Gepofte zoete aardappel recept met zalm

Dit heerlijke recept hoort in het rijtje met detox recepten thuis. Zoete aardappel of zoete bataat is razend populair omdat het veel voedingsstoffen bevat en eigenlijk in de categorie wortels wordt geplaatst, niet in de aardappelen. Zoete aardappel kun je op vele verschillende manieren bereiden en is op zichzelf staand ook al heel erg lekker. Het gepofte zoete aardappel recept dat ik vandaag met jullie ga delen is glutenvrij, vegetarisch, zuivelvrij en suikervrij. 

Wat heb je nodig voor de gepofte zoete aardappel? 2 personen

  • 2 zoete aardappelen, middelmatige grootte. Of twee grote als je een beetje voor de volgende dag wilt bewaren.
  • Groene olijven of een beetje olijventapenade (het liefst bio)
  • 4 lente uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tomaten
  • Een scheut tomatensaus. Bio uit pot of zelfgemaakt.
  • Peterselie (vers)
  • Rode peper (pitjes verwijderen)
  • Bieslook (vers)
  • Gedroogde tijm
  • 200 gram zalm. (Gerookte plakken of een filetje naar smaak) (Altijd biologisch of met MSC logo)
  • Keltisch zeezout en zwarte peper
  • Citroen

Hoe maak je het?

  1. gepofte zoete aardapel recept met zalmWas de aardappelen goed en smeer er wat Keltisch zeezout over uit. Pak ze in zilverfolie in en prik dan met een satéprikker gaatjes door de folie en zoete aardappel heen. Leg 60 minuten in de oven op 175 graden. Als je echt grote aardappelen hebt is 70 minuten beter.
  2. Je snijdt de lente uitjes, rode peper, tomaatjes en knoflook in stukjes en bakt deze vast in wat kokosolie. Voeg wat bieslook, tijm en peterselie toe. Knijp een kwart citroen uit over het mengsel. Scheutje tomatensaus erbij en tot slot wat olijfjes, zwarte peper en Keltisch zout.
  3. Als je de zalm wilt bakken, strooi dan alvast wat Keltisch zout, gedroogde tijm en bieslook in de pan met een mini beetje kokosolie. Begin hier pas mee wanneer de aardappel bijna klaar is.
  4. Haal de aardappel uit de oven, verwijder de folie en leg op een bord. Leg de zalm ernaast en besprenkel beide met de saus en eventueel nog een beetje citroensap.

Het is lekker om de zalm, gepofte zoete aardappelen en saus in combinatie te eten. Ook lekker om te bewaren in de koelkast voor de volgende dag om koud te eten als salade. Mijn vriend at rauwe gerookte zalm zoals hieronder te zien is, ikzelf heb de zalm even gebakken met tijm en zout zoals op de bovenstaande foto.

Smakelijk!