WARNING: BPA in kassabonnen schadelijk voor jouw gezondheid!

De meeste mensen hebben nog nooit van Bisfenol A gehoord. Toch komt iedereen dagelijks in aanraking met deze chemische stof die in lage dosering al gezondheidsproblemen kan veroorzaken. BPA is een stof die gebruikt wordt om diverse soorten plastic te maken. Dit plastic vind je ook terug in verpakkingsmaterialen waar voeding in zit. Daarnaast zit het in materialen bij tandartsen, in schoonheidsproducten, papier, ooglenzen, kassabonnen, veiligheidshelmen enzovoort.

BPA komt voornamelijk voor in epoxyhars. Dat is de beschermende plastic laag aan de binnenkant van doppen en blikken. BPA kan ook worden verwerkt in polycarbonaat. Dit is hard plastic, waar bijvoorbeeld bekers en broodtrommels van gemaakt worden. De stof zit ook in thermisch papier, zoals kassabonnetjes. Als je een bon langer dan 5 seconden vast houdt, komt BPA via je huid binnen. Bisfenol A lijkt op een vrouwelijke hormoon. Het reageert op allerlei plekken in je lichaam; in de ontwikkeling, gedrag en voorplanting. Als er voldoende BPA in je lichaam circuleert, zal het een interactie aangaan met die plekken in je lichaam, waar ook het vrouwelijk hormoon op reageert. Het verstoort daarmee allerlei groei en ontwikkelingsprocessen.

Bisfenol A is dus een hormoonverstoorder. Het werd 80 jaar geleden gebruikt om de groei van vee te bevorderen. Al snel werd BPA ook in plastic verwerkt en inmiddels is het één van de meest geproduceerde chemicaliën ter wereld. Er zijn enkele honderden studies gedaan naar BPA en veel studies wijzen uit dat er een mogelijk risico bestaat voor deze stof. Vaak staat ter discussie of blootstelling aan deze stof voor de mens wel hoog genoeg is om schade aan te richten. Het is namelijk de dosering, de concentratie die je binnen krijgt, die uiteindelijk de giftige werking veroorzaakt.

Volgens de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, EFSA mag je dagelijks maximaal 0,05 milligram BPA per kilogram lichaamsgewicht binnen krijgen. Dat lijkt weinig, maar dat is het niet. Momenteel wordt beweerd dat je geen gevaar loopt als je onder de dagelijkse grens blijft. Steeds meer wetenschappelijke publicaties tonen echter aan dat er negatieve effecten zijn bij blootstellingen onder de aanbevolen waarde. Het probleem is echter dat je niet kan weten of er BPA in de verpakking zit, omdat fabrikanten niet verplicht zijn om dit op het etiket te zetten. Het is dus lastig te achterhalen waar Bisfenol A in zit. Op sommige plastic producten staat wel een teken. In tegenstelling tot wat jarenlang werd gedacht, kan Bisfenol A ook in lage dosis al schadelijk zijn. Het zou hartziekten, kanker, diabetes kunnen veroorzaken en het zenuwstelsel kunnen beïnvloeden. Vooral zwangere vrouwen en kinderen zouden voorzichtig moeten zijn met de inname van BPA. Ondanks deze nieuwe onderzoeken, wordt er in Nederland echter amper actie ondernomen. Klik hier voor meer informatie en tips over BPA en oestrogeendominatie.

Nederlands beleid rondom BPA:

Het Nederlandse beleid rondom BPA is dat het gewoon in verpakkingsmaterialen verwerkt mag worden. Nederland volgt de Europese richtlijnen en dat betekent vooralsnog dat Bisfenol alleen in babyflesjes is verboden. Sinds maart 2011 moeten babyflessen in heel Europa BPA vrij zijn. Dat heeft te maken met het feit dat kinderen die enkel nog de fles krijgen intensief worden blootgesteld aan BPA. Hun enige voeding is dus constant blootgesteld aan BPA. De Belgische Raad gaat nog een stap verder. In België mag BPA binnenkort niet meer verwerkt worden in babyproducten voor kinderen tot 3 jaar. Denemarken heeft dezelfde maatregel genomen. Meer landen nemen actie: Zweden wil Bisfenol in kassabonnen verbieden, en Frankrijk gaat zelfs nóg iets verder: die wil een geheel verbod op Bisfenol. Dit geeft dus wel aan dat BPA echt een schadelijke stof is.

Probeer dus dingen als plastic broodtrommels, voeding uit blik en plastic flessen te vermijden. En was je handen nadat je de kassabon hebt vastgehouden. Helaas is BPA dus (nog) niet verboden in Nederland, maar je kunt zelf een hoop doen om de inname te beperken. 

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!