Warmlopend chocoladetaartje – Moulleux Au Chocolat recept

Bereid je voor op de gezondere variant van de Moelleux Au Chocolat, nog lekkerder dan het originele recept! Moelleux Au Chocolat is mijn favoriete gerecht en dus een van mijn zwaktepunten als het aan komt op gezonder eten. Dit bekende en ontzettend lekkere chocolade taartje, waar de gesmolten warme chocolade nog uit komt gelopen wanneer je het eet, staat bij menig restaurant op de kaart. Als je wel eens in Frankrijk op vakantie bent geweest zul je dit dessert ongetwijfeld besteld hebben. Het standaard Moelleux Au Chocolat recept is niet moeilijk om thuis te maken. Een warmlopend chocolade taartje recept en de ingrediënten daarvan zijn zo samengesteld dat het chocoladetaartje van buiten knapperig is en van binnen nog zacht. De kunst is telkens weer om het taartje van binnen wel warm te krijgen maar niet te ver door te bakken. 

Het basis ingrediënt van Moelleux Au Chocolat is natuurlijk suiker. Daar haak ik eigenlijk al af als het om ‘thuis bakken’ gaat. Ik hou ontzettend van Horeca en gezelligheid en als ik suiker eet, dan doe ik het daar omdat er vaak geen andere opties zijn. Thuis kook ik liever gezond en bak ik snacks op basis van suikervrije en glutenvrije ingrediënten zoals amandelmeel, dadels, havermout, biologische honing etc. Een warmlopend chocoladetaartje recept zonder suiker is geen warmlopend chocoladetaartje meer zoals ik dat graag zou proeven.

Vandaar dat ik in dit recept heb gekozen om rietsuiker te vervangen door palmsuiker of kokosbloesemsuiker. Beide ‘suikers’ zijn onbewerkte natuurproducten en worden ook wel ‘trage’ suikers genoemd. In tegenstelling tot rietsuiker worden ze langzamer door het lichaam opgenomen en veroorzaken ze op die manier een minder stijgende bloedsuikerspiegel. Door, als je toch met suiker gaat bakken te kiezen voor deze suikervormen, zul je jouw lichaam minder belasten.

De insulinepiek die je gewend bent van normale suikers kost het lichaam veel energie en maakt ons langzaam resistent voor insuline. Hierdoor komen we in gewicht aan en ontstaan ook andere klachten zoals hormonale disbalansen. Ook palmsuiker en kokosbloesensuiker eet je liever met mate. Vandaar dat ik dit ook een ‘gezondere’ variant noem en geen ‘gezonde’ variant van het chocolate moelleux recept.

Om het lichaam een handje te helpen bij het constant houden van de bloedsuikerspiegel slik ik zelf dagelijks een ondersteunend kruidensupplement met kurkuma, kaneel en andere kruiden die ondersteunen bij het laag houden van het bloedsuikerlevel, juist tijdens en na het eten van ‘zoet’.

Ik wilde het standaard Moelleux Au Chocolat recept met jullie delen en dan de suiker vervangen. Toen kwam ik in het Elle Eten magazine een recept tegen dat net iets anders is dan het standaardrecept en ik heb deze variant dus als basis gebruikt en hier en daar wat aangepast. Zo is Nutella bijvoorbeeld vervangen door notenpasta. Bekijk snel het recept voor vier warmlopende chocoladetaartjes. Ze zijn (vooral met palmsuiker), nog lekkerder dan met rietsuiker, dat beloof ik!

Gezondere Moelleux Au Chocolat recept – Warmlopend chocoladetaartje recept

Ingrediënten voor 4 warmlopende chocoladetaartjes:

 • 200g pure biologische chocolade van goede kwaliteit (meer dan 60% cacao)
 • 100g palmsuiker of kokosbloesemsuiker
 • 3 eieren
 • 60 gram grasboter of biologische roomboter
 • 2 eetlepels cashew pasta of andere pure notenpasta.
 • (evt. een staafmixer of garde om het eiwit op te kloppen)

Hoe maak je dit gezondere Moelleux Au Chocolat recept:

 1. Verhit de oven op 200 graden. Vet alvast 4 vormpjes in met een beetje grasboter/roomboter. Ik heb zelf geen speciale soufflévormpjes of ramekins thuis en heb dus andere bakjes gepakt. Dit maakt geen verschil voor het eindresultaat. Als je kleine vormpjes voor muffins gebruikt dan kun je van dit beslag 5-6 chocoladetaartjes maken. Kies dan wel voor siliconen vormpjes want papieren vormpjes bieden niet genoeg steun voor het ‘natte’ beslag. Houd dan een iets kortere baktijd aan omdat de taartjes wat kleiner zijn.
 2. Breek de chocolade en laat in een pannetje smelten op laag vuur. Schud af en toe het pannetje zodat stukjes in de gesmolten massa kunnen zakken.
 3. Doe de suiker in een kom of kleine keukenmachine. (ik heb alles in een kom gemixt omdat mijn keukenmachine te groot is). Spilts de eieren en voeg de eierdooiers toe aan de suiker. Mix of roel het geheel goed door. Het eiwit bewaar je in een ander (vetvrij) kommetje.
 4. Klop je eiwitten tot een stevig schuim met een garde. Dit is best wel een werkje en een staafmixer kan je hierbij helpen. Zet de staafmixer op de hoogste stand.
 5. Zet het vuur uit. Roer de boter door de chocolade in de pan tot dat deze gesmolten is. Wacht tot het pannetje en de chocolade niet meer te warm zijn voor het ei, want dan gaat het ei stollen. Dit afkoelen gaat vrij snel. Roer nu eerst twee eetlepels notenpasta door de chocolade. Vervolgens voeg je ook het suiker en eigeel mengsel toe en roer even kort door.
 6. Wanneer het een egaal mengsel is voeg je het luchtige eiwitmengsel toe en roer je dit heel kort door met een metalen lepel. Enkel tot dat je geen witte strepen van het eiwitmengsel meer ziet.
 7. Verdeel nu direct het mengsel over de soufflévormpjes en zet ze in de oven voor +/- 15 minuten. De bovenkant hoort hard te zijn en als je er op duwt met je vinger mag het wat wiebelig aanvoelen. Hoe langer je ze in de over zet, hoe minder zachte chocolade er in de binnenkant overblijft. Je kunt er na 15 minuten eentje uithalen om te testen. Als ze nog te zacht zijn mogen ze nog even terug.

Deze Moelleux Au Chocolat is vrij machtig en houd er rekening mee dat je er maar één per persoon tegelijk op kunt. Je kunt ze prima bewaren voor de volgende dag. Na een dag krijgen ze wat meer de structuur van een brownie. Je kunt ze dan ook in stukjes toevoegen aan een beetje biologische kwark met extra pitjes, havermout, olie e.d.

Ik ben natuurlijk heel erg benieuwd wat jullie van dit taartje vinden!
gezonde Moelleux Au Chocolat recept psd