Gezonde Nasi Goreng recept: Nasi Goreng a la Floraa

Nasi eet ik al van kleins af aan, alleen de laatste jaren is dit er niet van gekomen. Ik denk simpelweg omdat ik minder met pakjes en zakjes ben gaan koken en nasi nooit in me op is gekomen. Het was dus tijd om een gezond nasi recept te maken dat suikervrij, e-nummervrij en vegetarisch gegeten kan worden. Vroeger werd nasi gemaakt met alle overgebleven groenten en de smaak varieerde meestal. Door de jaren heen is de bekende ‘Nasi Goreng’ ontstaan. Deze nasi kun je nog steeds maken met diverse groenten maar de kruiden die gebruikt worden zijn vaak hetzelfde. Dit Nasi Goreng recept kun je eten zoals hieronder is beschreven, maar je kunt er natuurlijk ook kipstukjes doorheen bakken. Je voegt de kip dan toe in stap 3. Het allergrootste verschil tussen dit recept en de nasi van bijvoorbeeld Conimex, is dat Conimex voornamelijk uit suiker en e-nummers bestaat en er in dit recept alleen echte kruiden gebruikt worden. 

Kruidenmixen voor Nasi Goreng koop je bij de toko (check goed de verpakking op suikers) of bestel je online bij kruidenwebshops. Ook Ekoplaza heeft een kruidenmix voor Nasi Goreng te koop van Beltane, maar deze bevat helaas veel suiker (maltodextrine). Ik maakte dit recept voor 3 personen zodat ik de volgende dag vast een goede lunch heb.

Wat heb je nodig voor dit Nasi Goreng recept? (3 personen)gezonde nasi recept nasi goreng nasi gezond

 • 3 lente-uitjes
 • 1/2e rode peper (zaadjes verwijderen)
 • 1 groot knoflookteentje of 2 kleine
 • 1/2e spitskool (neem de buitenste delen, gooi het hart weg)(300gram)
 • 2 middelgrote wortels
 • 1 prei
 • 200 gram basmati of zilvervliesrijst
 • Kokosolie
 • 4 eieren
 • 1 el Nasi Goreng kruiden (of zelf maken)
 • Sojasaus
 • Keltisch zout, zwarte peper
 • Chilipoeder/cayennepeper
 • (sambal, ketjap of chilipasta)

Hoe maak je dit nasi recept?

 1. Uitgaande van biologische rijst zal deze zo’n 30-45 minuten moeten koken. Start in dit geval met het koken van de rijst.
 2. Smelt een eetlepel kokosolie in een wokpan en voeg een halve eetlepel Nasi Goreng kruiden toe. Snijd ondertussen de lente-ui en knoflook in kleine stukjes en voeg deze toe wanneer je de kruiden sterker begint te ruiken. Laat 5 minuten fruiten en snijd ondertussen de rode peper in stukjes. Voeg ook deze toe.
 3. Verwijder de witte onderkant en het uiteinde van de bladeren van de prei en snijd in ringen. Snijd ook alvast de wortels in stukjes en snijd het buitenste deel (de helft in gewicht) van de spitskool in kleine stukken. Voeg deze toe aan de ui en knoflook en bak 10 minuten mee. Kook 50 ml water en voeg dan samen met dit kokende water nog een halve eetlepel kruiden toe. Proef even een stukje groente om te kijken hoe de smaak is, sommige kruidenmixen zijn namelijk sterker dan de andere. Als je tegen pittig eten kunt, dan kun je nu ook wat sambal of chilipoeder toevoegen.
 4. Als de rijst klaar is giet je deze af en voeg je deze toe aan de wokpan. Nu voeg je wat Keltisch zout, cayennepeper/chilipoeder en zwarte peper toe. Tik twee eitjes kapot op de rand van de pan en roer door het geheel. Voeg ook een klein beetje sojasaus toe. Zet het vuur even wat hoger zodat de eitjes goed tussen de rijst kunnen stollen. Blijf de rijst omscheppen zodat deze goed bakt maar niet verbrandt. Dit duurt ongeveer 3 minuten. De nasi is nu klaar.
 5. Bak per persoon één eitje in een koekenpan en serveer deze bij de nasi. Voeg nog wat sambal, chili, zout of peper toe naar smaak.
 6. Om het recept nog lekkerder te maken, kun je tijdens stap 2 en 4 een klein beetje ketjap toevoegen. Dit zorgt voor een typische nasi smaak. (Let op: ketjap bevat suiker, ik neem altijd de biologische variant van Yakso)

Smakelijk!

Vind je dit een leuk koolhydraatarm recept? Deel het dan met je vrienden via onderstaande knoppen! 🙂 nasi goreng rececpt nasi gezond

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!