3 weken suikervrij kan je leven veranderen. Het is simpel!

“Suiker vormt een bedreiging voor de mensheid en is verantwoordelijk voor bijna alle ziekten van de moderne tijd”. Daar zit zeker een kern van waarheid in. Eten zonder suiker kan verrassend veel voordelen hebben.

De zoete smaak van moeder- of poedermelk is de eerste die we proeven in ons leven. De voorkeur voor zoet zit er daardoor bij ons ingebakken. Vervolgens belonen we onze kinderen met een snoepje, zoeken emotie-eters hun troost in koekjes en bij een feestje hoort taart. Daarbij worden veel producten uit de voedingsmiddelindustrie verrijkt met suiker. Maar al die (ongemerkte) suiker heeft veel gevolgen voor je gezondheid. Gebleken is dat een gemiddelde Nederlandse jonge vrouw maar liefst een kwart van al haar calorieën binnen krijgt in de vorm van suiker. Deels zijn dit natuurlijke suikers, maar het overgrote deel komt uit de suiker uit de suikerpot. Het probleem is dat er niks goeds in suiker zit. Geen vitaminen of mineralen, geen vezels, geen andere goede voedingsstoffen, enkel snelle calorieën.

Suiker stimuleert het beloningssysteem in de hersenen en heeft dus een verslavend effect.

Suiker wordt heel snel verteerd tot glucose. Dit komt in je bloed terecht, zodat de bloedsuikerspiegel gaat stijgen. Als reactie daarop maakt de alvleesklier insuline aan dat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel weer daalt. Het gevolg is dat je snel na je maaltijd alweer behoefte hebt om iets zoets te eten. Deze snelle stijging en daling (schommelingen) moet je dus zien te voorkomen. Door het eten van langzame koolhydraten, voldoende vezels en de juiste voedingsstoffen krijg je langer een verzadigd gevoel, waardoor de drang naar suikers minder zal worden.

Wil je het proberen? Een leven zonder die verslavend lekkere, maar o zo slechte suiker? Neem minstens 3 weken de tijd om te ontwennen en het effect op je gezondheid te ervaren. En geloof me, het is de moeite waard!

Jouw suikervrij eetplan

  1. vermijd alle producten die suiker, honing of (kunstmatige) zoetstoffen bevatten. Wees alert, want in de meest onverwachte producten kan suiker zitten.
  2. Houd de eerste dagen je agenda leeg. Afkickverschijnselen zoals hoofdpijn, snakken naar zoet en een pesthumeur horen erbij. Drink veel water slaap veel.
  3. eet alleen koolhydraten die langzaam worden opgenomen, zoals speltbrood, fruit, boekweit, zoete aardappel, zilvervliesrijst en peulvruchten. Eet er kleine porties van.
  4. vul de kleine porties koolhydraten aan met ruimere porties eiwitten (vlees, vis, ei, ongezoete zuivel), groenten en gezonde vetten (olijfolie, noten, vette vis, avocado, kokosolie)
  5. kies snacks die weinig tot geen effect hebben op je bloedsuikergehalte. Eet bijvoorbeeld een handje noten, gekookt ei, halve avocado, plakje gerookte zalm of een stukje gerookte kip.
  6. vermijd verpakte producten zo veel mogelijk. Puur en onbewerkt, dat is de beste garantie dat er geen suiker in het product zit.

Al na een week kun je jezelf fitter gaan voelen en zul je gedurende de dag meer energie hebben. Daarnaast zul je in de tweede week waarschijnlijk al gewicht gaan verliezen en minder last hebben van andere suikergerelateerde kwaaltjes zoals acne en huidproblemen. Veel succes!

blank
Susan

Susan is mama van drie en geeft voorlichting op sportclubs over voeding en beweging. Sinds kort geeft ze ook kookworkshops voor kinderen en ouders. Klik hier voor haar persoonlijke pagina!