Boerenkool gezond? Hoe gezond is boerenkool?

Boerenkool is een erg bekende groente die vooral veel gegeten wordt in de winter. Deze koolsoort heeft namelijk geen moeite met doorgroeien tijdens de koude dagen. Door vorst wordt de smaak zelfs zoeter. De populariteit van boerenkool gaat heel wat jaren terug. Het is namelijk één van de oudste koolsoorten ter wereld. Ongeveer 2000 jaar voor Christus at men al boerenkool in het gebied ten oosten van de Middellandse Zee.

Je hebt jezelf misschien wel afgevraagd hoe gezond boerenkool eigenlijk is. In dit artikel lees je over de verschillende gezondheidsvoordelen. Ook lees je waarom boerenkool het afvallen kan vergemakkelijken.

De gezondheidsvoordelen van boerenkool

 1. Vermindert de kans op hart- en vaatziekten: Boerenkool is een plantaardige bron van omega3. Daarnaast is boerenkool ook rijk aan vitamine K waardoor bloedklontering en aderverkalking voorkomen kan worden. Boerenkool bevat kalium, een belangrijk mineraal die een rol speelt in het voorkomen van hartziektes. Uit een onderzoek bleek dat dagelijks 4069 miligram kalium de kans op overlijden aan een hartziekte met 49% verminderde. Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk.
 2. Cholesterolverlagende werking: Wanneer je dagelijks een portie boerenkool binnenkrijgt heeft dit een positief effect op je cholesterol. Bij testpersonen die dit 12 weken lang geprobeerd hebben nam het ‘slechte’ cholesterolgehalte namelijk met 10% af en nam het ‘goede’ cholesterolgehalte met 27% toe.
 3. Verkleint het risico op kanker: Boerenkool kan je beschermen tegen blaas-, prostaat-, eierstok-, borst- en dikke darmkanker. Deze koolsoort bevat namelijk antioxidanten die kankerverwekkende vrije radicalen uit het lichaam kunnen verwijderen. Daarnaast kunnen de glucosinolaten uit boerenkool de groei van tumoren tegengaan.
 4. Helpt bij diabetes: Boerenkool is een goede koolsoort voor mensen met diabetes dankzij het hoge vezelgehalte. Vezels kunnen er namelijk voor zorgen dat de bloedsuikerspiegel niet te snel stijgt. Hoewel boerenkool mensen met diabetes kan helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren, is het daarnaast belangrijk dat je focust op gezond eten met een hoge voedingswaarde.
 5. Zorgt voor een gezond brein: Door boerenkool te eten krijg je veel ijzer binnen. Deze stof is noodzakelijk voor gezonde hersenen. Van ijzer wordt namelijk hemoglobine gemaakt waardoor zuurstof naar de hersencellen gebracht kan worden. Daarnaast bevat boerenkool ook veel flavonoïden. Deze verminderen de kans op een beroerte.
 6. Geeft je een mooiere huid en gezonder haar: Boerenkool is rijk aan vitamine C. Je hebt deze bekende vitamine nodig voor de aanmaak van collageen. Hierdoor krijgen huid en haar een mooiere structuur. Daarnaast bevat boerenkool ook vitamine A. Deze vitamine zorgt ervoor dat het haar gehydrateerd blijft. Ook voorkomt ijzer uit boerenkool haaruitval.

Voedingswaarde van boerenkool

Een portie boerenkool van 67 gram bevat de volgende voedingswaarde:

 • 33 calorieën
 • 7 gram koolhydraten, waarvan
  • 0 gram suiker
  • 1 gram vezels
 • 2 gram eiwit
 • 0 gram vet

Vitamines en mineralen:

 • Vitamine A: 206% ADH
 • Vitamine C: 134% ADH
 • Vitamine K: 684% ADH
 • Calcium: 9% ADH
 • Foliumzuur: 5%
 • Magnesium: 6% ADH
 • Kalium: 9% ADH
 • Koper: 10% ADH
 • Mangaan: 26% ADH

Naast deze vitamines en mineralen bevat een portie boerenkool ook ijzer, fosfor, zink en vitamine B1, B2, B3, B5 en B6.

Afvallen en boerenkool

Boerenkool kan je veel voordelen bieden op het gebied van gezondheid. Dit is echter niet het enige. Boerenkool is namelijk caloriearm. Daarnaast bevat deze koolsoort ook veel vocht en vezels. Dit zorgt ervoor dat je na het eten langer een vol gevoel houdt. Afvallen wordt hierdoor makkelijker, omdat je eetlust daalt (waardoor je automatisch minder gaat eten).

Boerenkool is een gezonde toevoeging aan je dieet, mits je er niet te veel van eet. Doe je dit wel dan kan je bijvoorbeeld last krijgen van een opgeblazen gevoel, obstipatie en in sommige gevallen zelfs een verminderde calciumopname. Door een goede balans te vinden kan boerenkool je echter niets anders dan voordelen opleveren.

Ben je overtuigd om voortaan meer boerenkool te eten? Probeer dan eens dit heerlijke recept voor boerenkool met biefreepjes van onze gastblogger Angelique van Buuren.

blank
Floor

Ik ben Floor, oprichtster van www.floraa.nl. Via deze weg wil ik jullie inspireren op het gebied van gezond en zo natuurlijk mogelijk leven. Veel plezier!

I am Flora, the founder of www.floraa.nl/en/. By this blog I want to inspire you to eat and live natural, happy & healthy. Enjoy!