Gezonde muffins: Floraa’s chocolade muffins recept

Feestje? Babyshower? Avondje met vriendinnen? Jezelf elke dag belonen? Dat mag hoor, met deze gezonde chocolade muffins! Cacao geeft ons energie, maakt ons vrolijk, is goed voor onze bloedvaten, libido en nog veel meer. Repen chocolade eten is natuurlijk niet de beste manier om cacao te nuttigen maar er zijn genoeg heerlijke chocolade alternatieven die wel gezond zijn zoals dit recept. Koop een paar gezellige bakvormpjes of herbruikbare cupcake vormpjes en ga aan de slag.

Wat heb je nodig om gezonde chocolade muffins te maken?

 • Genoeg vormpjes en een grote bakplaat
 • Krachtige blender of staafmixer
 • Handje cashewnoten
 • 300 gram dadels
 • 125 gram amandelmeel
 • 150 gram courgette
 • 60-75 gram cacao
 • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
 • 2 eieren
 • 250 gram kokosolie. (Ontgeurd kan ook als je geen kokos wil proeven).
 • Zo veel mogelijk verschillende pitjes (Pompoenpitjes, hennepzaadjes, chia zaadjes, zonnebloempitten), amandelvlokken (rasp), goji besjes, rauwe cacao nibs e.d. naar keuze.

Hoe maak je deze gezonde cupcakes?

 1. Gooi het handje cashewnoten in de blender en blend tot dat het kleinere stukjes zijn. Haal de stukjes cashewnoot uit de blender en zet apart om in stap 3 weer toe te voegen.
 2. Verwarm de kokosolie op in een pannetje tot dat deze gesmolten is en een beetje warm is. Giet dan over in een blender en voeg daaraan ook de twee eieren toe. Snijd de dadels in kleinere stukjes en voeg deze ook toe aan de olie. Blend goed fijn en giet over in een grote bak/kom.
 3. Verwijder de schil van de courgette en rasp deze tot dat je 150 gram geraspte courgette hebt. Voeg deze samen met het wijnsteenbakpoeder en de cashewnootjes toe aan de mix.
 4. Start met roeren en voeg beetje bij beetje amandelmeel en cacao toe.
 5. In je pannetje zit vast nog een heel klein beetje kokosolie. Smeer met je handen of een kwastje de vormpjes licht in met deze olie. Bij papieren vormpjes hoeft dat niet.
 6. Vul met een lepel de vormpjes met het mengsel, het mengsel is redelijk dik maar je krijgt hier vanzelf handigheid in. Verwarm terwijl je dit aan het doen bent de oven alvast voor op 175 graden.
 7. Je kunt kiezen of je de pitjes, amandelschaafsels en rauwe cacao nibs al meteen over de muffins / cupcakes strooit of deze zachtjes in de muffins drukt nadat ze uit de oven komen. De 2e optie is gezonder, de 1e optie maakt een mooier resultaat. Gedroogd fruit kun je sowieso niet van te voren over de muffins strooien omdat dit gemakkelijk verbrandt. Ik heb de pitjes en het amandelschaafsel over de cupcakes gestrooid voordat ze de oven in gingen en toen ze uit de oven kwamen heb ik daarop nog wat cacao nibs en goji bessen gestrooid en licht in de muffins gedrukt.
 8. 30 minuutjes in de oven.

Hopelijk vind jij ze net zo lekker als ik. Deel dit met je vrienden als je dit een leuk recept vindt. Je zou me daar zeker mee helpen!