Waarom eieren gezond zijn!

Zondag is het Pasen en dat betekent eitjes, eitjes en nog eens eitjes. Witte eieren, bruine eieren, hard gekookte eieren, zachtgekookte eieren, chocolade eieren, beschilderde eieren, eieren met stickers, precies zoals jij dat wilt. Maar waarom krijgen eieren alleen zoveel aandacht met Pasen? En zijn eieren gezond?

Jaren geleden zijn we bang gemaakt voor eieren. Veel mensen eten nog maar één of twee eieren per week. Wij weten wel beter en maken er elke dag een paasfeest van. Er wordt gezegd dat eieren slecht zijn voor je cholesterol en dat je er dik van wordt. Beide zijn al lang achterhaald en het tegendeel is bewezen. Een eitje mag elke dag en is super gezond! In dit artikel vind je alles over de gezondheidsvoordelen van eieren.

Alle voordelen van een eitje op een rij:

 • Eieren reguleren je hongergevoel doordat de dooiers heel hoog scoren in het aantal microvoedingsstoffen per calorie. Hierdoor krijg je minder snel honger gedurende de dag.
 • Eieren zijn rijk aan gezonde vetten die er voor zorgen dat onze verbrandingshormonen goed hun werk kunnen doen. Vetverbranding wordt hierdoor gestimuleerd.
 • Wie één keer per dag zijn brood vervangt door eieren zal afvallen. Eieren geven langer een vol gevoel en zijn glutenvrij waardoor ze je darmen minder belasten.
 • Eidooiers hebben bewezen een positief effect te hebben op het goede HDL cholesterol dat als bandenplak werkt tegen beschadigingen in je bloedvaten. Ondertussen verhoogt zowel eigeel als eiwit het slechte LDL cholesterol niet.
 • Eieren zitten boordevol vitamine A, B, C, D, E en K en bevatten maar liefst 6 gram eiwit per ei.
 • Door de hoge aanwezigheid van zwavel en vitamine B12 hebben eieren een positief effect op je huid, haar en nagels.
 • Eieren zijn rijk aan Omega 3 dat vrijwel iedereen tekort komt. Omega 3 zorgt voor een goede hersenfunctie, gaat veroudering en ontstekingen tegen en ondersteunt onze hartfunctie.
 • Eieren worden in verband gebracht met het voorkomen van oogproblemen zoals staar.
 • Eieren bevatten tryptofaan en tyrosine. Tryptofaan is een voorloper van serotonine, het stofje dat je humeur verbetert. Vervolgens wordt dit weer omgezet in melatonine en bevordert dat je slaap.
 • Het eten van zes eieren per week heeft aangetoond de kans op borstkanker met 44% te verlagen.
 • Eieren verlagen de bloeddruk.
 • Het stofje choline in eieren vermindert problemen aan hart- en bloedvaten. Daarnaast werkt het een gezonde hersenfunctie in de hand en is het stofje noodzakelijk voor zwangere vrouwen voor een goede hersenontwikkeling bij de baby.
 • Eieren kun je op allerlei manieren eten. Gekookt, gebakken, als omelet, door de pasta, nasi, door salades en meer.

Biologische eieren

Eieren uit legbatterijen en eieren van scharrelkippen hebben een lagere voedingswaarde door hun slechte variatie aan voer. Zo krijgen ze maïs te eten dat ervoor zorgt dat de eierdooier in verhouding met biologische eieren meer Omega 6 bevat in verhouding tot Omega 3.

Van Omega 6 krijgen de meeste mensen veel te veel binnen en dit veroorzaakt ontstekingsgevoeligheid. Biologische eieren zijn niet zo duur en zo rijk aan voedingsstoffen dat daar maar weinig voedingsmiddelen tegenop kunnen. Je koopt ze bij je eigen supermarkt, de natuurwinkel en natuurlijk bij de boer.

Biologische eieren bevatten meer dioxines dan niet biologische eieren. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat bij biologische eieren de snavel van de kip niet wordt afgeknipt en deze dioxines uit de grond pikt. De dioxideniveaus zijn echter zo laag dat er geen gevolgen zijn waargenomen bij mensen die wekelijks zeven eieren eten. Voor kindjes tot zes jaar kun je zonder risico’s een paar eitjes per week koken.

Dioxines zijn zeker geen reden om  ‘niet biologische’ eieren te gaan eten aangezien deze weer veel andere nadelen met zich mee brengen en lang niet zo voedzaam zijn. Elke dag een ei is een echte ‘Happy Healthy’ toevoeging aan jouw leefstijl.

 

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!