6 geuren waar je gelukkig van wordt

Soms kan het zoeken naar geluk maar frustrerend zijn. Misschien zoeken we op de verkeerde plekken en lezen we de verkeerde boeken. Want wat blijkt? Soms is geluk gewoon vlak voor je neus te vinden. Ik heb ondertussen veel gelezen over gelukkig zijn en positief blijven maar dat geuren je gelukkig kunnen maken, wist ik niet.

Hoe werkt het precies? Vaak heeft het te maken met herinneringen. Een geur kan je zonder dat je het door hebt terugbrengen naar vroeger en je een warm en fijn gevoel geven. Er is namelijk een directe link tussen geur en het emotionele gedeelte in je hersenen en hierdoor kan een klein snifje je al heel gelukkig maken. Dit is heel bijzonder, want zelfs als je iets proeft of als je iets aanraakt vindt deze reactie niet plaats in je hersenen. Geur doet dus echt iets met je.

Hieronder 6 geuren waarvan je gelukkig wordt, wetenschappelijk bewezen:

Citroen

De geur van citroen geeft je meer energie. Ook ben je een stuk alerter nadat je een citroen heb geroken. Uit studies komt ook naar voren dat citroen er voor kan zorgen dat je minder stress ervaart. Ook bestaan er schone associaties met citroen, maar dat komt waarschijnlijk door de reclames van schoonmaakmiddelen.

Vers brood

Vers brood is denk ik een geur die iedereen heel lekker vindt! Het geeft je zo’n gezellig en warm gevoel. Uit een onderzoek blijkt dat deze geur je daadwerkelijk ook gelukkig maakt. En nog een verrassender uitkomst: Het maakt mensen ook aardiger. (Op de site vind je verschillende gezonde broodrecepten)

Zonnebrand

Tja, moet ik deze nog uitleggen? De geur van zonnebrand neemt je mee naar vakanties en andere dagen die je hebt doorgebracht in de zon. Je zult het vast wel herkennen! Maar waardoor voel je je nou eigenlijk zo gelukkig? Uit onderzoek blijkt dat dit met name komt door de associatie met een periode waarin je geen stress ervaart en meer relaxed bent. Dit gevoel krijg je dan weer helemaal terug. (Omdat niet natuurlijke zonnebrand niet onze voorkeur heeft, hebben we een zonne olie in de shop met een heerlijke geur!)

Zweet

Een hele aparte, deze uitkomst. Uit een onderzoek blijkt dat vrouwen meer tekenen van gelukkig zijn laten zien als ze zweet ruiken van gelukkige mannen dan als ze zweet van mannen ruiken die neutraal in het leven staan. Reden dus om ook je partner aan te sporen om wat gelukkig te worden…en wat meer te zweten.

Gras

In Australië is men er achtergekomen dat de geur van net gemaaid gras je gelukkig maakt en je er relaxter door wordt. Volgens onderzoekers komt dit door een stofje dat vrij komt bij het maaien van het gras. Ze hebben de geur zelfs in een flesje gestopt omdat men zegt dat het zelfs zo sterk is dat je scherper blijft als je oud bent.

Bloemen

Bloemen maken gelukkig. Door een klein snufje aan een bloem kan je je een stuk gelukkiger voelen. Hoe dat komt? Waarschijnlijk door de positieve associaties die je erbij hebt. Mensen worden in zijn algemeenheid natuurlijk gelukkig van de natuur. Bepaalde bloemen doen zelfs iets extra’s voor je. Zo maakt lavendel je kalm en kan jasmijn je een shot energie geven.
Je hebt vast één van de geuren herkend. En misschien heb jij nog andere geuren waar je gelukkig van wordt? Laat het ons weten in de comments!

Los van de fijne herinneringen die een geur dus onbewust op kan roepen zijn er ook geuren die los hiervan goed zijn voor onze lichaam en geest. Zo zijn er bijvoorbeeld geuren die helpen tegen stress of hoofdpijn. Ook zijn er geuren waar je heel relaxed van wordt. Hierover volgende keer meer in deel twee.

 

blank
Judith

Judith heeft besloten om haar 'mind' sterk te gaan ontwikkelen. Emotionele intelligentie, gelukkig zijn, loslaten en andere onderwerpen die met ontstressen te maken hebben, dat is waar Judith zich mee bezig houdt. Lees meer over Judith op haar persoonlijke pagina!