Erg gezond prei- mosterdsoep recept met bio gehaktballen!

Voor mensen die stoeien met minder brood eten is het ideaal om een voorraadje soep in huis te hebben. Wel gezonde soep natuurlijk zonder al te veel zuivel en brood erdoorheen. Deze mosterdsoep met lekker veel prei en gehaktballen is glutenvrij en bevat geen suiker. Crème fraiche is achterwege gelaten en vervangen door een klontje grasboter. Om dit mosterdsoep recept nog beter te maken zijn de aardappelen vervangen door zoete aardappel en is er extra veel kurkuma toegevoegd.

Prei- mosterdsoep recept voor 6 koppen, dit heb je nodig:

  • 1 kilo prei (ong. 3 stuks)gezonde prei mosterdsoep gezond
  • 2 grote of 4 kleinere zoete aardappels (+/- 550 gram)
  • 1 EL geelwortel/ kurkuma
  • 6 lente uien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 liter water
  • 4 blokjes kippenbouillon (bio of in ieder geval gistvrij)
  • 200 g rundergehakt of 2 tartaartjes (bio).
  • Grove mosterd
  • Fijne mosterd
  • Gedroogde peterselie, zwarte peper en Keltisch zeezout.
  • Grasboter
  • Staafmixer

Hoe maak je gezonde prei- mosterdsoep?

  1. Verhit een klontje boter in een soeppan. Snijd de lente uitjes (onderste witte deel en bovenste groene deel verwijderen) en het teentje knoflook in stukjes en fruit even in de pan.
  2. Neem telkens 1 prei, verwijder het buitenste blad, 10 cm van de witte onderkant en het meest groene deel van de bladeren. Het middelste deel van elke prei snijd je in ringen en voeg je toe aan de pan. Voeg nu ook alvast twee eetlepels grove mosterd toe en een flinke scheut gedroogde peterselie. Warm even op en roer door tot dat de prei zachter wordt. Dit duurt ongeveer 5 minuutjes.
  3. Breng alvast het water aan de kook en verwijder ondertussen de schil van de zoete aardappelen met een schiller en snijd ook deze in stukjes. Voeg de zoete aardappel toe aan de pan samen met het kokende water en 4 kippenbouillonblokjes. Laat 15 minuten goed koken.
  4. Terwijl de soep kookt kneed je wat fijne mosterd, zout, peper en peterselie door de tartaartjes of gehakt en hiervan rol je balletjes. Bak deze apart in een pannetje in de grasboter. Voeg de ballen nog niet toe aan de soep.
  5. Als de aardappelen 15 min. meegekookt hebben kan de staafmixer in de pan. Goed mixen, ongeveer 2 minuutjes. Hierna kun je de ballen toevoegen  samen met nog 2 eetlepels zachte, fijne mosterd. Even door roeren en wat zwarte peper en Keltisch zout naar smaak toevoegen. Even laten staan voor meer smaak.
  6. Voeg bij het serveren nog een beetje peterselie, zwarte peper en een klein beetje grasboter toe om de soep romig te maken.

Smakelijk! Maak altijd een beetje extra soep om in te vriezen. Telkens als je geen brood wilt eten kun je dan deze vullende soep uit de vriezer halen.

Goed recept? Help mij dan om recepten te blijven posten en deel dit recept met je vrienden!

 

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!