Een ‘diastase’ van de buikspieren, wat is dat? Tips?

Een tijdje terug vertelde een vriendin me dat haar zus een diastase heeft. Ik zei een dias-wattes? Voor diegenen die dat ook hebben, even kort een uitleg:

Diastase van de buikspieren is een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. De rechte buikspieren wijken iets uiteen door de rek en onder invloed van zwangerschapshormonen. Hierdoor ontstaat er een ruimte van ongeveer 2 tot 2,5 cm. Dit zal na de bevalling weer herstellen tot de normale 1 cm. Echter, wanneer de buikspieren verder uiteen wijken kan er een breukje ontstaan in het onderliggende peesblad.

Hoe herken je een diastase?
Ga op de rug liggen met opgetrokken knieën. Zet je vingers van beide handen onder elkaar op het peesblad, in het gebied net boven je navel. Til je hoofd en schouders op waardoor je buikspieren spannen, beweeg met je vingers een heel klein beetje van links naar rechts en voel de randen van je buikspieren en daartussen hoe breed het kuiltje van het peesblad is.

Wanneer er een scheurtje zit voel je dat de ruimte breder is dan 2,5 cm en verder doorloopt tot onder de navel en voel je het zachte weefsel van de onderliggende laag uitpuilen.

Heb je een ernstige diastase dan heb je vaak een (erg) bolle buik en rugklachten. De scheur in het peesblad is alleen operatief te herstellen met een buikwandcorrectie en helaas niet met buikspieroefeningen. Dit noemen ze het reven van de buiken, waarbij de losse delen van het peesblad weer aan elkaar worden gehecht en er een stukje vel wordt weggehaald. Een buikwandcorrectie kan bekkenklachten en rugklachten verminderen en kan ondanks de hoge kosten (deze worden niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar) een mooi resultaat opleveren.

De reden dat ik zo geïnteresseerd was, is dat ik mezelf herkende in dit verhaal. Ik train al jaren minimaal 3 maal in de week; hardlopen, krachttraining, HIIT, kickboksen, noem maar op, maar verbaasde me altijd over het feit dat ik (gelukkig een kleine) bolling bleef houden. Buiten het feit dat ik het best leuk zou vinden dat mijn buik weer super strak zou zijn, was ik toch ook wel benieuwd of een verwaarloosde diastase (mijn jongste is nu 10 jaar) problemen voor de toekomst zouden kunnen opleveren. Na een bezoekje aan de fysio, die vervolgens het hele team opgetrommeld heeft, omdat ze het ook niet weten (?!) kreeg ik als antwoord dat er middels trainen inderdaad niks aan te doen is en dat de enige oplossing een buikwandcorrectie is. Omdat ik deze niet kan betalen, gaat dit dus niet gebeuren, maar ben me wel verder aan het verdiepen in wat ik er zelf aan kan doen. Want verzakkingen, rugklachten, rondslingerende ingewanden wil ik in de toekomst toch liever niet.

Wat me enorm verbaasd heeft is dat de medici hier zo weinig over weten. Na de geboorte van mijn tweede heb ik een navelbreuk gehad, wat bijna altijd (zo blijkt) samenhangt met een diastase. Ik ben hier zelfs aan geopereerd en niemand die de diastase opgemerkt heeft. Gelukkig weet ik het nu en kan ik me gaan richten op verbetering.

Wie herkent zichzelf in dit verhaal of kent mensen met een diastase en heeft tips op het gebied van trainen, yoga, pilates of wat dan ook? Ik hoor het graag in een reactie.

blank
Susan

Susan is mama van drie en geeft voorlichting op sportclubs over voeding en beweging. Sinds kort geeft ze ook kookworkshops voor kinderen en ouders. Klik hier voor haar persoonlijke pagina!