Deze ademhalingstechniek bij stressklachten, bevallen en afvallen.

Niemand ontkomt in deze moderne wereld meer aan het fenomeen: ‘stress’. Één op de drie mensen lijdt op dit moment aan een vorm van Burn-out of overspannenheid en bijna iedereen toont onbewust kenmerken van stress zoals versnelde ademhaling, hoge bloeddruk, slapeloosheid, vermoeidheid, verstopping en hoofdpijn.

Stress (ook wanneer er geen duidelijke klachten zijn) is een grote boosdoener voor ons lichaam. Het versnelt onze veroudering direct en maakt ons op lange termijn dik en ziek. De oorzaak hiervan is dat zelfs lichte vormen van stress je ademhaling, hormoonhuishouding, hartslag en stofwisseling uit balans brengen. Omdat je lichaam hierdoor minder voedingsstoffen op kan nemen raak je nog verder van huis.

Zoals stress je ademhaling beïnvloed, kun je andersom ook met je ademhaling je stressniveau beïnvloeden. Het mooie van ademhalingsoefeningen is dat deze niet alleen je stressniveau beïnvloeden maar ook een positief effect hebben op je algehele gezondheid.

Door met een speciale techniek adem te halen gaat je hart constant kloppen. Bij een onregelmatige ademhaling en/of stress klopt je hart niet coherent zoals hieronder op de foto. Hartcoherentie is de sleutel tot ontstressen en ontspanning. Je hart staat rechtstreeks in verbinding met je hersenen en wanneer je hart constant klopt zul je ook je hersengolven verlagen. Dit laatste gebeurt ook bij mediteren. Meditatie is vaak gericht op het verlagen van de hersengolven, hierdoor wordt je hartslag constanter, je ademhaling regelmatiger en langzamer en ga zo maar door. Dit alles heeft weer een positieve invloed op je hormonen en weerstand. 

hartcoherentie

Uit bovenstaand verhaal wordt al duidelijk dat je ademhaling, hartslag en hersenen rechtstreeks met elkaar in verbinding staan. Wat nou als ik jullie vertel dat je door 5 minuten de juiste ademhalingstechniek uit te voeren, stresshormoon direct omlaag gaat? Het is bewezen en de ademhaling zorgt er zelfs voor dat dit stresshormoon nog uren lang laag blijft.

Deze ademhaling wordt in de praktijk zelfs toegepast om trauma’s bij mensen te neutraliseren. Dit gebeurt als volgt: 5 minuten ademen, hierdoor is kunstmatig de hartslag constant en de hersenen op rust stand. Er wordt letterlijk een connectie gemaakt met het emotionele brein op dit moment, net zoals bij meditatie. Vervolgens wordt het trauma naar voren gehaald. Je neemt een beeld, geluid of gedachte erbij maar blijft volgens de techniek ademen. Normaal gesproken wordt de emotie met stressvol geassocieerd en zal de hartslag stijgen en wordt er stresshormoon aangemaakt. Door de ademhalingstechniek is dit niet het geval en op deze manier wordt de emotie of het trauma geneutraliseerd.

De juiste ademhaling kan ook worden ingezet bij angst voor bevallen, fobieën, faalangst, leerproblemen bij kinderen en nog veel meer. De methode is oorspronkelijk een veelgebruikte methode bij managers van grote internationals, politiekorpsen en ambulancepersoneel om stress weg te nemen en kent ook vele toepassingen zoals:

  • Valse hartklachten, onregelmatige hartslag en hoge bloeddruk
  • Burn-out, faalangst en concentratieproblemen
  • Versnelde ademhaling, benauwdheid, hyperventilatie en druk op de borst
  • Angsten, paniek, onrust en prikkelbaarheid
  • Flauwvallen, duizeligheid, hoofdpijn en tintelingen in handen of gezicht
  • Aggressie
  • Opgeblazen gevoel, verstopping en andere maag/darmklachten
  • Slapeloosheid, vermoeidheid, trillende handen en het altijd maar koud hebben
  • Zwangerschap

Deze methode is niet alleen geschikt voor wanneer je al klachten hebt maar eigenlijk een ware toevoeging voor elke dag om je gezondheid te verbeteren. Door het verlagen van je stresshormoon zul je beter kunnen presteren op je werk, betere sportprestaties kunnen leveren, minder slaap nodig hebben en je weerstand tegen ziekte verhogen. Hoe simpel kan het zijn?

Nu willen jullie natuurlijk graag weten hoe dit in zijn werk gaat. De ademhalingstechniek werd tot voor kort alleen toegepast in praktijken waarbij je dure apparatuurhuur had en waarbij je per consult moest betalen. Ook bij Floraa heb ik veel met deze apparaten gewerkt omdat ik zelf mensen begeleid met een burn-out. Ook kan ademhaling helpen om sneller gewicht te verliezen doordat het je hormoonbalans verbeterd.

De techniek bestaat uit het volgen van een geluid met je ademhaling. Na de uitademhaling is er een korte pauze en het doel is om je ademhaling omlaag te brengen naar maximaal 6 keer per minuut. (Tijdens het sporten natuurlijk hoger). Inmiddels is deze techniek die aan de hand van veel onderzoek is ontwikkeld door Nederlandse professoren beschikbaar in de vorm van een App. Ja, gewoon een App genaamd: BreathingApp

BreathingApp, ontstressen, ademhalingstherapie, ademhaling coaching, adem app

Ideaal, een app waarbij je aan klikt hoeveel ademhalingen per minuut je wilt beluisteren en het geluidje dat je met je ademhaling moet volgen start. De techniek en het geluid zijn zo gemaakt dat het voor mensen gemakkelijk te onthouden is en dat je de techniek ook in het dagelijkse leven kunt toepassen. Ik probeer zelf een paar keer per week voor het slapen naar het geluid te luisteren, je zult heerlijk slapen en je stresshormoon daalt gelijk.

Ook na een stressvolle ervaring, waarbij je normaal nog uren lang last hebt van hoge cortisol waarden kun je de BreathingApp even inzetten. Stresshormoon wordt direct lager en dat tot uren na gebruik.

De BreathingApp is beschikbaar voor Iphone kost in de Apple store €3,99. Dat is nog al een verschil met de consulten en de dure apparatuurhuur die tot voor kort van toepassing was. Het allerleukste is dat ik vanuit www.floraa.nl 40 BreathingApps gratis mag weg geven aan jullie! Je hoeft alleen maar op Social Media te delen dat je de BreathinApp hebt gedownload en de download link ontvang je daarna van ons in je mail:)

Helaas, de links zijn op, we hebben in totaal 100 gratis links weg mogen geven. Je kunt vanaf nu de App zelf downloaden in de App store, een kleine investering met groot rendement in je gezondheid.

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!