Gewokte boerenkool met biefreepjes Paleo recept

Jarenlang aten wij boerenkool alleen als stamppot. Tja, en dan ga je Paleo eten…. Een boerenkoolstamp zonder aardappels is een beetje als een boerenkool zonder stamp. Gelukkig blijkt boerenkool nog heel veel meer mogelijkheden te hebben. Denk aan boerenkoolchips (mjamjamjam), salade van boerenkool, in een sapje of smoothie, gewokt.

Boerenkool is helemaal hot and trending at the moment. Niet alleen in Nederland maar bijvoorbeeld ook in Amerika. Daar noemen ze het Kale; niet zijnde een hoofd zonder haar. Hoewel de link naar een kaal hoofd zo gelegd is. In Engeland heet het bijvoorbeeld Curly Kale, hahaha kale krullenbol.

Een superfood wordt het de laatste maanden ook genoemd. Terecht! Het is namelijk mega-gezond. Boerenkool zit vol vitamines (K, A en C), mineralen (kalium, calcium, ijzer, magnesium, fosfor) en anti-oxidanten. Deze laatste zijn met name belangrijk om voldoende van binnen te krijgen. Ze beschermen je cellen tegen vrije radicalen en verkleinen daarmee de kans op bijvoorbeeld verschillende soorten kanker. Lees eens in dit artikel welke soort sla het gezondst is!

In het kader van een gezonde en makkelijk te bereiden maaltijd stond er van de week bij ons gewokte boerenkool met biefreepjes op het menu. Mijn 2 kinderen zijn niet zo’n heel grote eters, dus dit was voldoende voor 4 personen.

Wat heb je nodig voor dit Paleo recept met boerenkool?

 • 350 gr. bieflapjes (of biefstuk), in reepjes
 • 500 gr. verse boerenkool, gewassen en grof gesneden
 • 2 uien, gesnipperd

Ingrediënten voor de vleesmarinade:

 • 2 el coconut aminos
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 1 rood pepertje, fijngesneden
 • 1 tl kurkuma
 • snuf peper

Hoe maak je Paleo boerenkool met bief?

 1. Meng de ingrediënten voor de marinade, snij de bieflappen in reepjes en laat het vlees een uurtje (langer mag) marineren in de koelkast.
 2. Was en snij de boerenkool en snipper de uien.
 3. Fruit de uien in kokosolie, voeg de bieflapjes toe en wok op hoog vuur kort mee. Kort!! Anders wordt het een taaie schoenzool en dat is niet lekker geloof me.
 4. (Kook in de tussentijd eventuele noodles/bloemkoolcouscous naar keuze)
 5. Voeg de boerenkool toe aan de wokpan, omscheppen en laten slinken.
 6. Voeg evt. nog wat zout naar smaak toe.

Wij aten er boekweit-zoete aardappelnoodles bij, maar een couscous van bloemkool is een goed alternatief.

Eet smakelijk!

Angelique van Buuren / Paleolique