Blenden vs. Juicen | Sapje of Smoothie? + recept

Om je heen zie je dat steeds meer mensen smoothies gaan gebruiken. Misschien vind je het zelf nog een beetje raar en weet je niet waarom smoothies zo gezond zijn.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een juice en een smoothie. 

Fruit- en Groentesappen

Deze maak je met een juicer. Echter, fruitsappen bevatten veel suiker, ook al pers je ze zelf. De hoeveelheid suiker wordt geconcentreerder omdat het in de vorm van een sap wordt en dit in één teug je lichaam binnen komt en dus ook in één keer je suikerspiegel omhoog brengt.

Groentesappen daarentegen doen dit niet of in mindere mate omdat er in groente niet zoveel suiker zit.

Een juice maak je in een sapcentrifuge of slowjuicer en een smoothie maak je in een blender.
Gebruik het liefst een blender met veel kracht en power zodat het apparaat zo kort mogelijk hoeft te blenden.

Je kunt als basis van een smoothie fruit gebruiken, zelf ga ik altijd uit van 1 tot max. 3 stuks fruit. Liever niet meer, want anders bevat de smoothie te veel suikers. Ik gebruik meestal een beetje koud water om de smoothie mee te blenden. Je moet voor jezelf bepalen hoe je dik je je smoothie wilt en daarop de hoeveelheid water aanpassen.
Goede alternatieven voor water zijn kokoswater, kokosmelk, amandelmelk, havermelk, maar ook yoghurt.

Je kan in een smoothie heel goed allerlei soorten groene bladgroenten, komkommer of beekselderij verwerken. Dan krijg je de zogenoemde groene smoothie. De smaken van deze groentes zijn vaak zo neutraal, dat het fruit de overhand neemt en de groenten (bijna) niet te proeven zijn. Als je de smaak van groenten wel lekker vindt , dan kan je meer groenten gebruiken en minder fruit. Ook wortels, bieten en zelfs pompoen kunnen goed in een smoothie verwerkt worden.

Het beste is als je smoothie ook een beetje vet bevat. Vetten vertragen de opname van de suikers, zodat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Kies wel voor de goede vetten zoals een halve avocado, handje rauwe noten of een theelepel kokosolie. Je smoothie wordt hier tevens lekker romig van!

Verder zijn superfoods uitermate goed geschikt om in je smoothie te verwerken. Dan is er nog een component wat eigenlijk niet mag ontbreken in een goede smoothie en dat zijn eiwitten. Deze zijn zeker belangrijk als je de smoothie gebruikt als ontbijt. Eiwitten kunnen toegevoegd worden in de vorm van kwark, hennepzaad of een schep eiwit proteine (zonder suikers!). Vooral dit laatste is aan te raden bij sporters. Eiwitten zijn nodig voor een goede spieropbouw en voeden onze cellen.

Als voorbeeld smoothie heb ik hier het recept van een heerlijke groene smoothie.

Ingrediënten (1,2 liter)
2 appels
1 komkommer
1 grote duim gember
100 gram spinazie
handje vol peterselie
1 avocado
1 citroen

Benodigdheden: Blender, citruspers

Bereiding
Doe alle Ingrediënten behalve de peterselie, spinazie, avocado en citroen in de juicer en pers al het sap eruit. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en schep vervolgens met een lepel de avocado in de blender. Doe de spinazie en peterselie erbij. Pers daarna het sap van de citroen uit en schenk het in de blender en doe doe het andere sap erbij. Mix alles tot een romige massa, doe het in een glas en geniet!

Conclusie: Juicen is vooral geschikt wanneer je een groentensap wilt maken omdat de suikers uit fruit anders te snel opneembaar zijn. Blenden en dus smoothies zijn meer geschikt als je fruit in je drankje wilt verwerken. Kies bij fruit altijd voor een beetje proteïne en vetten om toe te voegen zodat je bloedsuikerspiegel niet te snel omhoog gaat. 

Een laatste tip: Voeg kaneel toe aan je smoothie als je fruit gebruikt. Kaneel verminderd het effect van de suikers op je bloedsuikerspiegel. Lekker en simpel!

 

blank
Susan

Susan is mama van drie en geeft voorlichting op sportclubs over voeding en beweging. Sinds kort geeft ze ook kookworkshops voor kinderen en ouders. Klik hier voor haar persoonlijke pagina!