis in melk te leggen haal je de ziltige sterke zout smaak weg
Hoe maak je dit gezonde olijfbrood?
Meng alle ‘natte’ ingrediënten en alle ‘droge’ ingrediënten. Meng het bakpoeder goed door het meel. Snijd de garnituren wat grof en meng ze door elkaar. Als je er ui, prei, paprika of courgette door wilt doen bak dit even zodat het vocht eruit is anders wordt je brood te nat.]
Meng alle ingrediënten nu samen, vet je (siliconen) springvorm in met (kokos)olie en giet het mengsel erin. Zet het olijvenbrood in een voorverwarmde oven op 180 graden en bak dit gedurende 25 à 30 minuten goudbruin. Ook voor dit product geldt als je vork na het inprikken droog is dan is het brood gaar.
Serveer op een mooie broodplank met bv huisgemaakte- basilicum/amandel pesto of paprika chutney!
Liefs en geniet! Pien
Zo een lekker recept!