Groene groenten risotto recept (zuivelvrij)

Risotto wordt niet echt beschouwd als gezond omdat risotto vaak vol zit met boter, kaas, witte rijst, wijn, zuivel en e-nummers. Dit gezonde risotto recept is anders en je kunt kiezen tussen een beetje gezond of heel gezond;)

Omdat ik deze week met een hele groep deelnemers aan het detoxen ben post ik vegetarische, suikervrije, glutenvrije en zuivelvrije recepten online. Je kunt bij dit recept zelf kiezen of je voor de witte arborio of de gezondere bruine basmati rijst gaat. Bij basmati rijst moet je wel zeker 50 minuten uit trekken qua tijd omdat deze rijst veel vaster is. Omdat we geen vlees, kaas, wijn en suiker kunnen gebruiken nemen we extra veel uitjes en knoflook. Ik heb het gegeten en voor een vegetarische risotto zonder kaas, suiker etc. is dit echt een heerlijke variant.

Deze risotto is ook lekker om te bewaren voor de volgende dag en eventueel met een gepocheerd eitje erbij te eten.

Wat heb je nodig voor dit risotto recept? (2-3 personen)

  • 200 g bruine basmati of witte arborio rijst
  • 2 grote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • Flinke scheut witte wijnazijn
  • Saffraan draadjes
  • 2 Biologische runderbouillionblokjes  (gistvrij)
  • 300 g broccoli
  • Sugar snaps (pakje)
  • Gedroogde tijm
  • 1 citroen
  • Verse peterselie
  • Verse bieslook
  • Keltisch zout, zwarte peper

Risotto recept, zo maak je het:

  1. Zet een pan om met 0,8 liter water en doe hier 1 en  3/4e runderbouillionblokje in. Voeg ook een paar draadjes saffraan toe.
  2. Smelt een eetlepel kokosolie in de pan, snipper de twee uien en de knoflook en fruit ze even. Voeg dan de rijst toe en roer een paar keer door tot de rijst glanst. Wanneer dit gebeurt kun je een goede scheut witte wijnazijn toevoegen en daarbij meteen een stuk of 8 sprietjes bieslook (in kleine stukjes geknipt) en wat verse peterselie.
  3. Voeg na stap 2 meteen de eerste soeplepel bouillon toe aan de rijst. Roer door en laat de rijst het vocht op nemen. Als de bovenste rijst droog komt te staan kun je elke keer een beetje bouillon erbij gieten en roeren.
  4. Ondertussen kook je de broccoli in een pan met een beetje Keltisch zout. (10 min). Als deze klaar is schep je de broccoli uit de pan en roer je deze door de rijst. In het kookvocht van de broccoli kun je nu de sugar snaps 8 minuten koken. Voeg aan de rijst met broccoli ook het sap van een kwart citroen toe en een beetje gedroogde tijm.
  5. Giet bouillon bij de rijst tot dat deze helemaal zacht en smeuïg is. (Bruine basmati rijst wordt nooit helemaal zacht).
  6. Voeg zwarte peper en Keltisch zout toe naar smaak.