Wat je nog niet wist over borstkanker (natuurlijke borstkankerpreventie)

“Onze borsten zijn een teken van vrouwelijkheid, onze borsten zijn een teken van vruchtbaarheid, onze borsten zijn mooi,fijn en horen bij ons!”

Bovenstaande wordt vaak vergeten doordat vrouwen bang zijn voor de risico’s op borstkanker en de gevolgen daarvan. Borstkanker komt veel voor en het is een angstaanjagend fenomeen. Wereldwijd wordt voornamelijk gebruik gemaakt van dezelfde screening en behandelmethoden en ik vond het tijd om deze methoden onder de loep te nemen.

Zijn er geen manieren om het risico op borstkanker te verkleinen? Zijn er geen methoden om ook bij jongere vrouwen op een vellige manier hun risico in kaart te brengen zonder ‘straling’? Kun je met voeding je risico’s verlagen en kunnen we borstkanker niet ontdekken in een veel vroeger stadium? Dus al voordat een een knobbel voelbaar of zichtbaar is? 

Al bovenstaande vragen hebben mij het afgelopen jaar bezig gehouden en in mijn vrije tijd ben ik verder op onderzoek uit gegaan. Al snel werd mij duidelijk dat er al zoveel bekend is maar dat daar helaas nog niks mee wordt gedaan. Zo zag ik dat er nieuwe bewezen effectieve testmethoden zijn die in Duitsland en in Engeland al verder ontwikkeld zijn dan bij ons. Deze veiligere methode is ook geschikt bevonden voor jongere vrouwen en raadt eens… De eerste beste arts die met deze methode in Nederland startte werd meteen afgeschilderd als ‘kwakzalver’.

Na het kijken van de film/documentaire: “The Promise”, waarin met een wetenschappelijke benadering wordt uitgelegd dat er duizenden vrouwen onnodig preventief hun borsten laten amputeren en waarin duidelijk wordt dat de huidige screeningmethodes op den duur ook veroorzaker kunnen zijn van ergere complicaties heb ik besloten om dit alles op mijn website te delen met jullie.

Voordat je verder leest kun je onder in dit artikel vast kijken naar de trailer van “The Promise”, waarin duidelijk wordt dat er best wel wat kritiek getoond mag worden. Ik zeg niet dat ik vind dat de huidige methoden het probleem verergeren maar ik vind wel dat elke vrouw voldoende geïnformeerd moet zijn om zelf een verstandige keuze te maken. Een keuze vanuit angst en onwetendheid is zelden goed..

Vanaf ongeveer 20 jarige leeftijd zal elke vrouw zich wel eens afvragen wat haar risico’s zijn op het krijgen van borstkanker. Ondanks dat bij vrouwen hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één zijn, richt de media zich vaker op de gevaren van borstkanker en de heftige verhalen waarbij het slecht af loopt. Hierdoor worden borsten beschouwd als onze ‘vijand’. 

Op dit moment is mammografie verreweg de meestgebruikte screening methode voor het opsporen van borstkanker. Bij mammografie worden de borsten tussen twee platen gedrukt en wordt er door middel van een scan gekeken naar een ‘verharding’ tussen het zachtere weefsel. Wanneer deze gevonden wordt, zullen de artsen in het ziekenhuis dit weefsel nader bekijken.

Het nadeel van mammografie is dat het vooral geschikt is voor vrouwen van 50+ doordat hun weefsel dun genoeg is voor de test. Jongere vrouwen hebben een dikker borstweefsel waardoor een ‘verharding’ moeilijker te zien is. Ook kunnen we met deze methode alleen in de borst kijken en niet daaromheen richting borstbeen en oksels. Over de veiligheid van de straling die vrij komt tijdens mammografie wordt op dit moment wereldwijd gediscussieerd, hierover doe ik geen uitspraak omdat ik daar niet genoeg achtergrondinformatie over heb.

In de film “The Promise” benadrukt een arts dat het laatste dat zij zou willen doen wanneer ze te horen krijgt dat ze borstkanker heeft, het pletten van die tumor tussen twee platen is. Hopelijk wordt hier snel grootschaliger onderzoek naar gedaan zodat we met zekerheid weten of deze risico’s er wel of niet zijn.

Al met al zijn er dus veel onduidelijkheden en is het helemaal niet zo vreemd om verder te kijken dan onze neus lang is. Om die reden heb ik een interview gehouden met specialiste op gebied van borstgezondheid: Francine van Broekhoven. Francine legt ons uit welke nieuwe methode er al jaren effectief wordt gebruikt en op welke manier we zelf onze risico’s kunnen verlagen. Ook laat ik mijzelf direct testen om zelf te ervaren hoe het is met deze nieuwe methode gescand te worden. In onderstaand filmpje vind je ons interview:

Zoals je ziet is deze methode van borstscreening vrouwvriendelijk, pijnloos en aangenaam. Dat zijn belangrijke pluspunten waardoor ik er als jonge vrouw sneller voor zou kiezen om mijn risico’s in kaart te brengen.

In Nederland zijn diverse artsen en andere behandelaren die met thermografie of andere nieuwere methoden werken om borstkanker vroegtijding op te sporen. De reden dat ik Francine heb benaderd voor dit interview: zij probeert vrouwen te herenigen met hun borsten en voert niet alleen de test uit maar ze adviseert ook uitgebreid op het gebied van borstkankerpreventie. Francine heeft als doel om ons weer één te laten zijn met onze borsten en daarmee sluit haar denkwijze goed aan op de achterliggende gedachten van deze website: namelijk, op een natuurlijke manier je gezondheid bevorderen. Meer over Francine vind je op: http://www.degroenezuster.nl

Borstkankerpreventie:

Uit het interview samengevat zijn de volgende dingen belangrijk om zelf het risico op het verkrijgen van borstkanker te verlagen:

 • Om je lymfesysteem niet te blokkeren kun je het beste zo min mogelijk een bh dragen. Vooral geen BH met beugels. Gelukkig zijn er inmiddels genoeg goede merken die stevige BH’s verkopen zonder (metalen) beugels er in.
 • Om de afvoer door het lymfekanaal te stimuleren kun je de borsten in de douche masseren richting de oksel of met een borstel droogborstelen rond de borst in cirkels zoals in het interview wordt uitgelegd.
 • Draag nooit een mobiele telefoon in je BH. Bouwbiologen waarschuwen niet voor niks voor metalen beugels die straling vasthouden. Een telefoon direct tegen de borst is dan nog slechter.
 • Let op je koolhydraat inname. Te veel (witte) koolhydraten verhogen het risico.
 • De anticonceptiepil verhoogt het risico op borstkanker. Wanneer je al kinderen hebt kun je kiezen voor sterilisatie bij man of vrouw. Wanneer je nog geen kinderen hebt en wel een kinderwens hebt kun je kiezen voor de koperspiraal of zelf je cyclus managen. Let met die laatste optie wel goed op, want je kans op zwangerschap is hoger dan bij de pil, voor jongere meisjes is dit dus niet geschikt. Daarnaast heb je natuurlijk nog andere simpele hormoonvrije voorbehoedsmiddelen.
 • Stop met Roken!

Preventie is minimaal even belangrijk als behandelen.

Al jaren wordt er wereldwijd veel geld ingezameld voor onderzoek naar de behandeling voor (borst)kanker. Het is fijn dat we met zijn allen hard aan het werk zijn om een veiliger en zekerder bestaan op te bouwen als het op onze gezondheid aan komt. Echter snap ik nog niet dat, wanneer er veiligere en vaak zelfs veel goedkopere methodes ontdekt worden, deze massaal worden genegeerd door de medische wereld.

Om ons echt in te zetten voor vrouwen denk ik dat we het beste kunnen beginnen met het stoppen van alle ‘bangmakerij’. Dan kunnen we meer aandacht geven aan het geven van de juiste preventieve voorlichting en stoppen met het voorschrijven van synthetische hormonen aan vrouwen die meer risico lopen op borstkanker. Ook kunnen we op jonge leeftijd starten met bijvoorbeeld thermografie om het risico in kaart te brengen.

“Houden van je borsten is een kwestie van weten dat ze niet je vijand zijn”

 

Trailer van “The Promise” documentaire over borstkankerscreening en preventie:

 

Belangrijke noot: Dit artikel is puur bedoelt om te informeren. Ik ben geen arts en benadruk hier voor de duidelijkheid nog even dat alle medische overwegingen die jij maakt op dit gebied altijd in overleg van je behandelend arts moeten plaatsvinden. Mijn doel is om vrouwen in te lichten over de verschillende methoden waarover nog niet veel bekend is. Ook probeer ik de nadruk te leggen op preventie waardoor veel vrouwen het leed van borstkanker bespaard kan worden gebleven. Mijn doel is niet om het gangbare medisch traject dat gekoppeld is aan borstkanker tegen te werken. Ik vind dat elke vrouw haar keuze moet baseren op de kennis die zij heeft en deze kennis ontbreekt nog veel te vaak. Wanneer je bewust de keuze maakt om bijvoorbeeld voor thermografie te kiezen is het belangrijk om dit te overleggen met je huisarts of behandelend specialist.

 

You Might Also Like

7 Comments

 1. 1

  Beste Floor,
  Prima interview en voorlichting voor alle vrouwen…..
  Ik ga binnenkort met Francine van Broekhoven een lezing geven over de preventie van borstkanker. Waarschijnlijk zal deze lezing in Den Bosch of Rosmalen worden gehouden.
  Ik houd je op de hoogte.

  Jack van Dijk – Orthomoleculair geneeskundige

 2. 2

  Dank je wel. Ga het delen .
  Ik heb net het hele traject achter de rug. En ooh wat hik ik tegen het slikken van de anti hormoon tabletten aan… Ben me daar nu in het verdiepen maar er is niet veel informatie over beschikbaar. Althans wel veel maar veel van hetzelfde. Heb jij een tip?

  • 3

   Hoi Jeanette, lees eens het boek Menopauze en bekijk of natuurlijke progesteroncreme iets is voor jou, dat is wellicht een ander alternatief.

   Klik hier voor de crème waar mijn voorkeur naar uit gaat:

   Natpro natural progesterone cream

 3. 4

  Verdiep je ook eens in de germaanse geneeskunde/biologische natuurwetten.
  Hier leer je dat ziekten vaak het genezingsstadium zijn van een psychisch trauma.

  Bij borstkanker heeft de vrouw vaak een scheidingsconflict of een zorg/strijd conflict gehad voordat er knobbeltjes werden ontdekt. Denk aan een dierbare verloren, een kind ‘van de borst gerukt’ of een scheiding (van partner, maar ook bv werk, kind uit huis of iets wat verloren is gegaan) Deze gebeurtenis heeft dan een flink trauma/inslag gegeven.

  Zie het voorbeeld van een hert dat moet rennen voor zijn leven wanneer er een leeuw achter hem aankomt. De adrenaline stijgt, de spieren worden sterker, de longen worden vergroot, de bloeddruk en de hartslag gaan omhoog, alles om te overleven. Biologisch gezien werkt dit bij mensen ook nog steeds zo.

  Alleen blijven wij mensen vaker in een conflict hangen, Bij het hert is het opgelost zodra de leeuw uit beeld is, dan normaliseren de cellen. Mensen kunnen tijden lang met hun emoties en gedachten blijven vasthouden aan een conflict, zij blijven dus een celopbouw houden. Wanneer wij dit conflict loslaten en de situatie accepteren, komt er vocht in de borst.
  Dit mineraalrijke vocht helpt de celvermeerdering (Regulier: tumor) afbouwen.

  Natuurlijk is dit heftig, ook omdat je waarschijnlijk ook een diagnoseshock krijgt als je hoort dat je borstkanker hebt. Hierdoor kun je ook uitzaaingen naar bv de longen krijgen (je bent bang om dood te gaan, het lichaam maakt meer longcellen aan zodat je meer lucht krijgt – een diagnose kan je letterlijk de adem benemen -.

  Leer vertrouwen op je lichaam, zoek ondersteuning in het achterhalen/oplossen van het conflict en leer hoe je lichaam werkt en zichzelf geneest.

  Meer info:

  http://www.wanttoknow.nl/…/biologische-natuurwetten-hoe-bl…/

  https://www.heelbewust.com/…/aa…/5-biologische-natuurwetten/

  http://www.deelbewust.com/de-kracht-van-de-5-biologische-n…/

  http://hoedegeesthetlichaamaanstuurt.nl

  http://www.levensbewustzijn.nl/

  • 5

   Bedankt Muis, voor jouw uitleg, wij zijn ook bekend met German Medicine. Hierin zou ik mezelf graag in de toekomst nog verder in verdiepen.

 4. 6

  Interessant! Toch denk ik dat sterilisatie ook niet zonder risico’s is zelfde als met een spiraaltje vervangen door de pil. Je grijpt wel in in een natuurlijk proces, zo kan sterilisatie invloed hebben op de meridianen en een spiraaltje hoort ook niet in het lichaam! Heb al veel mensen gehoord met allerlei klachten sinds ze een spiraaltje hebben laten zetten. Toch blijft het soms wel kiezen uit 2 kwaden denk ik! Zo kan je ipv. de anticonceptiepil ook op andere manieren meten of je vruchtbaar bent met bijv. de Lady Comp of met Natural Family Planning 🙂

  • 7

   Klopt, het is keuzen maken. Het lijkt me ook moeilijk om 10 jaar na je zwangerschap plots nog eens zwanger te raken.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>