De voordelen van amandelmeel + recept

Veel recepten worden tegenwoordig gemaakt met amandelmeel. Wat zijn nou eigenlijk de voordelen van amandelmeel? Helaas is het wel erg duur in aanschaf, maar de voordelen mogen er wezen. Kom je deze zomer nog in of door Duitsland? Daar is het amandelmeel goedkoper dan bij ons. Even inslaan dus!

De voordelen van amandelmeel

  • Amandelmeel is rijk aan vitaminen en mineralen
  • Het bevat minder koolhydraten dan tarwemeel. Een prima alternatief dus als je minder koolhydraten wil eten.
  • Amandelmeel is geschikt voor zowel zoete als hartige gerechten, omdat het een neutrale smaak heeft.
  • Amandelmeel (en ook amandelen) bevatten veel goede vetten. Zowel de onverzadigde als de verzadigde vetten zijn vertegenwoordigd.
  • Doordat amandelmeel een hoge voedingswaarde heeft, heb je snel een verzadigd gevoel. Je heb minder last van een dip.
  • Amandelmeel is helemaal glutenvrij. Hierdoor kan het zonder problemen gegeten worden door mensen met darmklachten, of andere daaraan gerelateerde ziekten.
  • Mensen met een pinda allergie, kunnen vaak wel amandelen verdragen (controlereer dit met je dokter, voordat je gaat experimenteren). Amandelpasta een lekker alternatief voor pindakaas. En je loopt hierdoor de geharde vette die vaak aanwezig zijn in pindakaas, mis. Mensen met notenallergie moeten natuurlijk wel oppassen
  • Baksels op basis van amandelmeel drogen minder snel uit dan brood of koek gemaakt van tarwe of spelt. Ook de smaak blijft goed behouden mits luchtdicht afgesloten
  • Amandelmeel is rijk aan vitamine E. Een anti-oxidant en een essentieel vet, omdat ons lichaam het niet zelf aan kan maken. Vitamine E wordt ingezet om de weerstand te verhogen, is een natuurlijke vochtafdrijver en beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Recept op basis van amandelmeel

Het recept van deze amandel-pompoenbrood  komt uit het boek van Rens Kroes en is op ieder moment van de dag heerlijk!

Ingrediënten

  • 100 g geroosterde pompoen (gepureerd)
  • 1 el gesmolten kokosolie
  • 2 el agave
  • 1 tl vanillepoeder, ongezoet
  • 3 eieren
  • 120 g amandelmeel
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 2 el pompoenpitten
  • 1 el lijnzaad
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl zout
  • Blender
  • Cakevorm

Bereiding van amandel-pompoenbrood

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Snijd intussen de pompoen in tweeën, haal de pitten eruit en snijd 100 gram ervan in stukjes.

3. Leg ze op een bakplaat en rooster ze met wat kokosolie 30-40 min. in de oven.

4. Doe daarna de pompoen, agavesiroop, vanillepoeder, eieren en kokosolie in de blender en mix alles fijn.

5. Vet de brood- of cakevorm in met wat kokosolie of gebruik bakpapier.

6. Schenk de inhoud van de blender in een kom en voeg de overige ingrediënten toe. Roer goed en giet het mengsel dan in de vorm.

7.Bak het in 45 min. gaar in de oven.

 

blank
Susan

Susan is mama van drie en geeft voorlichting op sportclubs over voeding en beweging. Sinds kort geeft ze ook kookworkshops voor kinderen en ouders. Klik hier voor haar persoonlijke pagina!